متأسفانه در کشور مصرف نمک بالاتر از استاندارد جهانی بوده و ذائقه ایرانیان با طعم شوری سازگار شده است
وی با تأکید بر ضرورت چکابهای دورهای فشارخون و جدی گرفتن مقوله خود مراقبتی توسط مردم، تصریح کرد: علاوه بر خود مراقبتی، وزارت بهداشت و دانشگاههای علوم پزشکی کشور نیز باید مبحث کنترل و شناسایی مستمر و به موقع افرادی که به فشارخون مبتلا هستند را جدی بگیرند.
دکتر مرندی گفت: متأسفانه در کشور ما مصرف نمک بالاتر از استاندارد جهانی است و ذائقه ایرانیان با طعم شوری سازگاری پیدا کرده است، بنابراین، خانوادهها باید در مصرف نمک دقت بیشتری کنند.
رییس فرهنگستان علوم پزشکی جمهوری اسلامی ایران ادامه داد: مراکز تهیه و طبخ غذاها، رستوران ها، صنایع و کارخانجات فرآوری موادغذایی و نانواییها نیز باید در آماده سازی مواد غذایی و پخت نان بازنگری کرده و میزان نمک موجود در مواد غذایی و نان را کاهش دهند، زیرا در این زمینه، خود مراقبتی دیگر نقشی نداشته و مردم هر چه از مصرف بی رویه نمک پرهیز کنند، باز هم با مصرف نان ها، که قوت غالب مردم بوده و موادغذایی فرآوری شده پرنمک، دچار اضافه دریافت نمک خواهند شد. ممکن است، کاهش نمک نان و موادغذایی به یکباره امکان پذیر نباشد، اما میتوان به روش تدریجی و پلکانی نمک به کار رفته در نانها و موادغذایی را کاهش داد تا ذائقه مردم کم کم عادت کند. دولت و وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی باید این موضوع را به عنوان یک ضرورت اعلام کنند و مرتب سلامت موادغذایی و نانها را مورد پایش قرار دهند.
وی افزود: مصرف بی رویه نمک و بیش از استاندارد جهانی، مردم را به کام مرگ یا ابتلا به بیماریهای مزمن غیرواگیر سوق میدهد. درمان بیماریهای غیرواگیر، سالانه هزینههای درمانی بسیار زیادی را بر مردم و کشور تحمیل میکند.
دکتر مرندی خاطرنشان کرد: علاوه بر نان و غذا، تنقلاتی مانند چیپس و پفک، نیز حاوی مقادیر بسیار زیاد نمک هستند، اینگونه محصولات نباید تبلیغ شوند، اما صدا و سیما برای تأمین اعتبارات مالی، این محصولات را تبلیغ میکند، از این رو حوزه سلامت برای تأمین سلامت مردم، باید دستگاههای دیگر از جمله صدا و سیما را با خود همراه کند و چنانچه قرار است، اینگونه محصولات تبلیغ شوند، باید بر کیفیت آنها بازنگری شده و نمک و قند اضافی محصولات کاهش پیدا کند.
رییس فرهنگستان علوم پزشکی جمهوری اسلامی ایران، راه اندازی بسیج ملی کنترل فشار خون را اقدامی مؤثر در جهت درمان به موقع افراد مبتلا به فشارخون دانست و گفت: درست است که راه اندازی بسیج ملی کنترل فشارخون برای شناسایی افرادی که دچار فشارخون بالا هستند، اقدام مؤثری است، اما قبل از آن، کاهش نمک، قند و چربی مصرفی مردم (مستقیم و غیرمستقیم) باید در رأس تمام برنامههای وزارت بهداشت و سایر دستگاههای ذی ربط قرار گیرد، زیرا نمک و قند و چربی موجود در محصولات غذایی، بیشترین منبع دریافت نمک، قند و چربی اضافی بدن است.
*فرهنگ سلامت باید در جامعه مستولی شود
رییس فرهنگستان علوم پزشکی جمهوری اسلامی با تأکید بر ضرورت آگاهی بخشی و افزایش سواد سلامت مردم، گفت: فرهنگ سلامت باید در جامعه مستولی شود.
دکتر مرندی افزود: ابلاغ بخشنامه و راه اندازی پویش بسیار خوب است، اما در زمینه افزایش سلامت مردم باید اقدامات زیربنایی انجام شود و آگاهی مردم افزایش یابد. در عین حال، این امکان را به وجود آوریم که مردم برای خرید و مصرف محصولات غذایی سالم، حق انتخاب داشته باشند، به طور مثال زمانی که به فروشگاه مراجعه میکنند، محصول سالم و کم نمک در دسترس شان باشد. زمانی که امکان ورزش کردن و انتخاب و تهیه غذای سالم وجود نداشته باشد، مردم چگونه میتوانند این نیازها را برآورده کنند؟ بنابراین باید سواد سلامت مردم را افزایش و امکان انتخاب صحیح را به آنها بدهیم. زمانی که قیمت میوه گرانتر از تنقلات پرنمک و پرضرر است، طبیعی است که مردم محصول ارزانتر را انتخاب میکنند. بنابراین، علاوه بر دسترسی به محصولات غذایی سالم، لازم است که قیمت محصولات سالم تر، ارزانتر شود. درست است که مردم با سطح درآمد بالا و متوسط قادر به تهیه نیازهای غذایی سالمتر هستند، اما مردم فقیر و محروم نمیتوانند این نیاز را فراهم کنند. بنابراین، ضرورت دارد که بر تأمین سلامت این قشر از جامعه تمرکز بیشتری داشته باشیم، آنها بیشتر در معرض ابتلا به بیماریهای غیرواگیر هستند.
دکتر مرندی عنوان کرد: وزارت بهداشت که مسؤول تأمین سلامت جامعه و اعتلای فرهنگ سلامت است، بدون مشارکتهای بین بخشی و همکاری سایر دستگاهها از جمله وزارت صنعت، معدن و تجارت، وزارت آموزش و پرورش، وزارت جهاد کشاورزی، شهرداری و وزارت ورزش و جوانان، به اهداف خود، صددرصد دست پیدا نمیکند.