متفورمین؛ دارویی منسوخ شده در درمان پلی کیستیک
تجویز داروی «متفورمین» در درمان تخمدان پلی کیستیک، به اندازه کافی موثر نبوده و منسوخ شده است.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما، مرکز فارس، کارشناس مرکز اطلاع رسانی داروها و سموم دانشگاه علوم پزشکی شیراز گفت: متفورمین داروی کاهنده قند خون از دسته دارویی «بی گوانیدها» سال هاست در درمان و پیشگیری دیابت نوع دو و دیابت بارداری استفاده میشود.
فاطمه دستغیب با بیان اینکه در گذشته متفورمین در موارد دیگری تجویز میشد که امروزه منسوخ شده است، افزود: تا به امروز داروی متفورمین در زنان مبتلا به تخمدان پلی کیستیک و برای درمان پرمویی، چاقی، نداشتن تخمک گذاری و پیشگیری از دیابت و مسمومیت حاملگی استفاده میشد؛ اما براساس آخرین مطالعات بالینی، به دلیل نبود اثربخشی کافی تجویز این دارو در این موارد منسوخ شده است.
او ادامه داد: براساس آخرین مطالعات، تجویز متفورمین با وجود اینکه باعث کاهش سطح هورمونهای آندروژن میشود، اما تاثیر بسیار کمی در درمان پرمویی دارد، همچنین این دارو در زنان مبتلا به تخمدان پلی کیستیک به عنوان یک داروی کاهنده وزن کارآمد نبوده و تنها در افراد چاق مبتلا به تخمدان پلی کیستیک همراه با عدم تحمل گلوکز، تجویز متفورمین منطقی است.
این کارشناس مرکز اطلاع رسانی داروها و سموم دانشگاه افزود: این دارو در درمان ناباروری ناشی از نبود تخمک گذاری، تجویز متفورمین به تنهایی یا همراه با سایر داروهای محرک تخمک گذاری (مانند کلومیفن) باعث افزایش تعداد تولد نوزاد زنده نشده است.
وی گفت: تجویز این دارو در در زنان مبتلا به تخمدان پلی کیستیک نیز تاثیر به سزایی در کاهش ریسک سقطهای های خود به خودی نداشته و به همین دلیل، از سال ۲۰۱۸ میلادی متفورمین دیگر برای درمان تخمدان پلی کیستیک PCOS پیشنهاد نمیشود.
دستغیب با بیان اینکه در دیگر مطالعات نیز تاثیر این دارو بر فشارخون حاملگی، زایمان زودرس و کاهش ریسک دیابت حاملگی بسیار ناچیز بود، توصیه کرد: مردم استان فارس در صورت داشتن هر گونه پرسش میتوانند با مرکز اطلاع رسانی داروها و سموم دانشگاه علوم پزشکی شیراز، با شماره تماسهای ۱۹۰ و یا ۱۴۹۰ و یا ۳۲۳۳۱۰۱۷ (۰۷۱) تماس گرفته و موضوع را با کارشناسان این مرکز در میان بگذارند.