تشديد تقابل تجاري پکن و واشنگتن؛
تعرفه ۶۰ میلیارد دلاری چین بر کالاهای آمریکایی
بنا به اعلام دولت چین، از این پس تعرفه ۱۰ تا ۲۵ درصدی بر روی نزدیک به ۶۰ میلیارد دلار از کالاهای وارداتی از آمریکا اعمال می شود.
به گزارش سرويس بين الملل خبرگزاری صداوسیما؛ پکن در اقدامی تلافی جویانه علیه واشنگتن اعلام کرد که بر ۶۰ میلیارد دلار از کالاهای وارداتی از آمریکا تعرفه اعمال میکند. بنا به اعلام دولت چین از این پس تعرفه ۱۰ تا ۲۵ درصدی بر روی نزدیک به ۶۰ میلیارد دلار از کالاهای وارداتی از آمریکا اعمال خواهد شد. چین پیشتر نزدیک به ۱۱۰ میلیارد دلار از کالاهای وارداتی از آمریکا را در اقدامی تلافی جویانه مشمول ۵ درصد تعرفه کرده بود که حالا ۶۰ میلیارد دلار دیگر شامل ۱۰ تا ۲۵ درصد تعرفه خواهد بود و مابقی مشمول همان ۵ درصد است. تعرفههایی که چین در نظر گرفته است حدود ۵ هزار قلم کالای آمریکایی را در بر میگیرد و از روز نخست ماه ژوئن امسال اجرایی خواهد شد.
چین تاکید کرده است اعمال تعرفه بر روی کالاهای آمریکایی نتیجه سیاستهای واشنگتن است و پکن نشان داد که برای حراست از موسسات و شرکتهای خود از هیچ اقدام ضروری و مقابله جویانه علیه آمریکا دریغ نخواهد کرد. پیشتر دولت آمریکا روز جمعه گذشته اعلام کرد که میزان تعرفه ۱۰ درصدی بر روی ۲۰۰ میلیارد دلار از کالاهای چینی را به ۲۵ درصد افزایش خواهد داد و در نظر دارد برای ۳۲۵ میلیارد دلار دیگر از تولیدات چینی نیز همین میزان تعرفه را اعمال کند. تعرفهها در شرایطی از سوی چین اجرایی میشود که تنها ساعاتی قبل دونالد ترامپ رئیس جمهور آمریکا که ظاهرا از تصمیم چین اطلاع پیدا کرده بود به این کشور هشدار داد تعرفهها علیه آمریکا را افزایش ندهد.
ارزش بازار بورس آمریکا به علت اقدام تلافی جویانه چین سقوط کرد
ارزش بازار بورس وال استریت به شدت سقوط کرد و به کمترین میزان در سال جاری میلادی رسید.
به گزارش سی ان ان، پس از آنکه چین تصمیم گرفت در اقدامی تلافی جویانه تعرفه واردات برخی کالاهای ساخت آمریکا را افزایش بدهد شاخص های S&P 500، داوجونز و نزدک بدترین روز کاری شان را در سال جاری میلادی تجربه کردند و با افت شدید ارزش روبرو شدند.
بر اساس این گزارش، شدت گرفتن جنگ تجاری بین دو اقتصاد بزرگ دنیا، کاهشی نزدیک به 700 واحد یا 2.5 درصدی را برای شاخص داوجونز در بازار بورس به ارمغان آورد و بزرگترین زیان یک روزه ی شاخص را از روز سوم ژانویه تاکنون رقم زد. ارزش شاخص S&P 500 نیز 2.7 درصد افت کرد و نزدک کاهشی 3.5 درصدی را تجربه کرد.
به گفته کارشناسان، در آینده قابل پیش بینی، بهای شاخص بورس وال استریت همچنان درگیر نوسان خواهد بود و تنها راه برون رفت از این وضعیت نیز بازگشت چین به میز گفتگوها بیان شد. چین اعلام کرد از روز نخست ژوئن، تعرفه واردات کالاهای آمریکایی را به ارزش 60 میلیارد دلار افزایش می دهد. این افزایش تعرفه برای طیف گسترده ای از محصولات کشاورزی آمریکا در نظر گرفته شده است.
پکن پس از آن دست به اقدام تلافی جویانه زد که دونالد ترامپ، رئیس جمهور آمریکا هفته گذشته تعرفه واردات کالاهای چینی را افزایش داد. دولت چین در بیانیه ای تاکید کرد تصمیم آمریکا منافع هر دو کشور را در معرض خطر قرار می دهد و با انتظارهای کلی جامعه ی بین المللی از واشنگتن و پکن به عنوان دو اقتصاد برتر دنیا همخوانی ندارد.
ارزش بورس آسیایی نیز با کاهش همراه بود. بهای شاخص نیکی 225 ژاپن هفت دهم درصد کاهش یافت و بهای شاخص ترکیبی شانگهای نیز 1.2 درصد سقوط کرد. سهام اروپایی نیز افت داشت به گونه ای که بهای شاخص استاکس 600، کاهشی 1.2 درصدی و دَکس آلمان هم کاهشی 1.5 درصدی را تجربه کردند.
