به گزارش سرويس بين الملل خبرگزاری صداوسیما به نقل از پایگاه خبری یورک الرت در اینترنت، محققان علوم پزشکی در دانشگاه شانگهای در چین اعلام کردند بیماری دیابت زمینه ساز ابتلا به شمار زیادی از سرطان ها است.
دکتر بین کویی Bin Cui و همکارانش در دانشگاه جیائو تونگ شانگهای در چین Shanghai Jiao Tong University School of Medicine در مقاله ای در شماره اخیر نشریه دیابت Journal of Diabetes اعلام کردند دیابت نوع دو خطر ابتلا به 11 نوع سرطان را در مردان و 13 نوع سرطان را در زنان افزایش می دهد.
چین بالاترین آمار مبتلایان به دیابت را در جهان دارد. محققان چینی در بزرگ ترین مطالعه درباره ارتباط بین دیابت نوع دوم و سرطان 410 هزار و 191 فرد بزرگسال مبتلا به دیابت نوع دوم را که سابقه ای از سرطان نداشتند از ماه ژوئیه 2013 تا دسامبر 2016 مورد بررسی قرار دادند. و در مرحله بعد پرونده آنها را تا دسامبر 2017 نیز بررسی کردند.
در این بررسی محققان چینی دریافتند مردان و زنان دیابتی به ترتیب 34 و 62 درصد بیشتر از مردان و زنان و غیر دیابتی در خطر ابتلا به سرطان قرار دارند.
در مردان دیابتی خطر ابتلا به سرطان پروستات 68 درصد بیشتر بود و خطر ابتلا به سرطان های لوسمی، سرطان پوست، سرطان تیروئید، لنفوم، سرطان کلیه، سرطان کبد، سرطان لوزالعمده، سرطان ریه، سرطان روده بزرگ و راست روده و همچنین سرطان معده نیز بیشتر بود.
از نکات مهم این بود که خطر ابتلا به سرطان مری در مردان دیابتی، کمتر از مردان سالم بود. در زنان دیابتی نیز خطر ابتلا به سرطان دهان و گلو بیشتر بود و میزان آن دو برابر افراد غیر دیابتی بود.
همچنین زنان دیابتی بیشتر از دیگر زنان در خطر ابتلا به سرطان های کبد، مری، تیروئید، ریه، لوزالمده، لنفوم، رحم، روده بزرگ و راست روده، لوسمی، سرطان سینه، سرطان گردن رحم و سرطان معده قرار دارند. در مقابل، زنان دیابتی نسبت به زنان غیردیابتی کمتر در خطر ابتلا به سرطان کیسه صفرا قرار داشتند.
بیماری قند یا دیابت نوعی اختلال در سوخت و ساز است که به علل مختلف تظاهر می کند و با درجات مختلف از کمبود انسولین ، یا عدم پاسخ به انسولین همراه است. طبق این تعریف نقش مهم انسولین و تغییرات مهمی که بدنبال کمبود آن در سوخت و ساز ایجاد می شود بهتر مشخص می شود.
این نوع دیابت تقریبا هشتاد و پنج تا نود درصد کل بیماران دیابتی را تشکیل می دهد. در این نوع دیابت، زمینه ارثی دخالت دارد و در مقایسه با دیابت وابسته به انسولین بیشتر به صورت فامیلی مشاهده می شود. در فردی که دارای زمینه ارثی بیماری است، عوامل محیطی می توانند موجب بروز علائم بیماری شوند.
در کشورهای غربی ابتلا به دیابت به میزان شصت تا نود درصد مربوط به عامل دریافت کالری اضافی، چاقی و در نتیجه مقاومت نسبی به انسولین است. دیابت نوع دوم ، اغلب در بین افراد میانسال دیده می شود.
در دیابت نوع دوم، کمبود انسولین به طور نسبی وجود دارد ولی مقاومت به انسولین می تواند در پیدایش بیماری اهمیت بیشتری داشته باشد. در این بیماران پاسخ انسولین به گلوکز ممکن است طبیعی یا بیش از طبیعی باشد.
سکته مغزی در کل دنیا دومین علت مرگ بشر است و اولین علت از کارافتادگی، اما در کشورهای پیشرفته در حال حاضر سومین علت مرگ است که با پیر شدن جوامع در آینده نه چندان دور در آن کشورها نیز دومین علت مرگ خواهد شد.
سکته مغزی یعنی بسته شدن یا پاره شدن یک شریان مغزی که به دنبال آن اختلال در گردش خون آن ناحیه از مغز ایجاد شده و موجب بروز علائمی مثل فلج نیمه بدن، اختلال تکلم و اختلال در راه رفتن می شود.
سکته مغزی، زمانی اتفاق می افتد که رگی خونی در مغز مسدود یا منفجر شود. به طور متوسط 10 تا 15 درصد افرادی که به سکته های مغزی مبتلا می شوند در اثر این بیماری جان خود را از دست می دهند و 60 تا 70 درصد بیماران با درمان مناسب می توانند زندگی مستقل داشته باشند.
یکی از علل متداول سکته مغزی ضخیم و سخت شدن دیواره رگ های خونی است. پلاکت های ساخته شده از چربی، کلسیم، کلسترول و ... انعطاف رگ های خونی را از میان می برند. لخته خون ممکن است سبب مسدود شدن رگ خونی غیر قابل انعطاف و بروز سکته مغزی ایسکمیک شود.
عامل اصلی سکته مغزی هموراژیک در اکثر موارد، درمان نشدن فشار خون بالا است که سبب انفجار رگ خونی ضعیف می شود. معمولاً این افراد علایم خبرکننده ای مانند سردرد و تشنج دارند که منجر به پاره شدن رگ های مغزی می شود.
یکی دیگر از دلایل بروز سکته های مغزی حرکت لخته خون از قلب یا عروق گردن است که وارد مغز می شود مبتلایان به رماتیسم قلبی یا بیماران قلبی که ریتم قلبشان دچار مشکل است و کسانی که دچار سکته های قلبی شده اند یا مشکل دریچه ای دارند مستعد ابتلا به سکته های مغزی هستند.