رهبر انقلاب عناصر اصلی قیام پانزدهم خرداد را عنصر مردم، عنصر رهبر و امام و عنصر انگیزه مذهبی و روحیه شهادتطلبی برمی شمارند و تاکید می کنند، این قیام، قیامی با پشتوانه احساس، اندیشه و حضور مسئولانه مردم بود که احزاب و گروهها و سردمداران سیاسی در آن نقشی نداشتند.
پژوهش خبری صدا وسیما:این پژوهش به بررسی، شاخصیابی و محوربندی بیانات رهبر معظم انقلاب اسلامی در مقطع سالهای 1361تا 1398 درباره قیام پانزدهم خرداد 1342 اختصاص دارد.
بررسی بیانات رهبر معظم انقلاب در این باره نشان داد که ایشان معتقدند در حادثه پانزدهم خرداد، برای مردم این حقیقت روشن شده بود که امام با همه وجود برای دفاع از کیان و هویت اسلامی ایستاده است و همین واقعیت موجب شد که مردم به امام بزرگوار وفادار بمانند و عمیقا به او عشق و محبت بورزند و با حضور مسئولانه در صحنه، پایههای نهضت اسلامی را به صورتی مستحکم بر زمین بگذارند و 16 سال پس از آن به تدریج انقلاب مردمی ایران به تمام معنا در ایران شکل بگیرد.
رهبر انقلاب همچنین عناصر اصلی قیام پانزدهم خرداد را عنصر مردم، عنصر رهبر و امام و عنصر انگیزه مذهبی و روحیه شهادتطلبی برمی شمارند و تاکید میکنند، این قیام، قیامی با پشتوانه احساس، اندیشه و حضور مسئولانه مردم بود که احزاب و گروهها و سردمداران سیاسی در آن نقشی نداشتند.
رهبر انقلاب درباره عنصر رهبر و امام نیز به رهبرىِ عظیمِ بصیرِ هوشمندانه متوکلانه امام اشاره و با بیان اینکه این قیام محصول حرکت امام در دوم فروردین 42 و حادثه مدرسه فیضیه بود، بر نمودار شدن حقانیت فریادهای امام برای مردم در این قیام تاکید میکنند.
انگیزه مذهبی و روحیه شهادتطلبی و فداکاری، عنصر دیگری است که رهبر انقلاب از عناصر اصلی شکل گیری قیام پانزدهم خرداد میدانند. دینی بودن حادثه پانزدهم خرداد، شهادت بنیان بودن این قیام و تبیین شدن این حرکت بر پایه فداکاری و کشته شدن در راه خدا از مواردی است که رهبر معظم انقلاب در این باره به آنها اشاره میکنند.
نقطه عطف بودن برای وقوع انقلاب اسلامی ایران، موضوع دیگری است که رهبر انقلاب به آن اشاره میکنند. رهبر انقلاب در این باره معتقدند که این حادثه درسی برای خط مشی آینده ملت و دولت بود که پایههای نهضت اسلامی را مستحکم کرد و مقدمه شکل گیری تدریجی انقلاب مردمی ایران شد.
رهبر انقلاب همچنین قیام پانزدهم خرداد را نمادی از پیوند و همراهی مردم و روحانیون میدانند. رهبر انقلاب در این باره به گردانندگان این قیام یعنی علمای اسلام، روحانیون مبارز و مردمِ آماده جانبازی برای اسلام اشاره میکنند و نمودار شدن ارتباط بی واسطه امام و امت را از عوامل پیروزی این قیام میدانند.
متن کامل این مطلب در اینجا قابل دریافت است
پژوهش خبری// امید جلوداریان