در شرایطی که دولت ترزا مِی استعفا کرده و انتخابات زودهنگام برای تعیین تکلیف برگزیت محتمل است؛ترامپ بهدنبال تحریک سیاسیون این کشور در خروج هر چه زودتر از اتحادیه اروپا است
به گزارش سرویس بین الملل خبرگزاری صدا و سیما؛ سفر ترامپ به بریتانیا برای چندمین بار نشان داد که رییس جمهور آمریکا با خصوصیات منحصر به فَردَش و نوع تفکری که او را هدایت و پشتیبانی میکند در حال حاضر غیرقابل اعتمادترین سیاستمدار جهانی است که صرفاً منافع فردی و در سطحی دیگر منافع صِرف ایالات متحده برای او معنا دار است و در راه رسیدن به این دو سطح از هیچ دروغ،فریب،ریاکاری و تفرقه در میان دشمنان و حتی دوستانش ابایی ندارد.
تلاش برای تضعیف دولت مستقر در بریتانیا و حمایت پیدا و پنهان از مخالفان ترزا مِی در میان روسای جمهور سابق آمریکا کمسابقه بوده و نشاندهنده سیاستی توأم با تفرقهافکنی و اختلاف حتّی در میان متحدان این کشور است.بررسی حضور ترامپ در انگلستان نشان میدهد که دوستان جهانی،منطقهای و همسایگان ایالات متحده در حال دادن هزینههای سنگین برای شریک بودن در سیاستهای متناقض و نامتوازن این کشور هستند.
کاخ سفید علیه شماره ده داونینگ استریت
ترامپ قبل از رفتن به انگسلتان در توییتی ضمن مداخله مستقیم در مسائل داخلی این کشور بصورت علنی از سیاستهای دولت مِی انتقاد کرد. او گفت :"لندن باید از پرداختن هزینه های خروج از اتحادیه اروپا که بین 40 تا 45 میلیارد یورو برآورد می شود، خودداری و در صورتی که بروکسل به انتظارات لندن پاسخ مثبت ندهد، میز مذاکرات را ترک کند. اگر من جای آنها بودم ، در صورت دست نیافتن به آن چه بریتانیا می خواهد، میز مذاکره را ترک می کردم.اگر به توافق منصفانه نمی رسید مذاکرات را ترک کنید."او حتّی پا را فراتر گذاشته و میگوید:"نخست وزیر آینده بریتانیا باید نایجل فاراژ را برای پیشبرد مذاکرات برگزیت معرفی کند."
اظهارات مداخلهجویانه ترامپ حتّی به دیگر اعضای کاخ سفید هم سرایت کرده است.جان بولتون مشاور امنیت ملّی خواستار آن شده که بریتانیا از اتحادیه اروپا خارج شود و به نقل از خبرگزاری فرانسه مایک پمپئو در نشست سرّی شخصیت های با نفوذ جهان در سوئیس برای بحث درباره مسائلی همچون خروج بریتانیا از اتحادیه اروپا شرکت خواهد کرد.حضور پمپئو پیش از این در دستور کار رسمی ذکر نشده بود و نام وی در فهرست حدود 130 شخصیت برجسته از 23 کشور شرکت کننده در این نشست دیده نمی شد.
ترامپ برای تضعیف دولت مستقر در لندن و وابسته شدن هر چه بیشتر اقتصاد بریتانیا به آمریکا در مداخلهای آشکار و در مصاحبه اختصاصی با نشریه سان ابراز کرد:" بوریس جانسون می تواند نخست وزیر خوبی برای بریتانیا باشد...به نظرم جانسون می تواند کار را به خوبی انجام دهد.به نظرم او می تواند عالی باشد.من او را دوست دارم من همیشه او را دوست داشته ام. به نظرم او مرد خوبی است.او فرد بسیار با هوشی است و مواضع مثبتی درباره من و کشورم داشته است."ترامپ همچنین اروپا را تهدید کرده که اگر اروپاییها شرکتهای آمریکایی را در امور دفاعی مشارکت ندهند، در صورت تهدید و اقدام نظامی احتمالی، واشنگتن از بروکسل حمایت نخواهد کرد.
