خورشید، سوزنده و تابنده تر از همیشه از سویی و کاهش نزولات آسمانی از سوی دیگر، برای کشاورزان ساوه ای خشکسالی طاقت فرسایی را رقم زد تا آنان با کاهش محصولات کشاورزی و از جمله میوه و صیفی، زندگی سختی را تجربه کنند.
به گزارش خبرگزاری صداوسیما مرکز اراک؛ در این چند سال سخت و دشوار در حالیکه دماسنج دمای 45 درجه شهرستان ساوه را در فصل تموز نشان می داد، چشمه ها و قنوات خشک و کشاورزان با وضعیت خیلی بدی دست و پنجه نرم می کردند.
اما با سپری شدن این روزهای دشوار، کشاورزان ساوه ای پس از سال ها مقاومت و تحمل مشکلات اقتصادی ناشی از مهاجرت سرانجام با سخاوت آسمان و بارش رحمت الهی زندگی را دوباره از سر گرفته و با رونق دوباره کشت و کار، اهالی به روستاها بازگشتند.
بازگشت رونق تولید با تولد اندیشه ای نو...
اما در این میان کارآفرین بلند همتی که همه او را به عنوان برادر بزرگتر خود قبول دارند دست به کاری بزرگ زد تا عقب افتادگی اقتصادی این چند سال اخیر را نه فقط برای خود که برای مردم این منطقه جبران کند.
آوه شهر گلخانه ای ایران، قطب کشاورزی صنعتی کشور...
این شهر گلخانه ای حالا با ظرفیت تولید 80 درصد محصول، زندگی مردم منطقه را متحول کرده و با تولید رنگین و بهره گیری از روش های نوین کشاورزی روز به روز در مسیر توسعه و بالندگی گام بر می دارد.
با پشت سر گذاشتن دوران سخت خشکسالی، اکنون در شهر گلخانه ای ایران 5 هزار تن سبزی و صیفی جات و یک میلیون گل شاخه بریده تولید می شود و مردم منطقه، امیدوار به آینده ای روشن خاطرات سخت دوران خشکسالی را به فراموشی سپرده اند.
انواع صیفی جات، توت فرنگی، آلوئه اورا و گیاهان دارویی مهمترین محصولات تولید شده در شهرک گلخانه ای آوه در شهرستان ساوه است.
استفاده از روش هیدروپونیک برای افزایش سطح تولید...
مدیر عامل شهر گلخانه ای آوه می گوید: توت فرنگی یکی از محصولاتی است که به صورت هیدروپونیک در شهر گلخانه ای آوه تولید می شود یعنی به جای استفاده از خاک، از خاک کوکوپیت استفاده می شود که این روش با جذب کمتر آب، افزایش سطح کیفی و حفاظت از گیاه در برابر آفات سبب افزایش سطح تولید می شود.
نکته مهم دیگری که باید به آن اشاره کنم این است که استفاده از روش هیدروپونیک علاوه بر کاهش مصرف سم به یک دهم، محصول را در هر هکتار به میزان 10 درصد افزایش می دهد که این موضوع مزیتی انکار ناپذیر است.
ایجاد اشتغال پایدار، دیگر ارمغان کارآفرین خلاق...
هر هکتار از این گلخانه ها نان 12 نفر را تامین می کند که در نوع خود کم نظیر است یعنی در کل برای هزار و 500 نفر شغل ایجاد شده و جالب است بدانید بیشترشان فارغ التحصیل رشته کشاورزی هستند.
استان مرکزی سرآمد در تولید محصولات گلخانه ای در ایران...
اکنون سطح زیر کشت محصولات سبزی و صیفی استان مرکزی 165 هکتار با ظرفیت تولید 41 هزار تن است.
ایران جایگاه نخست توسعه گلخانه ای را در جهان دارد و پنج هزار هکتار از زمین های کشور زیر کشت گلخانه ای است.
محصولات گلخانه ای ساوه علاوه بر تامین نیاز داخل به میزان بیش از 500 میلیون دلار به کشورهای حاشیه خلیج فارس و روسیه هم صادر می شود.
موقعیت جغرافیایی و استراتژیک آوه...
آوه در جنوب شهر ساوه در استان مرکزی واقع شده است و دارای سابقه تاریخی و آثار باستانی از جمله شهر زیرزمینی 7000 ساله و اعجاب آور و دیدنی همراه با طبیعت بکر است.
موقعیت مکانی، مزیتی انکار ناپذیر برای توسعه روزافزون...
این شهر گلخانه ای در فاصله 90 کیلومتری فرودگاه بین المللی امام خمینی پایتخت، 125 کیلومتری میدان بزرگ میوه و تره بار تهران، 35 کیلومتری قم، 120 کیلومتری پایانه گل اراک و 35 کیلومتری منطقه آزاد
این مزیت کم نظیر بهترین شرایط را برای رشد و بالندگی شهر گلخانه ای ایران فراهم کرده است.
