صادرات نفت آمریکا؛ از واقعیت تا ادعا؟!
شرکت های آمریکایی از اول ماه مه خرید نفت از روسیه را افزایش داده اند.
شرکت های آمریکایی از اول ماه مه خرید نفت از روسیه را افزایش داده اند.
به گزارش امروز خبرگزاری اسپوتنیک از اول ماه مه شرکت های آمریکایی پنج میلیون بشکه نفت اورالز (Urals) از روسیه خریده اند که این میزان معادل مجموع صادرات نفت روسیه به آمریکا از اول امسال تاکنون است.
این افزایش ناگهانی خرید نفت از روسیه ناشی از تحریم هایی است که آمریکا علیه ونزوئلا اعلام کرده است. کارشناسان پیش بینی می کنند که فروش نفت روسیه به آمریکا با توجه به این وضع تا آخر امسال سه برابر شود.
این در حالی است که پیش از این برخی گزارشها حاکی از این بود که صادرات نفت خام آمریکا از کمتر از 100 هزار بشکه در روز در اواخر سال 2012 به دو میلیون و 500 هزار بشکه در ماه دسامبر رسید و کره جنوبی با واردات بیش از 550 هزار بشکه در روز بزرگترین خریدار نفت آمریکا در آن ماه بود.
گفته میشود پیشرفت چشمگیر در صنعت گاز شیل در ایالات متحده، این کشور را از وارد کننده انرژی به صادر کننده انرژی تبدیل کرده است. بر مبنای این ادعا پیش از انقلاب گازی شیل آمریکا که در سایه تکنولوژی و نوآوری پیشرفته آمریکا حاصل شد، وابستگی آمریکا به منابع خارجی انرژی بویژه خاورمیانه روز بروز افزایش می یافت.
حتی در فوریه سال ۲۰۱۳ و در جریان نشست عمومی شماره ۱۱۳ کنگره آمریکا در مورد صادرات ال ان جی بحث زیادی صوت گرفت. اعضای کمیته انرژی سنا بر این امر تاکید داشتند که افزایش تولید نفت و گاز شیل در آمریکا موجب استحکام تحریمهای آمریکا علیه ایران شده است. در نشست ماه می، کنگره اعلام کرد برای کمک به امنیت انرژی ژاپن و کره جنوبی که از هم پیمانان آمریکا در شرق آسیا و به منابع نفتی خاورمیانه - از جمله ایران - متکی هستند، ال ان جی آمریکا به این کشورها صادر میشود. حتی درباره لزوم صادرات ال ان جی به اتحادیه اروپا برای کاهش وابستگی به روسیه تصمیم گیری شد.
اما اکنون گزارش منابع خبری حاکی از این است که آمریکا نه تنها نتوانسته وابستگی اروپا به نفت روسیه را کاهش دهد بلکه خود به نفت روسیه بشدت وابسته است.
ممکن است علت خرید نفت از روسیه آلودگی نفت شل آمریکا باشد. چند ماه پیش از این (در اوایل فروردین ماه سال جاری) پایگاه اینترنتی بلومبرگ در گزارشی نوشت: "دو پالایشگاه در کره جنوبی در ماه های اخیر از پذیرش محموله های نفتی آمریکا به دلیل آلودگی هایی که روند فرآوری نفت را مشکل می سازد خودداری کرده اند." بنا بر اعلام منابع آگاه که خواستند نامشان فاش نشود این دو پالایشگاه کره جنوبی محموله های خریداری شده خود را از میدان نفتی ایگل فورد در ماه های ژانویه و فوریه به خاطر کیفیت آنها بازگرداندند.
بر اساس این گزارش "انواع مختلف نفت خام از میادین نفت شل در آمریکا پیش از رسیدن به آسیا، بزرگترین منطقه مصرف کننده نفت در جهان، در معرض آلودگی هایی قرار می گیرند و مسئولان پالایشگاهی نگران وجود فلزات و ترکیبات شیمیایی همچون اکسیژنات ها در این نفت هستند که می تواند بر کیفیت و نوع سوخت تولیدی آنها تاثیر بگذارد."
با این حال ممکن است موضوع تاثیر پیشرفتهای تکنولوژیک بر افزایش تولید نفت شل آمریکا و تاثیر آن بر تبدیل شدن این کشور به یکی از بزرگترین صادرکنندگان نفت جهان و ... همه و همه ادعایی رسانهای برای کنترل پیامدهای روانی تحریم نفتی ایران و جلوگیری از افزایش قیمت این محصول استراتژیک در جهان باشد.
-------------------------------------------------------
عبدالرضا خلیلی