با تولید سالانه ۱۵۰ هزار تن قارچ
سایه موانع صادرات بر سر صنعت پرورش قارچ
ایران هفتمین کشور تولیدکننده قارچ است که در صورت فراهم شدن زمینههای صادرات، در این صنعت به شکوفایی میرسد
به گزارش خبرنگار
خبرگزاری صدا و سیما؛ ایران هفتمین کشور تولیدکننده قارچ است و ظرفیتهای فراوانی برای تولید این محصول دارد، ظرفیتهایی که در صورت فراهم شدن امکان صادرات هر چه بیشتر این محصول، شکوفا شدنش دور از دسترس نیست.
تولید سالانه ۱۵۰ هزار تن قارچ در کشور و رشد سالانه حدود بیست درصدی جایگاه ممتازی را برای تولید این محصول در بین محصولات کشاورزی دست و پا کرده است.
حالا بسیاری از تولیدکنندگان قارچ در کشورمان برای افزایش بهره وری و جلوگیری از هدر رفت این محصول، استفاده از آن در صنایع تبدیلی را نیز در دستور کار قرار داده اند، به این ترتیب که محصولاتی، چون کنسرو، ترشی، سس و بسیاری از محصولات ترکیبی قارچ حاصل استفاده از این محصول در صنایع تبدیلی است.
مدیر تولید یکی از بزرگترین کارخانجات تولید قارچ در ملارد که شانزده هزار متر سطح زیر کشت دارد؛ میگوید تولید سالانه این کارخانه حدود دو هزار تن است که حدود بیست در صد آن به کشورهای عراق، قطر و امارات صادر میشود، همچنین در این واحد تولیدی صد و پنجاه نفر مشغول کارند.
همه اینها در حالیست که این واحد تولیدی با ظرفیت اسمی بین چهل تا پنجاه درصد در حال فعالیت است و عملا نیمی از ظرفیت تولید آن بلا استفاده است.
- ظرفیتی که مهمترین راه حل آن رفع موانع صادرات است
تولیدکنندگان میگویند صادرات این محصول بسیار پر خرج است، مخارجی که ریشه در هزینههای بالای صادرات و کاهش صرفه آن دارد، چنانچه یکی از تولیدکنندگان این محصول میگوید به ازای هر کیلو صادرات شش هزار تومان از تولید کننده دریافت میشود که در صورت کاهش این هزینه ظرفیت صادرات سالانه ۴۰۰ تن قارچ در این کارخانه وجود دارد.
از دیگر موانع سر راه افزایش تولید قارچ نیز هزینههای تولید است که اعتبارات دولتی برای تامین آن یاری رسانند.
به گفته ذوالفقاری، رئیس جهاد کشاورزی استان تهران با تامین بیست در صد از آورده توسط سرمایه گذار تسهیلات تکمیلی با سود پایین در اختیار تولید کننده قرار میگیرد.
این تسهیلات دولتی هر چند قابل توجه است، اما برخی سرمایه گذاران میگویند تورم در میانههای راه باعث افزایش هزینههای تولید شده و کمکهای دولتی عملا از ۸۰ به حدود پنجاه در صد کل سرمایه مورد نیاز کاهش مییابد.
به هر روی تولید سالانه ۱۵۰ هزار تن قارچ در کشور و رشد سالانه ۲۰ درصدی آن حکایت از ظرفیت بالای سرمایه گذاری در این حوزه است، ظرفیتی که با حمایتهای هر چه بیشتر بالفعل شده و شرایط ارز آوری مناسبی از این راه را برای کشور فراهم میآورد.