صادرات 50 درصد تولیدات شهر گلخانه ای آوه به خارج از کشور...
مدیر عامل شهر گلخانه ای آوه می گوید: وسعت گلخانه های تولید گل و گیاهان زینتی در استان مرکزی 450 هکتار است که 50 درصد تولید محصولات آن به خارج از کشور صادر می شود.
بهبود فضای کسب و کار و ایجاد امنیت غذایی از اصلی ترین مزیت های کشت گلخانه ای است.
توسعه كشت گلخانه اي راهی برای تحقق اقتصاد مقاومتي، افزایش اشتغال و رونق تولید...
به عقيده كارشناسان حوزه كشاورزي كشت گلخانه اي به دليل قابليت كنترل شرايط محيطي مناسب رشد گياهان در فصول مختلف سال و استفاده بهينه از زمين، آب و نهاده هاي كشاورزي از بهترين شيوه هاي توليد كشاورزي است كه در صورت برنامه محوري و حمايت اصولي؛ ارزش افزوده مناسب، فرصت هاي شغلي مستقيم و غيرمستقيم، مهار هزينه هاي سربار و بهبود شاخص توليدات را به همراه دارد.
آنان معتقدند از سویی دیگر ايجاد گلخانه ها يكي از عوامل مهم افزايش توليد، اشتغال در بخش كشاورزي و جلوگيري از مهاجرت روستاييان به شهرها و از شاخص هاي مهم تحقق اقتصاد مقاومتي به شمار مي رود.
درخواست گلخانه ها داران برای برداشتن موانع پیش روی توسعه...
رضا رضايي يكي از توليد كنندگان گل و گياهان زينتي در استان مرکزی گراني نهاده ها را از مشكلات گلخانه داران استان مركزي عنوان كرده و می گوید: با وجود افزايش 30 درصدي قيمت برخي كودهاي مورد نياز اين واحدها، قيمت محصولات توليدي اين واحدها تا 20 درصد كاهش يافته است.
توسعه بیش از پیش كشت گلخانه اي نیازمند حمایت همه جانبه دولت...
در شرايط كنوني توسعه كشت گلخانه اي با حمايت هدفمند دولت از شاغلان اين بخش يكي از راهكارهاي توسعه بخش كشاورزي است.
مدیر باغباني سازمان جهاد كشاورزي استان مركزي می گوید: دولت با برنامه ريزي صحيح و استفاده بهينه از نهاده هاي كشاورزي مثل خاك، آب، بذر، عوامل محيطي و مكانيزه كردن فعاليت هاي كشاورزي مي تواند نقاط ضعف را به نقاط قوت تبديل و با حمایت از سرمایه گذاران این بخش، مسیر توسعه را هموارتر کند.
علياصغر زارعي می افزاید: شهرستان هاي محلات، خمين، اراك و ساوه به ترتيب بيشترين سطح زير كشت گلخانه اي گل و گياه زينتي و شهرستان هاي ساوه، اراك، و زرنديه نيز بيشترين سطح زير كشت گلخانه اي توليد سبزي و صيفي جات در استان مركزي را به خود اختصاص داده اند.
رتبه نخست توليد گياهان فصلي و نشايي در كشور...
سالانه حدود 250 ميليون شاخه گل شاخه بريده و 142 ميليون گياهان فصلي و نشاني در استان مركزي توليد مي شود که سبب شده استان مرکزی رتبه دوم را در زمينه توليد گل هاي شاخه بريده و رتبه نخست توليد گياهان فصلي و نشايي را در كشور به خود اختصاص دهد.
حرف آخر...
اگرچه خشکسالی های اخیر خسارت های زیادی به گلخانه داران آوه ای وارد کرد، اما بارش نعمت و رحمت الهی و سعی و سماجت مردم این منطقه برای جبران خسارت های وارد شده، روزگار موفق و پر رزق و روزی فراوانی را به ارمغان آورده است.
كشت گلخانه اي منطبق با الگوهاي جديد از ضرورت هاي اقتصاد حوزه كشاورزي است و توسعه اين بخش ضمن مديريت آب، همگام با اهداف اقتصاد مقاومتي، سبب اشتغالزايي و بهبود امنيت غذايي در استان مرکزی می شود.
خیلی خوب به خاطر دارم 20 خرداد 1389 که همین شهر گلخانه ای ایران در آوه شهرستان ساوه با حضور صادق خلیلیان وزیر وقت جهاد کشاورزی افتتاح می شد، وزیر از آینده ای روشن و پر سود برای مردم این شهرستان خبر داد و الآن هم با تلاش مردم و مسئولان این شهرستان و امید به آینده ای بهتر و شکوفاتر، گام های خود را استوارتر از پیش در مسیر توسعه اقتصادی منطقه بر می دارند./
نویسنده: سید احمد طباطبایی