پیامد چنین مباحثی جرد کوشنر ، داماد و مشاور ارشد دونالد ترامپ به صراحت میگوید:"وقتی کشوری از ما انتقاد کند پاسخ رئیس جمهور این نخواهد بود که کمک بیشتری به این کشور بکند."
واکنشها به حضور ترامپ در انگلستان
طیفهای مختلف سیاسی در انگلستان نسبت به حضور ترامپ اظهار نارضایتی نمودهاند.صادقخان شهردار لندن دو روز قبل از سفر وی به بریتانیا معتقد است که:" ترامپ یکی از فاحش ترین نمونه های تهدید رو به رشد جهانی است که حقوق و آزادی هایِ به سختی به دست آمده ما و ارزش هایی را که جوامع لیبرال دموکراتیک برای بیش از هفتاد سال تعریف کرده اند؛ تهدید می کند...ترامپ همانند ویکتور اوربان در مجارستان ، ماتئو سالوینی در ایتالیا ، مارین لوپن در فرانسه و نایجل فاراژ در بریتانیا برای جلب حمایت مردم و انتقال پیام خود از استعاره های تفرقه افکنانه فاشیست های قرن بیستم اما با شیوه های منحوس جدید استفاده می کنند."
ترامپ نیز صادق خان را مورد حمله قرار داده و مدیریت وی را در این شهر، وحشتناک خواند. او در توییتر نوشته :" صادقخان که هرطور حساب کنی به عنوان شهردار لندن وحشتناک عمل کرده است به شکلی احمقانه حرف های زننده ای نسبت به رئیس جمهور آمریکا که مهمترین متحد بریتانیا است و در راه سفر به این کشور است ، بیان کرده است. او یک بازنده تمام عیار است که باید تمرکزش را روی جرم و جنایت در لندن معطوف کند نه من. صادق خان من را به یاد دی بلاسیو شهردار بسیار کودن و نالایق نیویورک می اندازد که نصف قد او را داشت و عملکردش مثل او وحشتناک بود. به هر حال، من می خواهم دوستی بزرگ برای بریتانیا باشم و دنبال دستاوردهای زیادی در سفرم هستم."
روزنامه ایندیپندنت خبر داد که حملات گفتاری رئیس جمهور آمریکا و دیگر افراد دارای افکار راست افراطی، موجب شده صادق خان شهردار لندن، مورد حفاظت 24 ساعته پلیس قرار گیرد.
جرمی هانت، وزیر خارجه بریتانیا که از ترامپ و خانواده اش در فرودگاه استنستد استقبال کرده ، به شهردار لندن یادآوری کرد که به شخصیت ترامپ توجه نکند بلکه رئیس جمهور بودن وی در آمریکا را مد نظر قرار دهد.
اعتراضات سیاسیون در لندن به همینجا ختم نشده و امیلی تورنبری ، وزیر امور خارجه دولت در سایه بریتانیا بیان داشت که:" دونالد ترامپ لایق سفر به بریتانیا نیست و ما کنار هم علیه او می ایستیم...دولت محافظه کار برای ترامپ در لندن فرش قرمز پهن خواهد کرد اما او رئیس جمهوری است که تمام ارزش های بریتانیایی و آمریکایی را نابود کرده است."
در این میان واکنش جرمی کوربین ، رهبر حزب کارگر بریتانیا به حمایت ترامپ از نخست وزیری بوریس جانسون جالب توجه است که گفت:"تلاش رئیس جمهور آمریکا برای تصمیم گیری در مورد نخست وزیر آینده بریتانیا یک دخالت کاملا غیر قابل قبول در دمکراسی کشورمان است. نخستوزیر آینده بریتانیا نه از طریق رئیس جمهور ایالات متحده و نه از طریق 100 هزار عضو غیر رسمی حزب محافظهکار انتخاب می شود، بلکه مردم بریتانیا در یک انتخابات عمومی ، نخست وزیر را انتخاب می کنند."او در واکنش به سخنان ترامپ علیه صادق خان نیز بیان داشت:"از هجوم ترامپ به شهردار شهرمان، احساس ناامیدی شدید کردم."
توهم ترامپی!
