هشدار یک اقتصاددان درباره روند نابرابري در آمد در انگليس
نزديک شدن انگليس به آمريکا در نابرابري هاي درآمدي
کارشناس اقتصادی برنده جایزه نوبل صلح گفت: انگلیس در حال حرکت به سوی سطحی از نابرابری است که در آمریکا وجود دارد.
به گزارش سرويس بين الملل
خبرگزاری صداوسیما، سر اَنگِس دیتون، کارشناس اقتصادی برنده جایزه نوبل صلح گفت: این خطر وجود دارد که افزایش نابرابری در انگلیس، این کشور را در همان مسیر آمریکا و تبدیل شدن به یکی از کشورهایی در جهان قرار دهد که بیشترین سطح نابرابری در آنها وجود دارد.
در بحبوحه نگرانیها از به اوج رسیدن نابرابری در انگلیس به علت یک دهه افزایش نیافتن دستمزد کارگران، دیتون در راس بررسی مهمی درباره نابرابری در انگلیس قرار دارد. ”مؤسسه مطالعات مالی“ که با دیتون در این بررسی همکاری میکند، اعلام کرد این کارشناس اقتصادی به این خطر اشاره میکند که انگلیس همان مسیر آمریکا را دنبال کند؛ آمریکایی که سطح نابرابری در دستمزدها، ثروت، و بهداشت در آن شدید است.
اين کارشناس اقتصادي در گفتگو با روزنامه گاردين گفت سؤال جدی در این باره وجود دارد که آیا کاپیتالیسم دموکراتیک کارآمد است، در حالی که فقط برای بخشی از جمعیت مؤثر است. زمینههایی هست که انگلیس هنوز بسیار بهتر از آمریکا در آن زمینهها عمل میکند. کاری که ما باید انجام دهیم، اطمینان از این است که انگلیس در برابر برخی از چیزهای وحشتناکی که در آمریکا رخ داده است، واکسینه شود. “
دیتون گفت: نابرابری جغرافیایی یکی از عوامل اصلی این امر در انگلیس است، به طوری که لندن در مقایسه با دیگر بخشهای کشور به طور نامتناسبی از مزایا برخوردار است. مردم واقعاً احساس میکنند دیگر همه سهم عادلانهای ندارند. این برداشت وجود دارد که اگر در جایی از کشور به جز پایتخت زندگی کنید، فقط با شرایط بد رو به رو هستید، در حالی که همه چیز در پایتخت خوب است، و شما درک نمیکنید چرا شما به حال خود رها شده اید. “
”مرگهای ناشی از ناامیدی“ (مرگ بر اثر خودکشی یا مصرف مواد مخدر و مشروبات الکلی) در انگلیس در میان مردان، از اوایل دهه ۱۹۹۰ بیش از دو برابر شده است. آماری که حاکی از فشار افزایش نابرابری بر گروههای معینی از جامعه انگلیس است،
آمریکا، بر اساس برخی معیارها، جزء کشورهای بزرگی در جهان است که بیشترین میزان نابرابری را دارند. دستمزد مردانی که تحصیلات دانشگاهی ندارند، در این کشور پنج دهه است که افزایش نیافته است. این در حالی است که مرگ و میر مردان و زنان سفیدپوستی که تحصیلات چندانی ندارند در میانسالی، باعث شده است متوسط امید به زندگی در سه سال گذشته کاهش یابد؛ امری که یک قرن رخ نداده بود.
بررسی دیتون که همزمان با افزایش نگرانی بین المللی درباره نابرابری و افزایش ایدئولوژیهای سیاسی افراطیتر در چند کشور آغاز شده است، درباره نابرابری در زمینه هایی، چون درآمد، ثروت، بهداشت، فعالیت اجتماعی، و مشارکت سیاسی خواهد بود.
بررسی دیگر مؤسسه مطالعات مالی نشان میدهد ”مرگهای ناشی از ناامیدی“ (مرگ بر اثر خودکشی یا مصرف مواد مخدر و مشروبات الکلی) در انگلیس در میان مردان، از اوایل دهه ۱۹۹۰ بیش از دو برابر شده است. آماری که حاکی از فشار افزایش نابرابری بر گروههای معینی از جامعه انگلیس است، نشان میدهد شمار چنین موارد مرگ در هر ۱۰۰ هزار نفر در این دوره، در میان مردان، از حدود ۳۰ مورد به ۶۱ مورد، و در میان زنان از ۱۵ مورد به ۲۶ مورد رسیده است.
نابرابری در انگلیس، با وجود تسریع شدید در دهه ۱۹۸۰، بر اساس بعضی معیارها، در سالهای اخیر نسبتاً ثابت مانده است. ضریب جینی (شاخص توزیع ثروت در میان مردم که بین صفر تا ۱۰۰ است و هر چه بالاتر باشد حاکی از بالا بودن اختلاف طبقاتی است) در انگلیس از دهه ۱۹۹۰ ثابت مانده است. البته این شاخص سال گذشته به مقدار جزئی افزایش یافت و از ۳۱ ممیز ۴ دهم درصد به ۳۲ ممیز ۵ دهم درصد رسید.
بر اساس بررسی مؤسسه مطالعات مالی، سهم درآمد خانوار که ثروتمندان یک درصدی انگلیس دریافت میکنند، در چهار دهه گذشته تقریباً سه برابر شده است، و از سه درصد در دهه ۱۹۷۰ به حدود هشت درصد رسیده است. دستمزد متوسط مدیران اجرایی در شرکتهای فوتسی ۱۰۰، در مقایسه با دستمزد یک کارگر عادی از سال ۱۹۹۸، ۱۴۵ برابر افزایش یافته است. دستمزد این مدیران در آن زمان، ۴۷ برابر دستمزد کارگران عادی بود.
درآمد خانوادههای کارگر کم درآمد از اواسط دهه ۱۹۹۰ به ندرت افزایش یافته است، در حالی که طبقاتی که درآمد بالاتری داشتند، افزایش حقوق بیشتری داشته اند.