مسجد آرد خرما در عرض سه متر و طول 5.5 متر در ابتدای خیابان امام خمینی(ره) شهر اردکان بنا شده است.
به گزارش خبرگزاری صداوسیما ، این مسجد از سادهترین و در عین حال کوچکترین مساجد تاریخی ایران به شمار می رود که با وجود سادگی و بیآلایشی خود، تاریخچهای عجیب در پس آن پنهان است.
هرچند همه مردم اردکان با نام این مسجد که "آرد خرما" نام دارد، آشنایی دارند ولی تنها وجه تسمیه و علت نامگذاری آن نیز در هالهای از ابهام قرار دارد.
این مسجد تنها دارای یک مشخصه است که آن را از منحصر به فردترین مساجد ایران قرار داده و آن هم ارتباط تنگاتنگش با مردم در طول بیش از یک قرن گذشته است.
شاکر خادم این مسجد در مورد وجه تسمیه آن گفت: نقل قولهای گذشتگان حاکی از آن است که تاجری از شاهرود به علت مرگ شترش مدتی در اردکان ساکن میشود و مردم ساخت مسجدی را در محل فرود آمدن کاروانش به وی پیشنهاد میکنند که او اعلام میکند پولی برای این کار ندارد اما حاضر است به جای دستمزد کارگران به آنها آرد خرما بدهد، لذا بعد از ساخت مسجد، آن را مسجد "آرد و خرما" نامیدند.
سبک معماری بنای مسجد آرد خرما، نزدیک به سبک بناهای دوره صفویه است اما تنها یک احتمال وجود دارد که قدمت آن به دوره صفوی برسد چرا که آثار باقیمانده از جمله وقفنامههای مسجد مربوط به دوره قاجاریه بوده و زیلوی قاجاری آن چند سال پیش به دست یغماگران میراث کهن، ربوده شده است.
به گفته خادم این مسجد، دو وقفنامه برای این مسجد وجود دارد که یکی مربوط به قرائت قرآن و دیگری روغن چراغ است که هر دو در قرن سیزده هجری قمری یعنی در سالهای 1267 و 1278 ه.ق نوشته شده است.
معماری مسجد آرد خرما مانند سایر مساجد کوچک محلی دیگر، فاقد گچبری و تزئینات خاص است. سقف بنا را به روش طاق و تویزه پوشیده است و یک چهارم کل مجموعه را با یک نشیمنگاه در بخش سر در ورودی ساختهاند.
بخش ورودی در عرض 2.5 متر و عرض 1.6 تر و با یک قاببندی ساده، از نشیمنگاه و در ورودی فضای بنا، تفکیک شده است.
مسجد به صورت غربی - شرقی و در عرض سه متر و طول 5.5 متر بنا شده و به همین علت نیز در سمت شمالی یا سمت راست بنا، سه طاقچه جهت قراردادن قرآنها تعبیه شده است.