این روزها باغداران و کشاورزان هرمزگانی مشغول برداشت انبه از دو هزار و 870 هکتار باغهای خود هستند.
به گزارش خبرگزاری صداوسیما مرکزخلیج فارس؛ این میوه محبوب هرمزگانیها و جنوب کشور است و در فصل بهار و تابستان جلوهی خاص و زیبا به باغها میدهد.
انبه اوایل مرداد رسیده، زرد و خوشمزه میشود.
هرمزگان با آب و هوای گرم و مرطوب، قطب تولید این شاه میوه گرمسیری و سلطان میوه هاست.
خالو کریم باغدار مینابی می گوید: از برداشت محصول امسال راضی است و از هر هکتار 7 تا ده تن انبه برداشت می کند.
وی می افزاید: این باغ را با قدمت صد سال، از اجدادش به ارث برده است.
رویشگاه اصلی درخت انبه هندوستان است و قدمت کاشت این درخت در میناب به 300 سال پیش می رسد.
ارقام محلی انبه در هرمزگان سبز انبه، چارک، کلک سرخ، مشک، عروس و هلیلی ، و ارقام وارداتی لانگرا، سندری و آلفونسو است.
مدیر امور باغبانی جهاد کشاورزی هرمزگان پیش بینی کرد امسال 16 هزار تن انبه از باغهای هرمزگان برداشت شود که بعلت بارشهای فروردین و ریزش گُل های درختان انبه، حدود ده درصد کمتر از پارسال است .
شهرستان میناب با تولید بیش از 11 هزار تن انبه ، مهمترین تولیدکننده این محصول در هرمزگان است و از آن به نام گلستان خلیج فارس یاد میشود.
مسعود گرگیج می گوید : شصت درصد محصول انبه، نارس وسبز برداشت میشود که طرفداران زیادی دارد.
از میوه نارس انبه که ترش مزه است بصورت تازه خوری، تهیه ترشی، شوری، مربا، لواشک و سس استفاده میشود.
فواید انبه:
به گفته کارشناس تغذیه مرکز بهداشت هرمزگان، انبه سرشار از ویتامینهای آ، بی، سی، کربوهیدراتها، اسیدهای چرب، پروتئینها، اسیدهای عالی و مواد معدنی است.
اعظم زمانی می افزاید: مبارزه با سرطان، کنترل کلسترول خون، روشن کننده پوست، کاهش وزن و جلوگیری از ابتلا به دیابت از خواص این میوه بی نظیر است.
از چوب درخت انبه نیز در ساخت وسایل چوبی، مغز هسته آن در تهیه صابون و پوست درخت انبه منبع خوبی از پانل است که در صنعت چرم سازی کاربرد دارد.
اشتغالزایی با صنعت فرآوری انبه:
هر سال برداشت سلطان میوه ها در هرمزگان برای بیش از ۶ هزار نفر شغل ایجاد میکند.
فرآوری این میوه هم میتواند زمینه اشتغال و صادرات را فراهم کند.
هم اکنون پنج کارخانه فرآوری انبه در هرمزگان فعال است که محصولات آنها علاوه بر تامین نیاز بازار به خارج از کشور نیز صادر میشود.
کارآفرین مینابی که سال ۸۶ کارخانه فرآوری انبه را در میناب راه اندازی کرده است می گوید: روزانه 5 تن محصول انبه در این کارخانه فرآوری می شود.
خانم ذاکری می افزاید: در فصل برداشت انبه سیصد نفر بطور مستقیم وغیرمستقیم در این کارخانه مشغول بکارند.
به گفته وی ماهانه پنج تن انبه فرآوری شده این کارخانه به کشورهای قطر، عمان، امارات عربی متحده و روسیه صادر می شود.
کارآفرین مینابی می افزاید: انبههای برداشت شده در استان سیستان و بلوچستان نیز برای فرآوری به این کارخانه فرستاده میشود .
خانم ذاکری بهره های بانکی را از مشکلات رونق تولید عنوان کرد و می گوید : درصورت دریافت تسهیلات کم بهره می تواند افزایش تولید و ایجاد اشتغال پایدار برای هزار نفر را تضمین کند.
وی با ابراز رضایت از شغل خود می گوید: در پایان فصل برداشت نیز با تولید محصولاتی مانند ترشی، خیارشور و بسته بندی حبوبات به فعالیت خود ادامه می دهیم.
رئیس اداره نظارت بر طرحهای صنعتی جهاد کشاورزی هرمزگان هم در این خصوص می گوید: در فصل برداشت انبه بیش از 500 نفر بطور مستقیم در کارخانه های فرآوری استان مشغول بکار می شوند.
مجید کمالی می افزاید: هرمزگان ظرفیت راه اندازی سه واحد فرآوری دیگر ، با اشتغالزایی مستقیم 400 نفر را دارد .
به گفته وی برای راه اندازی سه واحد دیگر فرآوری انبه، ده میلیارد تومان سرمایه نیاز است.
رئیس اداره نظارت بر طرحهای صنعتی جهاد کشاورزی هرمزگان می گوید: امسال بمنظور افزایش ظرفیت و اشتغال پایدارِ واحدهای تولیدی، بسته های حمایتی شامل تسهیلات ارزان قیمت سرمایه در گردش دراختیار باغداران قرار می گیرد.
مجید کمالی می افزاید: این تسهیلات بسته به نوع و ظرفیت طرح با بهره 10 و دوازده درصد است که از اعتبارات صندوق توسعه ملی و تبصره 18 پرداخت می شود.
وی گفت: از ابتدای سال تاکنون 33 واحد برای دریافت تسهیلات انواع صنایع تبدیلی به بانکهای عامل معرفی شده اند.
مشکلات تولید محصول انبه:
گرمای هوا ، خشکسالی، کم شدن سفرههای آب زیرزمینی و افزایش شوری آب از مهمترین مشکلات باغداران هرمزگانی است.
به باورکارشناسان شوری و کیفیت پایین آب، درختان کهنسال انبه را که دارای ریشه بلند هستند تهدید میکند.
به علت خشکسالیهای پی در پی سطح آبهای زیرزمینی کاهش و درجه شوری آب به دو تا ۷ هزار رسیده است.
رضا امیری زاده مدیر امور زراعت جهاد کشاورزی هرمزگان می گوید: واردات انبه های تجاری ، پاکوتاه و مقاوم به شوری برای کشت، از مهمترین برنامه های امسال جهاد کشاورزی هرمزگان است.
قاچاق و فروش انبههای پاکستانی در بازارهای داخلی نیز موجب بروز مشکلاتی برای بازار انبههای محلی است.
انبههای پاکستانی که بیشتر آنها بهصورت قاچاق وارد استان میشوند از نظر بهداشتی مورد تائید وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی نیست.
یکی دیگر از مشکلات باغهای انبه هرمزگان کهنسال بودن آنهاست.
گفته میشود برخی از درختان انبه بیش از صد سال عمردارند.
عباسی کارشناس باغبانی سازمان جهادکشاورزی هرمزگان میگوید: این سازمان برای جوان سازی باغها از سال ۸۰ تاکنون، کاشت درختان انبه را در باغهای استان آغاز کرده است.
امید است پرداخت تسهیلات کم بهره ، حمایت از باغداران و جایگزینی نهالهای جدید موجب رونق تولید و اشتغال شده ، و از مرگ این درختان که جزئی از میراث گذشتگان به حساب میآید جلوگیری شود.
گارم زنگی، جم، چیکو، گواوا یا زیتون وحشی و کُنار از دیگر میوههای گرمسیری هرمزگان است .