ضرب الاجل آمریکا به ترکیه برای لغو خرید سامانه اس-۴۰۰
ترکيه بيش از اينکه با تهديد نظامي روبرو باشد با تهديد امنيتي از سوي امريکا و رژيم صهيونيستي روبروست بنابر اين بعيد است با تهديد کاخ سفيد از خريد اس 400 از روسيه صرف نظر کند.
يک روز پس از اينکه سرگئی چموزوف، از مدیران ارشد شرکت صنایع دفاعی روسیه اعلام کرد که ترکيه پیش پرداخت های خريد سامانه موشکي اس 400 را پرداخت کرده و روند تحویل سامانه های دفاعی اس 400 به اين کشور ظرف دو ماه آینده آغاز می شود. آمریکا به ترکیه تا پایان ماه آینده میلادی فرصت داد تا قرارداد خرید سامانه پدافند موشکی اس۴۰۰ از روسیه را لغو کند.
دولت آمریکا روز جمعه اعلام کرد که سامانه اس-400 با هواپیماهای رادارگریز اف-35 آمریکایی که ترکیه قرار است خریداری کند، همخوانی ندارد.
آمریکا در ضربالاجل خود تهدید کرد چنانچه ترکیه تا تاریخ 9 مرداد آینده قرارداد خود با روسیه را ملغی نکند، خلبانان ترکیهای را که برای آموزش پرواز با جنگندههای اف-35 در این کشور به سر میبرند از خاک خود اخراج میکند. الن لرد، معاون وزیر دفاع آمریکا افزود پس از پایان این مهلت کشورش قرارداد ساخت تحت لیسانس اف-35 با شرکتهای ترکیهای را نیز لغو خواهد کرد.
رجب طیب اردوغان، رئیس جمهوری ترکیه پيش از اين گفته بود از خرید سامانه پدافند روسی صرفنظر نمیکند. اين سوال مطرح است که آيا آنکارا به قرارداد خريد اس 400 از روسيه وفادار خواهد ماند يا اينکه در آخر تسليم ضرب الاجل امريکا خواهد شد؟
در پاسخ به اين سوال به نظر مي رسد در حال حاضر ترکيه بيش از اينکه با تهديد نظامي فوري روبرو باشد با تهديدهاي امنيتي روبروست که ازسوي امريکا ورژيم صهيونيستي تماميت ارضي اين کشور را نشانه گرفته است.
امريکا همچنان علي رغم مخالفت ترکيه، از گروههاي تجزيه طلب کردي در خاک سوريه ودر شرق رود فرات حمايت مي کند و اين در حالي است که اين گروهها با گروه تجزيه طلب حزب کارگران کردستان ترکيه (پ ک ک) ارتباط نزديکي دارند. امريکا اين گروهها را به انواع تسليحات سبک وسنگين مسلح کرده و همچنان با اصرار به حفظ نيروهاي خود در پايگاه نظامي التنف و همچنين شرق رود فرات درصدد حمايت از اين گروههاست.
از اين گذشته با وجود عضويت ترکيه در ناتو، کشورهاي مطرح عضو اين پيمان همچون فرانسه و انگليس وآلمان همچون امريکا از گروههاي کردي در سوريه حمايت مي کنند و برخي از اين کشورها نيروهاي خود را براي حمايت از شبه نظاميان کردي درشرف فرات حفظ کرده اند.
ضمن اينکه بايد گفت کشف منابع عظيم گاز در درياي مديترانه و همکاري امريکا و رژيم صهيونيستي براي بهره برداري از اين منابع ممکن است در آينده به بروز تنش هاي شديد با ترکيه منجر شود و چه بسا در آينده ترکيه که اکنون با تهديدهاي امنيتي روبروست با تهديد نظامي ازسوي اسراييل روبرو شود و بي ترديد در چنين شرايطي داشتن اس 400 براي مقابله با تهديدها براي ترکيه مهمتر از اين است که به جنگنده هاي اف 35 دسترسي داشته باشد.
همچنين بايد اشاره کرد که رجب طيب اردوغان پيش از اين گفته بود که آنکارا با همکاری مشترک مسکو سامانه دفاع موشکی اس 500 تولید می کند.
از اين گذشته ترکيه اين گزينه را دارد که درصورت مخالفت امريکا با فروش جنگنده اف 35 به اين کشور، از روسيه جنگنده سوخو 57 خريداري نمايد که که بر اساس گزارش خبرگزاري اسپوتنيک این جنگنده نسبت به جنگندههای آمریکایی اف-35 و اف-22 برتری عملکردی قابل توجهی دارد.
به اين موارد بايد افزود که در حال حاضر بسياري از ائتلاف ها در منطقه تغيير کرده اند و چه بسا ترکيه نيز با در نظر گرفتن تهديدهاي امنيتي جديد به فکر ائتلاف جديد باشد.
در چنين شرايطي و با توجه به اينکه امريکا براي اجراي طرح هاي منطقه اي خود به ائتلاف با ترکيه نياز دارد به نظر مي رسد تعيين ضرب الاجل عليه آنکارا، يکي ديگر از اشتباهات بزرگ سياست خارجي امريکا را رقم زده است.
------------------------------------
رضا محمدمراد