از روز عید فطر صورت میگیرد
اجرای فاز عملیاتی بسیج ملی کنترل فشار خون
مشاور عالی وزیر بهداشت: پایگاههای سیار کنترل فشار خون در اماکن عمومی مستقر میشوند و مردم میتوانند فشارخون خود را کنترل کنند
به گزارش خبرنگار خبرگزاری صداوسیما؛ دکتر محمد اسماعیل اکبری مشاور عالی وزیر بهداشت با اعلام این خبر افزود: در فاز عملیاتی، پایگاههای سیار کنترل فشار خون در اماکن عمومی و محلهای تجمع مردم مستقر میشوند و مردم به راحتی میتوانند فشارخون خود را کنترل کنند.
وی افزود: نیروهای متخصص بهداشتی که در پایگاهها به ارائه خدمت خواهند پرداخت نیز از قبل آموزشهای ویژهای دریافت کرده اند تا براساس همان استانداردها، عمل کنند.
اکبری گفت: با توجه به حساسیتهایی که در حوزه پاسخگویی به نیازهای عموم مردم در حوزه سلامت وجود دارد، وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، برنامههایی در دستور کار قرار داده است تا با عملیاتی کردن این برنامه ها، جمعیت بیشتری را هدف قرار داده است و مردم از خدمات سلامت، بهره بیشتری ببرند.
وی گفت: هدف ما از برگزاری این پویش ملی این است که در سال آینده اعلام کنیم، تعداد قابل توجهی از افرادی که بر اثر فشارخون فوت کرده یا بیمار و ناتوان شده اند، کاهش پیدا کرده و این موضوع را به عنوان یکی از دستاوردهای موفق حوزه سلامت معرفی کنیم.
اکبری با بیان اینکه یکی از عوامل خطری که به افزایش آمار بیماریهای غیرواگیر در کشور دامن میزند، فشارخون بالاست، افزود: فشارخون بالا، در سال گذشته، ۹۷ هزار نفر را به کام مرگ کشانده است.
وی خاطرنشان کرد: اینکه گفته میشود نیمی از افرادی که مبتلا به فشارخون هستند، از مشکل خود اطلاعی ندارند و یا فشارخون خود را درمان و کنترل نمیکنند، خوب نیست. نظام سلامت ما باید تا جایی توانمند شود که پاسخگوی این ۵۰ درصد نیز باشد و نتیجه این خواهد شد که هیچ بیماری بر اثر ابتلا به فشار خون بالا فوت نخواهد کرد.
مشاور عالی وزیر بهداشت، تصریح کرد: شرط اول برای کاهش مرگ و میرهای ناشی از فشارخون بالا، آن است که مردم فشارخون خود را کنترل کنند و افراد دارای فشارخون بالا شناسایی شوند. پویش ملی کنترل فشارخون نیز به منظور آگاهی رسانی به مردم طراحی و اجرا شده است.
وی ادامه داد: تنها شناسایی، آگاهی از فشارخون و دریافت دارو کافی نیست، بلکه درمان و کنترل مستمر فشارخون نیز از اهمیت ویژهای برخوردار است وگرنه راه اندازی اینگونه کمپین ها، سودی دربر نخواهد داشت چراکه بیمار شناسایی و به پزشک ارجاع داده میشود و دارو هم دریافت میکند، اما فشارخونش را کنترل نمیکند. این حلقه مفقوده، همان خودمراقبتی است که در حوزه سلامت به خوبی تعریف نشده است و وزارت بهداشت درصدد است، این حلقه مفقوده را احیا کند.
دکتر اکبری افزود: ما باید مراقب سلامت مردم باشیم و آنها را توانمند کنیم تا خودمراقبتی را سرلوحه زندگی شان قرار دهند.
»» کاهش ۳۰ درصدی مرگ و میرهای منتسب به فشار خون با آگاهی
ایرج حریرچی در سخنانی با اشاره به اینکه، پرفشاری خون مهمترین عامل خطر مرگ و میر و بیماری زایی ایرانیان در ۱۰ سال اخیر بوده است، گفت: بسیج ملی کنترل فشار خون از ۲۷ اردیبهشت به دستور رییس جمهور آغاز شده است که تا ۱۶ خرداد، مرحله آموزش و اطلاع رسانی به مردم و مجریان طرح بوده و از ۱۷ خرداد به مدت یک ماه در مراکز مختلف خانههای بهداشت، بیمارستانهای دولتی، ایستگاههایی که در سطح شهر ایجاد میشوند، فشار خون افراد اندازه گیری و بررسی میشود.
