سی ان ان؛
عربستان و آمریکا؛ دو هم پیمان غیر منتظره
نفت و تسلیحات دو عاملی است که باعث شده است پیوندها بین این دو کشور همچنان غیر قابل اخلال باقی بماند.
به گزارش سرویس بین الملل
خبرگزاری صدا و سیما، شبکه تلویزیونی سی ان ان در گزارشی به روابط آمریکا و عربستان سعودی به ویژه در بخش تسلیحاتی پرداخت.
در این گزارش آمده است: پادشاهی عربستان سعودی و آمریکا دو هم پیمان غیر منتظره هستند. یکی از آنها دارای حاکمیت استبدادی و دیگری دموکراسی است. اختلافات زیادی بین این دو کشور وجود دارد. اما این دو یک نقطه مشترک دارند و آن این که هر یک از این کشورها چیزی را دارد که دیگری بدان نیاز دارد. عربستان سعودی نفت دارد و آمریکا تسلیحات دارد. به منظور درک چگونگی متقابل بودن این رابطه باید به آغاز رابطه بین آمریکا و و عربستان سعودی باز گردیم. همان گونه که ما میدانیم عربستان سعودی در سال ۱۹۳۲ توسط ملک عبدالعزیز تأسیس شد. چند سال بعد، نفت در این کشور استخراج شد و شرکتهای آمریکایی فرصت وارد شدن به این کشور را برای بهره برداری از نفت پیدا کردند.
آندره آس کرگ استادیار در دانشگاه کینگز کالج لندن در سخنانی گفت: "این رابطهای بود که بر اساس استخراج نفت از سوی شرکتهای آمریکایی به نام دولت آمریکا بود. آنها در تلاش برای دسترسی به منابع نفتی بودند. " این تصویر نشان دهنده چگونگی رابطه بین دو کشور است. این ملک عبدالعزیز بنیانگذار عربستان سعودی است که در حال دیدار با فرانکلین روزولت در کانال سوئز در یک ناو آمریکایی در سال ۱۹۴۵ است. آندره آس کرگ گفت: " آمریکا میخواست دسترسی امنی به منابع نفتی داشته باشد و در عین حال، میخواست تسلیحات در اختیار پادشاه عربستان سعودی قرار دهد. "
با گذشت زمان این رابطه تقویت شد. استاندارد اویل شرکت آرامکو را تأسیس کرد که شرکت نفتی عربی آمریکایی است که بر همه میدانها و بشکههای نفتی در این کشور کنترل داشت. با انتقال نفت به آمریکا، واشنگتن اقدام به ارسال تسلیحات به این پادشاهی کرد. بین سالهای ۱۹۵۰ و ۲۰۱۷, عربستان سعودی تسلیحاتی به ارزش بیش از ۱۰۰ میلیارد دلار از آمریکا خریداری کرد. بدین ترتیب، این پادشاهی به بزرگترین مشتری تسلیحاتی آمریکا تبدیل شد. این رابطه به اندازهای قدرتمند است که حتی با آن که عربستان سعودی و آمریکا در ارتباط با یک موضوع اختلاف نظر دارند، فروش تسلیحات به این پادشاهی همچنان ادامه دارد.
برای مثال در سال ۱۹۷۳, و آغاز جنگ یوم کیپور، مصر و سوریه حملهای غیر منتظره علیه اسرائیل انجام دادند. آمریکا در این جنگ از اسرائیل حمایت کرد، اما عربستان سعودی با این کار مخالف بود. این پادشاهی و هم پیمانانش در اوپک، با اعمال تحریم نفتی به این موضوع واکنش نشان و تولید نفت خود را کاهش دادند و این اقدام تأثیر قابل توجهی بر اقتصاد آمریکا داشت. اما روند فروش تسلیحات به عربستان سعودی با کاهش مواجه نشد.
پیتر ویزمن از موسسع تحقیق صلح بین المللی استکهلم در سخنانی گفت: "اگر به روند تأمین تسلیحاتی عربستان سعودی از سوی آمریکا بپردازیم میبینیم که این روند با افزایش قابل توجه همراه بوده است. این روند حتی در زمان بحران نفتی هم ادامه یافته است. " حتی با آن که ۱۵ مهاجم از ۱۹ مهاجم در یازدهم سپتامبر اهل عربستان سعودی بودند,، اما این موضوع هم تأثیر چندانی بر رابطه تسلیحاتی آمریکا با عربستان سعودی نداشت. عربستان سعودی هر گونه دست داشتن در این حملات را رد کرد. پیتر ویزمن گفت: "در سال ۲۰۰۵, روند انتقال تسلیحات از آمریکا به عربستان سعودی با افزایش همراه شد که اصلا لزومی به این کار نبود. "
در سال ۲۰۱۷, دونالد ترامپ رئیس جمهور آمریکا عربستان سعودی را به عنوان نخستین مقصد خارجی حود انتخاب کرد. او در این سفر قراردادهای تسلیحاتی با مقامات سعودی امضا کرد که ارزش آن ۱۱۰ میلیارد دلار است.
جنگ در یمن به بدترین فاجعه انسانی در جهان تبدیل شده است و دهها هزار نفر در این کشور کشته شده اند. از زمان آغاز رابطه بین آمریکا و عربستان سعودی، جهان به شدت دستخوش تغییر شده است. واردات نفت از این پادشاهی به آمریکا از سال ۱۹۹۱, با کاهش ۴۷ درصد مواجه شده است. از زمان سه ماهه نخست سال ۱۹۳۲, عربستان سعودی هفت پادشاه به خود دیده است. آمریکا نیز ۱۴ رئیس جمهور داشته است. اما از آن زمان پیوندها بین این دو کشور همچنان غیر قابل اخلال باقی مانده است.