رنگ در رنگ و گره درگره این روزها رنگین کمان اصالت فرش دستباف زنجانیها شده است .
به گزارش خبرگزاری صدا وسیما مرکززنجان ؛ حمید و دو فرزندش پشت دارقالی ، با هردفه ای که می زنند عرصه تولید داخلی را به صدا درمی آورند .
25 سال است که فرش باف است والبته همه روزها ی رنگی وسیاه وسفید تولید فرش را هم دیده وچشیده است
او می گوید : علی رغم اینکه این روزها همه ابزارها و مواداولیه گران شده اما بازار همچنان برای فرش دستباف بی تابی می کند .
این بافنده فرش معتقد است فرش ایرانی اصالت دارد وتولید هیچ کشور رقیبی نمی تواند فرش ملی را از رده خارج کند .
حمید 58 ساله بعد از سالها تلاش دارد تولیداتش را به نام خود ثبت کند
همان نقطه ای که این روزها دغدغه مسئولان استانی وکشوری هم شده است .
رئیس اداره فرش سازمان صنعت، معدن و تجارت استان زنجان می گوید : اگرچه فرشهای تولیدی درکشور با منطقه جغرافیایی شناخته اند وتاکنون 48 منطقه تولید فرش دراسناد ملی ثبت شده است اما باید هرتولیدکننده ای که به عنوان شغل وهنر درآن مشغول است هم کارش به نام خودش ثبت وشناخته شود .
زیرساختهای قانونی فرش دستباف آماده بوده و منتظر بخش خصوصی است.
جعفری در رابطه با برندسازی فرش دستباف، می گوید: به لحاظ قانونی زیرساختهای لازم برای برندسازی فرش دستباف زنجان آماده شده و حال نوبت بخش خصوصی است که اقدامات لازم را در این زمینه انجام داده و برند و نشان تجاری را ثبت کند.
او می افزاید: در استان زنجان 3 فرش منطقه جغرافیایی قلتوق، بیدگینه و خمسه ثبت شده است وهمه تولیدکنندگان این نقشه ها فردی شناخته نمی شوند که تلاش داریم افراد وتولیداتشان هم هویت دارشوند جعفری می گوید: درعرصه بین الملل هم 28 منطقه جغرافیایی از48 منطقه ثبت جهانی شده اند
پله ترقی و بوی دلار
رئیس سازمان صنعت، معدن و تجارت استان زنجان هم از پله های ترقی صادرات فرش زنجان می گوید: اینکه سال گذشته بیش از 12 ونیم میلیون دلار صادرات دراین حوزه ثبت شده است .
فغفوری می افزاید: فرش استان زنجان به کشورهای خلیجفارس، آلمان، کانادا، روسیه، لبنان، ایتالیا صادر میشود .
اومی گوید: 90 درصد فرشهای ابریشمی و 50 درصد فرشهای پشم وتابلو فرش صادراتی است
این امارها انگار حکایت از آن دارد که تولید وفروش فرش اسیر گره های کور مشکلات اقتصادی نشده است .
رئیس اداره فرش سازمان صنعت، معدن و تجارت استان می گوید: درحال حاضر گرانی فرش تولیدی ابریشم بیشتر ازبقیه تولیدات است چرا که مواداولیه فرش ابریشم وارداتی از کشورهای چین واکراین است جعفری می افزاید: درمجموع کیفیت تولیدات درسالهای اخیر به دلیل رونق صادرات ورغبت به خرید فرش دستباف درداخل کشور افزایش یافته است .
اوجاقلو فرش باف و فروشنده فرش می گوید: تولیدکننده ها به دلیل افزایش قیمت مواداولیه تولیداتشان را با کمیت وکیفیت عرضه می کنند و بازار فروش داغ داغ است .
رونق تولید وحمایت
در 4 سال اخیر سازمان صنعت ومعدن وتجارت استان برای حل مشکلات صنعت فرش و صنایعی نظیر آن خوشه ها را تشکیل داد .
فغفوری می گوید: این خوشه ها درحقیقت مشکلات را شناسایی کرده و با ارائه راه حل برای رفع موانع تلاش می کنند .
گره کور بیمه
حال با رج به رج روزانه 60 هزار بافنده فرش استان، اقتصاد قوی تر می شود و خانه هایی که با تلاش اعضای خانواده به ویژه بانوان پر از نقوش قلتوق ، بیدگینه و خمسه و شاه عباسی، ترنج و گل بوته ها می شود اما وقتی اقتصاد بچرخد حال بافنده هم خوش خواهدچرخید ؟
ناهید وهمسرش هم فرش باف هستند اومی گوید: بیمه فرش بافیش قطع شده است .
ریییس اداره فرش دراین خصوص می گوید: به دلیل برخی بی برنامه گی ها و برخی مشکلات درچندسال اخیر نه تنها تعدادبیمه شده ها افزایش نیافته بلکه نیازمند اقدامات بیشتراست .
مدیر کل تامین اجتماعی استان زنجان می گوید: از60 هزار بافنده تنها حدود 12 هزار نفر زیر چتر بیمه فرش بافی هستند .
علیاری می افزاید :مشکلی در بیمه قالیبافان وجود ندارد و این قشر می توانند تحت عنوان مشاعل آزاد یا بیمه زنان خانه دار به این کار اقدام کنند و طبق پایش ها 90 درصد قالیبافان تحت پوشش این سازمان واقعی هستند .
وی بابیان اینکه مشکلی که وجود دارد این است که قالیبافان بیمه شده در مدت سه ماه و در موعد مقرر حق بیمه ای را پرداخت نمی کنند و همین مساله به حذف آنان از سیستم منتهی می شود.
گفت: قالیباف واقعی حذف نمی شود و در صورت بروز این مشکل این مساله از سوی دست اندرکاران تامین اجتماعی مورد بررسی قرار می گیرد.
به نظر بجز به نام کردن تولیدات که بافنده ها را خوشحال می کند گره ها باید یکی یکی شناسایی شوند تا هم هنر زنده بماند و هم اقتصاد ریشه بدواند .
مدیرکل فنی و حرفه ای استان می گوید: فرش بافی دراستان بیشترین متقاضی آموزش های فنی و حرفه ای را به خوداختصاص داده است که نشان می دهد هنوز اقبال عمومی برای حفظ و یادگیری این هنر وجود دارد.
سالیانه حدود 13 تا 15 هزار نفر دردوره های آموزشی فرش بافی شرکت می کنند .
رشتههای اصول فنی، نحوه بافت، طرح و نقشه خوانی از برنامههایی است که به منظور حمایت و حفظ هنر فرش بافی دراستان دراولویت آموزش قرارگرفته است .
حال که مشکلات تولید 155هزار مترمربع فرش دستباف را نتوانسته دچارمشکل کند چه بهتر که رگ حمایت و ریشه رونق قوی تر شود تا 20 کشوری که در دنیا قدم در تولید فرش گذاشته اند هم پی به اصالت هنر ایرانی ببرند .
نویسنده : معصومه امینی