معاون کل وزارت بهداشت گفت: گروههای هدف ما افراد ۳۰ سال و بالاتر هستند و هدف گیری کرده ایم که ۵۰ درصد جمعیت مورد نظر یعنی حدود ۲۰ میلیون نفر فشار خون شان اندازه گیری و بررسی شود و انتظار داریم که حداقل ۲ میلیون بیمار جدید مبتلا به فشار خون را در کشور شناسایی کنیم.
حریرچی خاطرنشان کرد: در برخی مناطق تا ۶۰ درصد از مردم از بیماری فشار خون خود اطلاع ندارند و اگر بتوانیم مردم را از وجود بیماری فشار خون شان آگاه کنیم، حداقل ۳۰ درصد از مرگهای ناشی از فشار خون، کاهش پیدا میکند.
وی تصریح کرد: درحال حاضر ۲۷ درصد از افراد بالای ۱۸ سال، فشار خون ۱۴ بالای ۹ دارند اگر به سنین ۴۵ تا ۵۰ سال برسانیم یک سوم آنها و اگر به ۵۰ تا ۶۴ سال برسد نیمی از مردم و در سنین ۶۵ تا ۶۹ سال، ۶۰ درصد آنها و بالای ۷۰ سال نیز ۶۴ درصد یعنی دو سوم شان فشار خون بالا دارند.
به گفته معاون کل وزارت بهداشت، ۱۲۰۰ مرکز برای اندازه گیری و بررسی فشار خون تجهیز خواهد شد و نتایج در پرونده الکترونیک سلامت مردم ثبت میشود و در صورت بالابودن فشار خون به پزشکان ارجاع میشوند.
وی خاطرنشان کرد: نتایج بررسی به افراد در همان روز و به صورت گزارش نهایی نیز شهریور اطلاع رسانی خواهد شد.
حریرچی گفت: از آنجایی که این پویش ملی مهمترین بسیج بهداشتی در منطقه به شمار میرود نتایج آن به سازمان جهانی بهداشت نیز اعلام خواهد شد.
»» میزان مصرف نمک برای بیماران قلبی؛ کمتر از ۳ گرم
زهرا عبداللهی به مناسبت بسیج ملی کنترل فشار خون که از ۲۷ اردیبهشت و همزمان با روز جهانی فشار خون در کشور آغاز شده است گفت: میزان توصیه شده مصرف نمک روزانه برای بیماران مبتلا به فشار خون بالا و بیماریهای قلبی و عروقی، کمتر از ۳ گرم معادل نصف قاشق مرباخوری در طول روز است و تمام افراد کمتر از ۵۰ سال، باید در طول روز، کمتر از ۵ گرم معادل حدود یک قاشق مرباخوری، نمک مصرف کنند. این در حالی است که مردم ایران تقریبا دو برابر مقدار توصیه شده از سوی سازمان جهانی بهداشت، نمک مصرف می کنند.
وی ادامه داد: در پیشگیری از پرفشاری خون، حتما باید به نمک پنهان یا سدیم موجود در مواد غذایی مانند فست فودها، سس ها، شور و ترشی ها، تنقلات مانند چیپس، پفک و آجیل توجه کرد و مصرف زیاد اینها میتواند زمینه بروز فشار خون بالا را فراهم کند.
مدیرکل دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت از مصرف روزانه حداقل ۵ واحد میوه و سبزیجات به عنوان یکی از عوامل موثر در پیشگیری از فشار خون بالا یاد کرد و گفت: در طول روز با مصرف حداقل ۲ عدد میوه و ۳ واحد سبزی، صیفی و سالاد در وعدههای صبحانه، ناهار و شام میتوان از ابتلا به فشار خون بالا، پیشگیری کرد چون میوه و سبزیجات حاوی پتاسیم و منیزیم هستند.
عبداللهی با تاکید بر اهمیت محدود کردن مصرف فست فودها در پیشگیری از پرفشاری خون، یادآور شد: انواع ساندویچ، پیتزا، سوسیس و کالباس، حاوی مقدار زیادی نمک و چربی هستند بنابراین مصرف بی رویه فست فودها میتواند خطر ابتلا به فشارخون بالا را افزایش دهد.
وی اضافه کرد: مصرف ناکافی شیر و لبنیات به عنوان یک عامل خطر میتواند در بروز فشار خون بالا تاثیرگذار باشد، چون شیر و لبنیات حاوی و منبع عمده کلسیم هستند و در مواردی که کمبود دریافت کلیسم ایجاد میشود، خطر ابتلا به پرفشاری خون بالا میرود.
مدیرکل دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت خاطرنشان کرد: یکی از عوامل مهم در بروز فشار خون بالا، کنترل مداوم وزن است، چون اضافه وزن و چاقی خطر ابتلا به پرفشاری خون را افزایش میدهد و خطر ابتلا به این بیماری در افرادی که دچار اضافه وزن و چاقی هستند، ۲ تا ۶ برابر بیشتر از سایر افراد است.