اعضای شورای اسلامی شهر تهران بندهایی از اساسنامه انتخابات شورایاریها را با اکثریت آرا اصلاح کردند
در ادامه جلسه احمد مسجد جامعی رئیس ستاد هماهنگی شورایاریها گفت: بر این اساس پیشنهاد میشود سن رای دهندگان از ۱۵ به ۱۸ سال افزایش یابد.
وی افزود: در اساسنامه برای رای دهندگان شرط سکونت اعمال شده بود، اما چون برخی نقاط تهران جنبه کار و شغل بر آن غلبه دارد مانند منطقه ۱۲ که خیلی سکونت در آن نیست بنابراین اشتغال به شرط جواز کسب و اشتغال بیش از یک سال نیز پیشنهاد میشود در این نقاط اعمال شود.
مسجد جامعی گفت: محدوده سنی ۲۲ تا ۷۵ سال برای کاندیداها و نیز تبدیل داشتن حسن شهرت به نداشتن سوء شهرت و همچنین دارا بودن کارت معافیت و پایان خدمت برای آقایان از جمله پیشنهادهای اصلاح اساسنامه انتخابات شورایاری است.
عضو شورای اسلامی شهر تهران افزود: از دیگر پیشنهادات برای اصلاح اساسنامه ایجاد محدودیت برای پرسنل وزارت ارشاد در راستای جلوگیری از زمینه سوء استفاده از امکانات آن وزارت خانه در راستای کاندیداتوری نیز است.
مسجدجامعی گفت: تغییراتی که در اساسنامه داده شده تغییراتی معقولی است و، اما در خصوص فوریت آن باید گفت؛ در تیر ماه مهلت قانونی فعالیت شورایاران به پایان میرسد از این به بعد جایگاه قانونی ندارد لذا ما نیاز داریم در چارچوب زمانی این تغییرات زودتر اعمال شود. اگر این موارد به تصویب برسد شرایط برگزاری انتخابا ت فراهم خواهد شد.
مسجد جامعی ابراز امیدواری کرد: امکان برگزاری انتخابات سالم با مشارکت بالا فراهم شود.
وی گفت: در این انتخابات نظارت بر عهده معتمدین محلات خواهد بود و هیئت اجرایی نیز از شهرداری است.
در ادامه دو فوریت طرح از سوی اعضای شورا تصویب شد و نوبت به بررسی هر کدام از مواد پیشنهاد رسید.
در ابتدا پیشنهاد افزایش سن رای دهندگان از ۱۵ به ۱۸ سال مورد بررسی قرار گرفت.
حجت نظری گفت: این پیشنهاد به نظرم در راستای اصلاحات شکلی است و به نوعی وقت شورا را گرفتن و دور زدن کمیسیون اصلی است.
محسن هاشمی نیز گفت: ستاد شورایاری وظایفی بر عهده دارد که باید در انتهای دوره قبلی انتخابات را برگزار میکرده است.
وی افزود: در همین راستا بحث اساسنامه شورایاریها مطرح بود که توسط نامهای به کمسیون فرهنگی ارجاع شده، اما به عنوان یک طرح داده نشده است.
هاشمی گفت: بر اساس مهلت زمانی ۳۱ خرداد باید آیین نامه انتخابات تدوین شود، اما تا اساسنامه تغییر نکند نمیتوانیم آیین نامه را بدهیم. ۴ روز پیش آقای حق شناس نامهای به ستاد هماهنگی شورایاریها میدهند که نظراتشان را در مورد اساسنامه بدهند؛ بنابراین این احساس به دست ندهد که هیئت رئیسه قصد دور زدن کمیسیون را داشته است.
علی اعطا در ادامه نیز گفت: در بحث شورایاری وقتی در بازه سنی ۱۵ تا ۱۸ سال صحبت میکنید گروه هدف مقطع دبیرستان میشود؛ لذا اگر این فضا را فراهم کنیم تا این گروه نسبت به موضوعی به نام شورایاری حساس شوند به نوعی در راستای جلب مشارکت عمومی عمل کرده ایم.
وی افزود: وقتی مسئله ما فعالیت در سطح محلات باشد این محدود کردن سن با روح کلی شورایاری منافات پیدا میکند. ما به دنبال جلب مشارکت گروههای اجتماعی بیشتر در شورایاریها هستیم لذا با این اقدام و محدود کردن بازه سنی، افراد بیشتری را از این مشارکت محروم میکنیم.
زهرا نژاد بهرام نیز گفت: ما نمیتوانیم رفتارهای انتخاباتی را موردی در نظر بگیریم حال آنکه برای مجلس شورای اسلامی و انتخابات ریاست جمهوری محدوده سنی از ۱۸ سال است آن وقت بیاییم برای شورایاریها از ۱۵ سال در نظر بگیریم.
وی افزود: در ارتباط با توسعه مشارکت چرا باید بگوییم تنها جایی که امکان تعامل است شورایاری هاست حال آنکه دانش آموزان میتوانند در تشکلهای غیر دولتی و طرح شهرداران مدارس امکان فعالیت و مشارکت داشته باشند.
محمد سالاری نیز گفت: عرصه شورایاریها به نوعی مشق دموکراسی است لذا باید دانش آموزان را ترغیب کرد تا در این عرصه حضوری فعال داشته باشند.