رییس جمهور آمریکا در طول اقامتش در لندن سعی کرد که همه چیز را در بالاترین سطح و بسیار خوب برای منافع آمریکا نشان دهد.او بصورت اغراق آمیز پس از دیدار با ترزا مِی گفت:" ایالات متحده پس از برگزیت ، به توافق تجاری بسیار مهمی با بریتانیا دست خواهد یافت" و در حالیکه اعتراضات خیابانی پرحجم و شدیدی در لندن و سایر شهرهای انگلستان در جریان بود در توییتی نوشت:"به عنوان بخشی از سفر به من خوش گذشت.ملکه و خاندان سلطنت فوق العاده بودند.رابطه ما با بریتانیا مستحکم است. جمعیت عظیمی از مشتاقان و مردمی که کشور ما را دوست دارند{دیدیم} اما هیچ تظاهراتی دیده نشد، اما مطمئنم رسانههایِ خبرجعل کن، سخت به دنبال یافتن آنها هستند.این طرف و آن طرف فقط عشق بود و محبت. شروع به مذاکره برای معامله تجاری بزرگ میان دو کشور کردهایم!" و در ادامه برای کوچک جلوه دادن اعتراضها گفت:"امروز شاهد تظاهرات کوچک و حاشیهای بودم که اهمیت نداشت و سیاسی بود."
نکته جالب توجه آنکه مجری شبکه گود مورنینگ بریتین در همین خصوص از ترامپ سوال میکند:"ما شاهد تظاهرات گسترده و آزار دهنده ضد شما بودیم. آیا با وجود اینکه حزب محافظه کار ممکن است اکثریت را از دست بدهد و رو به افول است و ممکن است فردی چون جرمی کوربین به قدرت برسد؛ امکان رسیدن به یک توافق تجاری با بریتانیا ممکن است؟
رییسجمهور آمریکا با طفره رفتن از گسترده بودن تظاهرات مخالفان پاسخ داد که :" این همیشه ممکن است.من می دانم که او (جرمی کوربین) دارای مواضع سرسختانه ای نسبت به من است.او با من دیدار نکرد."
همچنین خبرگزاری رویترز گزارش داد که ترامپ پیشنهاد دیدار رو در رو با بوریس جانسون را مطرح؛ اما این نامزد نخست وزیری بریتانیا با پیشنهاد او مخالفت کرد.
ترامپ اندکی پیش از ورود به لندن ضمن تمجید از بوریس جانسون خاطر نشان کرد که به نظر وی ، جانسون به عنوان شهردار پیشین لندن و وزیر امور خارجه پیشین بریتانیا ، گزینه ای بسیار خوب برای تصدی سمت نخست وزیری است.
نتیجهگیری
سفر سه روزه ترامپ که از دوشنبه ۳ ژوئن 2019 به دعوت ملکه الیزابت دوم انجام شد و بیش از ۱۸ میلیون پوند هزینه داشت از منظر کارشناسان روابط آمریکا و بریتانیا نمونه بارز دیگری از سیاستهای متناقض واشنگتن در قبال دوستان و متحدانش است.در شرایطی که دولت ترزا مِی استعفا داده و انتخابات زودهنگام برای تعیین تکلیف برگزیت محتمل است؛ترامپ بهدنبال تحریک سیاسیون این کشور در خروج هر چه زودتر از اتحادیه اروپا است.طی دو سال اخیر منازعه داخلی بزرگی بین افکار عمومی،قانونگذاران و دولتمردان بریتانیا برای ماندن یا خروج این کشور از اتحادیه اروپا در گرفته و ورود ترامپ به مباحث اینچنین در لندن باعث خشم احزاب و جریانهای سیاسی از یکسو و از سوی دیگر بروز اعتراضات خیابانی گسترده شد.ادامه چنین روندی که مبتنی بر تشدید اختلافافکنی داخلی و تضعیف روابط بریتانیا با اتحادیه اروپا است در درازمدت بر روابط واشنگتن-لندن تأثیرات منفی خواهد داشت.بر همین اساس است که اکثر سیاستمداران بریتانیایی از ترامپ انتقاد کرده و خواستار تجدید نظر آمریکا در نوع روابط با لندن شدهاند.
نویسنده: حسین درجانی- پژوهشگر مطالعات آمریکا