بررسی مطالعات و تجربیات کشورهای موفق در کشت دانه های روغنی نشان می دهد که کشور ایران با توجه به اقلیم های گوناگون و نیروی انسانی مستعد می تواند ضریب وابستگی به واردات روغن نباتی و کنجاله و دانه های روغنی را کاهش داده و به حداقل برساند.
چکیده مصاحبه پژوهشی:
تولید دانه های روغنی، نقش بسزایی در صرفه جویی ارزی، تسریع روند توسعه اقتصادی، امنیت و استقلال غذایی کشور ایفا می کند.
طبق آخرین اخبار رسمی ضریب خود اتکایی کشور در تولید روغن مقدار 10درصد اعلام شده است و 90 درصد از 5 / 1میلیون تن روغن گیاهی مورد نیاز کشور در سال از طریق واردات تامین می شود.
سطح زیر کشت کلزا در کشور حدود 220 هزار هکتار است که پیش بینی می شود بیش از 400 هزار تن کلزا از این مزارع برداشت شود.
پیاده سازی طرح کشت دانههای روغنی در مناطق فقیر نشین، فرصت و بستر مناسبی را برای ایجاد و توسعه فرصتهای شغلی، به ارمغان آورده است.
سالانه بیش از 30 درصد ارزبری کالاهای اساسی به دانه های روغنی و استحصالات آن اختصاص می یابد بطوریکه ارزش واردات دانه های روغنی، روغن و کنجاله در 25 سال گذشته (1396-1371 ) بیش از 41 میلیارد دلار با ارز دولتی معادل 172000 میلیارد تومان بوده است.
پژوهش خبری صدا و سیما:تاریخچه استفاده از دانه های روغنی به قرن ها پیش باز می گردد که بشر با بهره گیری از آنها گوشه ای از نیازهای دارویی، غذایی و گرمایی خود را تامین می نمود. پس از گسترش صنایع روغن کشی استفاده از دانه -ها به منظور روغن گیری و استفاده از پروتئین موجود در آنها در غذای انسان و حیوان مطرح گردیده است. دانه های روغنی بعد از غلات به عنوان منبع تامین انرژی در تغذیه انسان مطرح می باشند، روغن آن مصرف خوراکی و صنعتی و کنجاله آن به دلیل بالا بودن میزان پروتئین، در جیره غذایی دام و طیور مصرف می شود. نتایج حاصل از مطالعات انستیتو تغذیه ایران نشان می دهد که 21 درصد از کل انرژی مصرفی مردم کشورمان از طریق مصرف روغن تامین می گردد و طبق آخرین اخبار رسمی ضریب خود اتکایی کشور در تولید روغن مقدار 10درصد اعلام شده است و 90 درصد از 5/ 1 میلیون تن روغن گیاهی مورد نیاز کشور در سال از طریق واردات تامین می شود.
بررسی مطالعات و تجربیات کشورهای موفق در کشت دانه های روغنی نشان می دهد که کشور ایران با توجه به اقلیم های گوناگون و نیروی انسانی مستعد می تواند ضریب وابستگی به واردات روغن نباتی و کنجاله و دانه های روغنی را کاهش داده و به حداقل برساند. در گذشته نه چندان دور تولید دانه های روغنی بیشتر متکی بر تولید سویا، آفتابگردان و پنبه دانه بود، که عمدتا در استان های گلستان و مازندران کشت می شد اما در سالهای اخیر در بین انواع دانه های روغنی با توجه به شرایط اقلیمی، کشت پائیزه و نیاز کم به آب، کشت کلزا در اولویت قرار گرفته است.
تولید دانه های روغنی، نقش بسزایی در صرفه جویی ارزی، تسریع روند توسعه اقتصادی، امنیت و استقلال غذایی کشور ایفا می کند. در همین راستا و برای تحلیل بیشتر ضرورت و اهمیت دانه های روغنی، میزان وابستگی و ارزبری کشور، وضعیت کشت و تولید دانه های روغنی، طرح های تولید و تشویقی وزارت جهاد کشاورزی و همچنین مشکلات و موانع تولید آن در کشور، مصاحبه ای را با آقای دکتر علیرضا مهاجر، مشاور وزیر جهاد کشاورزی و مجری طرح دانه های روغنی وزارت جهاد کشاورزی انجام داده ایم.
متن کامل این مطلب در اینجا قابل دریافت است
پژوهش خبری // علی قنبری شیر سوار