شهربانو امانی نیز گفت: دانش آموزان فرایند ورود به عرصه دموکراسی را از انتخاب شهرداران مدرسه شروع میکنند؛ لذا برای مشق دموکراسی فرصت هست تا در جای دیگر تمرین کنند.
وی افزود: لذا معتقد هستم وقتی یک فرد ۱۸ ساله میتواند گواهی نامه و گذر نامه بگیرد یعنی حقوق اجتماعی اش را از این سال میتواند احصا کند.
در نهایت این پیشنهاد به تصویب رسید.
در ادامه اصلاح ماده ۵ اساسنامه مبنی بر محدوده سنی ۲۲ تا ۷۵ سال برای کاندیداها پیشنهاد شد. بر این اساس حداقل سن کاندیداها از ۲۵ به ۲۲ سال کاهش پیدا خواهد کرد.
در ادامه ناهید خداکرمی با مخالفت این پیشنهاد گفت: وقتی برای دختر ۱۳ ساله و پسر ۱۵ ساله تشکیل خانواده مجاز است چرا برای یک انتخابات محلهای حداقل و حداکثر سن در نظر میگیرید؟
وی پیشنهاد داد حداقل سن برای کاندیداها ۱۸ سال باشد.
حجت نظری نیز گفت: در نظامهای به روز انتخاباتی دنیا فاصله بین رای دهندهگان و کاندیداها کاهش یافته تقریبا فاصلهای وجود ندارد؛ لذا کسی که میتواند واجد شرایط یا نبودن یک کاندیدا را تشخیص دهد میتواند خود، داوطلب شود.
محمد جواد حق شناس نیز گفت: اگر این منطق را که باید به سمت کاهش سن رای دهندگان برویم در نظر بگیریم میبینیم که این پیشنهاد دقیقا در همین مسیر حرکت کرده یعنی بازه سنی از ۲۵ سال به ۲۲ سال رسیده از طرفی هم سن رای دهندگان از ۱۵ به ۱۸ رسیده یعنی فاصله بین سن رای دهندگان و کاندیداها کاهش پیدا خواهد کرد.
در نهایت این پیشنهاد نیز به تصویب رسید.
در ادامه جلسه پیشنهاد افزودن واژه اشتغال در کنار سکونت برای شروط رای دهندگان و کاندیداها مورد بررسی قرار گرفت که این پیشنهاد نیز به تصویب رسید.
در ادامه پیشنهاد نداشتن سوء شهرت برای کاندیداها مورد بررسی قرار گرفت.
سید محمود میر لوحی گفت: صلاحیت را هیئت اجرایی منطقه بررسی میکند.
حجت نظری نیز گفت: اینکه بگوییم نداشتن سوء شهرت، دقیقا مطابق اصل قانون اساسی است.
در ادامه پیشنهاد حذف این ماده ارائه شد.
سید حسن رسولی گفت: انجمن شورای یاری محلی هیئت امنای محلی هستند مکانی که دیگرن نسبت به هم دارای شناخت کافی هستند و از حیث شاخصهای مرتبط بودن مشخص است، اگر داشتن حسن شهرت را برای انتخاب شدن در عضویت شورایاری حذف کنیم در حقیقت برهان خلف است یعنی کسانی که فاقد حسن شهرت هستند میتوانند عضو شورایاریها شوند.
سید ابراهیم امینی نیز گفت: بر اساس میثاق حقوق بین المللی سیاسی، دولتها به نحوی ملزم شدند که در چنین مواردی پیش بینی کنند مواردی که قابل اندازه گیری باشد ملاک قرار گیرد نظیر نداشتن سوابق کیفری یعنی سلایق دخالت نداشته باشد.
وی افزود: اینکه نداشتن سوء شهرت مطرح باشد ممکن است فردی یا از سیلقه سیاسی کسی خوشش نیاید و وی را تایید نکند، عموما مشکلی که ما داشتیم همین شعاری بودن قانون در تایید صلاحیتها بوده است.
در نهایت پیشنهاد حذف به تصویب نرسید و نداشتن سوء شهرت رای آورد.
در ادامه پیشنهاد حذف شرط مدرک تحصیلی برای افرادی که سابق بر این عضو شورایاریها بودند و شرط آن خواندن و نوشتن بود داده شد.
سید محمود میر لوحی در تایید این پیشنهاد گفت: افرادی که در شورایاریها انتخاب میشوند باید بتوانند مسئولیت کارگروههای تخصصی را بر عهده گیرند. این بدان معنا است که کار تخصصی است. اینها باید صورت جلسه تنظیم کنند.
وی افزود: در شهری مثل تهران که مرکز کشور است و ۴۰ درصد دانشگاههای کشور اینجاست این اقدام نمیتواند مناسب باشد.
سید ابراهیم امینی نیز گفت: در دنیا برای نمایندگان مجلس هم شرط خواندن و نوشتن پیش بینی شده لذا این خلاف حقوق شهروندی است.
در نهایت این پیشنهاد به تصویب نرسید.
ادامه اساسنامه انتخابات شورایاریها در جلسه آتی شورا بررسی خواهد شد.