معاون درمان دانشگاه علوم پزشکی بوشهر گفت: با شروع فصل گرما، علائم گرمازدگی افزایش مییابد که مصرف بیشتر آب از بروز گرمازدگی جلوگیری میکند.
وی اضافه کرد: گرمازدگی در آقایان بیشتر شایع است و بعدازآن کودکان، سالمندان، زنان باردار و افرادی که بیماریهای زمینهای مانند مشکلات قلبی و کلیوی دارند میتوانند علائم حادتر و خطرناکتری داشته باشند.
این متخصص طب اورژانس بیان کرد: بهترین راه برای جلوگیری از گرمازدگی مصرف آب، تخمشربتی، میوه تازه و سبزی است و استفاده از مایعاتی مانند آبقند، آبمیوههای صنعتی، نوشیدنیهای گازدار، چای و قهوه نهتنها در کاهش بروز علائم گرمازدگی تاثیری ندارند بلکه موجب از دست رفتن آب بدن میشوند.
وی درباره علایم این بیماری نیز گفت: بیمار میتواند علائم سادهای مانند تهوع و استفراغ، سرگیجه و سردرد شدید، هزیانگویی، افزایش ضربان قلب، خشکی و برافروختگی پوست داشته باشد و اگر فرد همچنان در معرض هوای گرم و یا فعالیت شدید بدنی قرار داشته باشد و درمان نشود ممکن است دچار کاهش سطح هوشیاری، تشنج و یا مرگ شود.
معاون درمان دانشگاه علوم پزشکی بوشهر در مورد نحوه برخورد با افرادی که دچار گرمازدگی شدهاند گفت: اولین اقدام انتقال افراد به محیط سردتر است و سپس سطح هوشیاری فرد باید بررسی شود که در صورت کاهش آن باید با مرکز فوریتهای پزشکی 115 تماس گرفت تا بیمار خدمات درمانی اولیه را پیش از انتقال به بیمارستان دریافت کند.
وی ادامه داد: ابتدا باید سطح هوشیاری بیمار را بررسی کرد و در صورت هوشیاری به بیمار آب و یا تخم شربتی بدهید زیرا آب جذبشده در تخم شربتی در روده جذب میشود و تنها نوشیدنی است که میتوان در کنار آب به فرد گرمازده داد.
دکتر زارعیزاده افزود: فرد گرمازده را باید در اسرع وقت به محیطی سردتر انتقال دهید و با خارج کردن تمام لباسها و با استفاده از آبخنک و اسفنج و یا یخ، دمای بدن بیمار را کاهش داد که برای این کار شستن سر و گردن، زیر بغل و کشاله ران از اهمیت ویژهای برخوردار است.
وی اضافه کرد: همچنین میتوان با استفاده از افشانهها، آب را بر روی بدن بیمار پاشید و با استفاده از باد پنکه و یا بادبزن سعی کنیم دمای بدن بیمار را سریعتر کاهش دهیم.
این متخصص طب اورژانس با اشاره به اینکه هنگام تعریق بدن میزان زیادی آب و نمک از بدن دفع میشود، گفت: در هنگام فعالیت شدید بدنی بهویژه در ورزشکاران، میزان زیادی آب و نمک از بدن دفع میشود که کمبود نمک در بدن موجب گرفتگی عضلات میشود و برای رفع این حالت باید یک قاشق چایخوری نمک را در یک لیوان آب حل کرده و هر نیم ساعت مقداری از آن را بنوشیم.
وی تصریح کرد: افرادی که دارای بیماریهای زمینهای مانند قند، فشارخون، بیماریهای قلبی و کلیوی هستند و دچار گرمازدگی شدهاند بهتر است به مراکز درمانی مراجعه کنند تا درمان زیر نظر پزشک انجام شود.