هجوم دوباره ملخ صحرایی به جنوب استان کرمان، چند هفتهای است که به دغدغه مهم کشاورزان این منطقه و تهدیدی برای امنیت غذایی جامعه تبدیل شده است.
به گزارش خبرگزاری صداوسیما مرکز کرمان، هجوم ملخ های صحرایی از دی سال گذشته از عربستان به سمت استان های جنوبی کشور آغاز
امیری پاک مدیر جهاد کشاورزی شهرستان ارزوئیه می گوید ملخ صحرايي یا دريايي آفتي درجه يك و بسيار خطرناك است و بومي ايران نيست. هر چند سال يكبار از كانون هاي دائمي خود كه شامل آفريقا، عربستان سعودي، هند و پاكستان است، به مناطق جنوبي ايران حمله مي كند و چون قدرت عجیبی در پرواز دارد و معمولا از روي خليج فارس عبور می کند و خود را به این سوی آبها می رساند به ملخ دريايي هم شهرت یافته است.
سهیلی از کشاورزان شهرستان رودبار جنوب می گوید، ملخ آفتی است که هر کشاورزی از آن ترس دارد. او در پنج هکتار مزرعه خود
دغدغه و ترس کشاورزان جنوب کرمان بیهوده نیست؛ رضایی از کارشناسان جهاد کشاورزی استان کرمان می گوید ملخ ها جزو آفات مخرب کشاورزی هستند و در صورت هجوم انبوه، هر گیاه سبزی را در مسیر خود می خورند و نابود می کنند. این حشره چند برابر جثه کوچکش غذا می خورد و قادر است روزانه تا دویست کیلومتر پرواز کند.
هجوم دسته جات بزرگ و مخرب ملخ به تالاب جازموریان، نگرانی درباره افزیش دامنه آلودگی ناشی از آین افت را تشدید کرده است.
آقای برخوری رییس جهاد کشاورزی جنوب استان کرمان می گوید: 60هزار هکتار از زمین های جازموریان متاسفانه خیلی سریع آلوده شده و ملخ ها در انجا تخم گذاری کرده اند و ما فقط سه هزار هکتار را توانسته ایم سم پاشی کنیم. سلیمانی نسب کارشناس جهاد کشاورزی هم می گوید مرحله سخت کار ما بعد از جفت گیری است، هر ملخ 300تخم در عمق ده سانتیمتری زمین می گذارد و به علت مرطوب بودن تالاب جازموریان و شرایط زیستی مناسب، پس از مدتی کوتاه ممکن است چند میلیون ملخ به سطح زمین بیاید و این یک فاجعه است.
او می گوید اگر چه با اقدامات به موقع و پیشگیرانه هنوز ملخ به مزارع کشاورزان نرسیده و کنترل شده، اما هر لحظه امکان دارد شرایط
بگفته وی بدتر نشدن شرایط به همت مسئولین و پای کار بودن کشاورزان بستگی دارد.
البته کشاورزان جنوب و شرق کرمان که از پیشینیان خود داستان های وحشتناکی درباره هجوم ملخ ها به خصوص در دهه های 20و40 شمسی شنیده اند، واقعا پای کار هستند. صدای دهها تراکتور هر روز صبح سکوت تالاب را می شکند. این تراکتورها متعلق به کشاورزانی است که از صبح تا شب به صورت خود جوش و داوطلبانه به کار سم پاشی منطقه و مبارزه با این جوندگان سبز رنگ می پردازند.
مرادعلی از کشاورزانی است که می گوید ما سالها چشم به آسمان دوخته بودیم تا این دشت های تشنه را سیراب کند، حالا که امسال به شکرانه باران فراوان غم خشکسالی را فراموش کرده بودیم، این مهمانان ناخوانده بر سرمان خراب شده اند و هر لحظه ممکن است به مزراع ما حمله ور شوند که در این صورت از خشکسالی هم برایمان بدتر است.
پسرش هم می گوید دولت به تنهایی نمی تواند جلوی این مصیبت را بگیرد، ما با وسایل شخصی خودمان آمده ایم تا جایی که
وسعت زیاد تالاب جازموریان و باتلاقی بودن بخش های زیادی از آن امکان تردد را به وسایل نقلیه کشاورزان نمی دهد و برای همین منظور هواپیمای سم پاش در نظر گرفته شده است اما فرودگاهی در این نزدیکی ها نیست. اکنون در قلعه گنج کار ساخت یک باند خاکی برای نشست و برخاست هواپیماهای سمپاش به سرعت در حال انجام است تا این کمبود به نوعی جبران شود.
مجید سعیدی مدیرکل دفتر مدیریت بحران استانداری کرمان است. او با بیان اینکه ۹۰۰میلیون تومان اعتبار در استان برای مقابله با هجوم ملخها اختصاص داده شده است گفت: سمپاشی هوایی کانون های تجمع ملخ ها در جنوب کرمان، از فردا چهارشنبه 11 اردیبهشت آغاز میشود.
وی با بیان اینکه شورای مدیریت بحران پنج شهرستان جنوبی استان کرمان با محوریت مقابله با هجوم ملخها با حضور معاون سازمان
سعیدی مدیر جهاد کشاورزی رودبار جنوب از تشکیل شبکه های آمادگاهی و مراقبت برای مقابله با حشره مزاحم با همکاری اهالی خبر می دهد و می گوید آموزش های لازم به کشاورزان داده شده تا بتوانند به هر طریق ممکن در کنار دولت به حل مشکل کمک کنند.
جنوب استان کرمان از مناطق مهم در تولید انواع محصولات کشاورزی است. کشاورزان این منطقه با تولید سالیانه بیش از چهار و نیم