سیستم استفاده نوبتی از داوران بسکتبال در مسابقات فینال لیگ برتر به ضرر زیباییهایی فینال شد
چینش داوران دو مسابقه نخست فینال لیگ برتر بسکتبال نشان داد که کمیته مسابقات و داوران برای این رقابت ها، سیستم چرخشی یا نوبتی را به کار میگیرد تا از تعداد داوران بیشتری استفاده شود. ورژ آبکاریان رئیس کمیته داوران و مسابقات فدراسیون، پارسال نیز در مراحل نهایی تاکید داشت که سعی میکند به گونهای داوران را انتخاب کند که داور تکراری در مسابقات وجود نداشته باشد.
همین سیستم در زمان ریاست امیر واحدپور نیز برای مسابقات حذفی و نهایی اجرا میشد که شاید در سِری مسابقات یک طرفه، مشکلات آن دیده نمیشد؛ اما در رقابت حساس میان شهرداری گرگان و نفت آبادان که تیمهایی نزدیک به هم هستند، این سیستم ضربه بزرگی به مسابقه دوم فینال زد.
مسابقه نخست فینال هم البته صحنههای مورد اعتراضی مانند هر رقابت دیگر بسکتبال داشت؛ اما در مجموع با رضایت کلی از داوران خاتمه یافت و اگر اعتراضی هم وجود داشت، راه به رسانهها و فضای مجازی باز نکرد.
دیدار دوم به میزبانی گرگان که شنبه هفتم فروردین برگزار شد، با تغییر کامل کوبل داوری به گونهای رقم خورد که تقریبا بعد از مسابقه، بحث دیگری به جز داوری وجود نداشت و حتی آبکاریان رئیس کمیته داوران و مسابقات نیز در مصاحبهای تائید کرد که این ضعیفترین قضاوت لیگ بوده است و داوران تمرکز خود را از همان ابتدای مسابقه با اعتراضات مربیان از دست داده بودند.
در تائید بحث نداشتن تمرکز، برخی کارشناسان داوری هم اعتقاد دارند که داوران برای چنین مسابقات حساسی باید از نظر روانی به خوبی آماده شوند که در دیداری به میزبانی گرگان با حضور چند هزار تماشاگر، این گونه به نظر نمیرسید و تقریبا هیچ یک از کارشناسان داوری از عملکرد داوران در این مسابقه دفاع نمیکنند؛ اما اعتقاد دارند در مسابقه سنگین به این شکل باید از بیرون (ناظران و نمایندگان فدارسیون) به داوران کمک بیشتری میرسید. ضمن اینکه نحوه بازی پربرخورد بازیکنان (که قصد آنها بازی کردن نبود) به گونهای بود که داوران نمیتوانستند عملکرد چشمگیری داشته باشند.
سوای بحث تمرکز و شرایط روانی داوران، نکاتی درباره انتخاب کوبل داوران وجود دارد. از جمله اینکه در سیستم چرخشی یا نوبتی، گاهی استفاده از داوران مختلف باعث میشود ترکیبی کنار هم قرار بگیرند که شاید تجربه قضاوت در کنار هم و هماهنگی در قضاوت را نداشته باشند. در جریان مسابقه دوم فینال، دو مورد را شاید بتوان نشان از این ناهماهنگی داوران دانست. جایی که برای مثال حامد سهراب نژاد بازیکن گرگان در اعتراض به یک تصمیم داوران تاکید داشت که داور نزدیک به صحنه سوت نزده است، چطور داور دور از صحنه سوت میزند؟
دومین مورد نیز بحث مشورت داوران در صحنههای مختلف است، به طوری که حماد سامری سرمربی نفت آبادان در مصاحبه خود اعتراض داشت داوران برای هر خطا مشورت میکردند و بازی را نگه میداشتند. آبکاریان هم تاکید میکند که "در قوانین جدید مشورت داوران وجود دارد و کار قشنگی است؛ اما زیادش خوب نیست."
بحث دوم درباره چینش نوبتی داوران هم از دست رفتن امتیاز ویژه داوری در فینال لیگ برتر است. در صورتی که مسابقات نهایی با توجه به حساسیت ویژه آن باید به دقیقترین و کم اشتباهترین داوران لیگ سپرده شود و در واقع تنها برجستهترین داوران موجود در بسکتبال کشور باید حق قضاوت در این مسابقه را داشته باشند تا قضاوت فینال به امتیازی برای داوران تبدیل شود.
مسابقات سوم و چهارم فینال لیگ برتر بسکتبال، در روزهای ۱۱ و ۱۲ اردیبهشت به میزبانی آبادان برگزار میشود. از کوبل داوران دو مسابقه نخست فینال، محمدرضا صالحیان و رضا جوادی برای قضاوت این دیدارها به آبادان سفر کرده اند که انتخاب رضا جوادی علامت سوال بزرگ این رقابتها است، چرا که این داور در بین داوران مسابقه دوم فینال نیز با عنوان "ضعیفترین قضاوت لیگ برتر" حضور داشت و مشخص نیست چرا کمیته داوران بار دیگر تصمیم به استفاده از داوری گرفته است که به اذعان رئیس این کمیته، قضاوت ضعیفی در مسابقه دوم داشته اند؟