با این وجود، ترامپ روز دوشنبه در پیامی توئیتری هشدار داد: «اگر توافقنامه تجاری امضا نکنید به شدت آسیب خواهید دید.» وی خاطر نشان کرد شرکت ها (ی تولیدی) به ناچار وادار به ترک این کشور (چین) خواهند شد. ترامپ همچنین مدعی شد با چین بر سر «توافقنامه ای عالی» تقریبا به نتیجه رسیده بودند اما آنها (چینی ها) جا زدند.
ترامپ گفت: «آمریکا دیگر اجازه نخواهد داد چین از شرایط جاری (تجاری بین دو کشور) سود ببرد.»
کارشناسان می گویند ادامه دار شدن جنگ تجاری آمریکا ضد چین نه تنها به سود مصرف کننده و سرمایه گذار نخواهد بود بلکه تولید کنندگان نیز آسیب جدی می بینند و امکان ادامه ی روابط تجاری بین دو کشور هم از دست می رود.
به باور کارشناسان، ضرر و زیانی که از جنگ تجاری آمریکا ضد چین به کشاورزان آمریکایی وارد می شود بسیار سرنوشت ساز خواهد بود زیرا این کشاورزان در ایالت هایی سکونت دارند که در انتخابات ریاست جمهوری سال 2016 به ترامپ رای دادند و شرایط را برای ورود او به کاخ سفید فراهم آوردند.
کاهش ارزش سهام در بازارهاي اروپایی
ارزش سهام در بازارهای اروپایی در پی جنگ تجاری میان آمریکا و چین، به کمترین میزان در هفت هفته اخیر رسید. با این که خبر وضع تعرفه گمرکی چین بر بیش از چهار هزار کالای آمریکایی با ارزش ۶۰ میلیارد دلار عمدتا بازار سهام نیویورک را متاثر ساخت، همه بازارهای سهام در اروپا را نیز به رنگ قرمز در آورد. گاردین نوشت چین تهدید کرده است از خرید محصولات کشاورزی آمریکا نیز خودداری میکند و همچنین امکان توقف خرید قروض دولت آمریکا، سرمایه گذاری در آمریکا را به خطر انداخته است.
ارزش سهام بازار داو جونز (Dow Jones) با ۴۶۴ واحد کاهش، ۱ و ۸ دهم درصد کمتر شده است. به نوشته تارنمای روزنامه گاردین، ارزش بازار سهام اتحادیه اروپا، استاکس ششصد (Stoxx ۶۰۰)، حدود یک درصد کاهش یافت و ارزش سهام در بازار لندن نیز حدود ۶ دهم درصد، در آلمان حدود یک و نیم درصد، در فرانسه بیش از یک درصد و در سوئیس نیز یک و ۲۴ صدم درصد کم شد. به نوشته تارنمای روزنامه گاردین، ارزش سهام شرکت اپل حدود ۵ درصد، کاترپیلار کمتر از ۵/۴ درصد، بوئینگ بیش از ۳ درصد و نایکی حدود ۳ درصد در بازار سهام آمریکا، کاهش یافته است. تعرفههای جدید چین بر کالاهای آمریکایی، از اول ماه ژوئن (۱۰ خرداد) اعمال و تعرفههایی از ۱۰ تا ۲۵ درصد را شامل خواهد شد.
تاثیر منفی اختلافات تجاری میان پکن و واشنگتن بر قراردادهای بوئینگ
به گزارش خبرگزاری فرانسه از نیویورک، سردبیر روزنامه دولتي چيني گلوبال تایمز (Global Times)، در توئيتي نوشت پکن احتمالاً میزان سفارش های خود از بوئینگ و نیز محصولات کشاورزی آمریکایی را کاهش خواهد داد.
اسکات همیلتون، از کارشناسان موسسه لیهام (Leeham)، به خبرگزاری فرانسه گفت: ‹‹هرگونه کاهش قابل توجه سفارش ها برای بوئینگ بد است. به خصوص که این شرکت هواپیماسازی در حال حاضر با بحرانی بی سابقه روبروست. طی ماه های اخیر 346 نفر در دو سانحه مربوط به هواپیماهای بوئینگ مدل 737-مکس, کشته شدند.
بوئینگ از اواسط ماه مارس (اواخر اسفند 97) تحویل این نوع هواپیماها را در سراسر جهان متوقف کرد و از تولید آن کاست. به دلیل احتمال اقدام تلافی جویانه چین، ارزش سهام بوئینگ روز دوشنبه 3.31 درصد در بورس وال استریت سقوط کرد. طی پنج سال گذشته، از هر چهار هواپیمای شرکت بوئینگ، یک فروند به چین تحویل داده شده است.