هشتمین اجلاس همکاریهای حمل و نقلی ایران و ترکیه
توافق برای راهاندازی قطار مسافربری تهران- آنکارا
وزیر راه: توسعه تبادلات برای ترانزیت به آسیای میانه و اروپا، برقراری خط ریلی تهران- آنکارا، پیگیری توافقنامه سه جانبه اسلام آباد- تهران- استانبول و ساير موارد مورد مذاکره و توافق قرار گرفت
به گزارش خبرنگار
خبرگزاری صدا و سیما، محمد اسلامی در نشست مطبوعاتی هشتمین اجلاس کمیسیون حمل و نقلی ایران و ترکیه افزود: برگزاری این اجلاس پس از هفت سال در این برهه از زمان و با گذشت چهار ماه از اجلاس همکاریهای دو کشور در آنکارا، نشان دهنده عزم و اراده دو کشور برای توسعه همکاریهای اقتصادی است.
وی افزود: برگزاری این اجلاس حامل پیام مشخص و نشانگر پیام رهبران دو کشور برای توسعه همکاریهاست و زمینه تحقق هدف گذاری ۳۰ میلیارد دلاری در مبادلات تجاری و همکاریهای اقتصادی دو کشور را فراهم و دست یافتنی میکند.
وزیر راه و شهرسازی، نقش وزرای حمل و نقل دو کشور را در تسریع و تسهیل روابط حمل و نقلی موثر دانست و گفت: در این اجلاس بر روی هر چهار محور حمل و نقل جاده ای، ریلی، دریایی و هوایی تفاهم نامههای ارزشمندی به امضا رسید که یکی از آنها شبانه روزی کردن مرزها، ایجاد قابلیت شکستن صفهای طولانی کامیونها پشت مرزها و ایجاد تردد روان در مرزهای بازرگان و گوربلاغ است.
اسلامی با اشاره به توافقات دو کشور در حوزه حمل و نقل ریلی افزود: توسعه تبادلات برای ترانزیت به آسیای میانه و اروپا، برقراری خط ریلی تهران- آنکارا، پیگیری توافقنامه سه جانبه اسلام آباد- تهران- استانبول، ایجاد خط آهن جدید برای گسترش ترانزیت در حوزه حملونقل ریلی بین دو کشور مورد مذاکره و توافق قرار گرفت.
وی با بیان اینکه برای احیا و ایجاد ظرفیت در حمل و نقل ریلی دو کشور، باید کمیتههای کارشناسی در سطح راه آهنهای دو کشور شکل بگیرد، اضافه کرد: توسعه همکاریهای دریایی و بندری همچنین هوایی از جمله سایر موارد مورد توافق دو کشور دوست ایران و ترکیه است.
اسلامی مهمترین تفاهم صورت گرفته در هشتمین اجلاس هماهنگیهای حملونقل ایران و ترکیه را تشکیل کمیتههای تخصصی در فواصل زمانی کوتاهتر عنوان کرد و گفت: علاوه بر افزایش سطح همکاریها در حوزه جادهای، راهاندازی خط جدید ریلی برای افزایش حجم ترانزیت کالا از دو کشور نیز از اهمیت بالایی برخوردار است.
وی همچنین با محکوم کردن سیاستهای یکجانبه گرایانه آمریکا در منطقه، حضور گسترده و توافقات مثبت ترکیه با ایران در زمینه حمل و نقل را که زیرساخت توسعه روابط است، نشان دهنده شکست این سیاست خصمانه و محکوم به شکست بودن آن دانست.
تحریمهای آمریکا آسیبی به روابط ایران و ترکیه نمیزند
وزیر حمل و نقل جمهوری ترکیه گفت: تحریمهای یک جانبه آمریکا در قبال ایران با توجه به موازین حقوقی و بینالمللی، آسیب چندانی به روابط ایران و ترکیه نمیزند.
جاهد تورهان در نشست خبری در پایان هشتمین اجلاس کمیسیون مشترک حمل و نقل ایران و ترکیه که امروز با حضور وزیر راه و شهرسازی ایران در ساختمان وزارت راه و شهرسازی برگزار شد در پاسخ به سوال خبرنگار خبرگزاری صدا و سیما درباره چشم انداز روابط اقتصادی و ترانزیتی دو کشور با توجه به عزم و اراده رهبران سیاسی دو کشور برای گسترش روابط اقتصادی تا مرز ۳۰ میلیارد دلار در سال و از سوی دیگر، تحریمهای یکجانبه آمریکا علیه ملت ایران گفت: این امر گرچه ممکن است در برخی نقاط، مسایل و مشکلاتی ایجاد کند، اما در کل، نمیتواند مانعی جدی در عزم دو کشور برای توسعه روابط اقتصادی باشد.
وزیر حمل و نقل ترکیه همچنین ضمن ابراز همدردی با خانواده جانباختگان حادثه سیل اخیر در ایران، اظهار داشت: برای برادران و خواهرانی که جان خود را در این اتفاق از دست دادند، طلب آمرزش دارم.
تورهان افزود: از اینکه چارچوب روابط بینالمللی به شکل روزافزون بین ایران و ترکیه در حال گسترش است خرسند هستیم.
وی ادامه داد: دو کشور صاحب اراده جدی برای گسترش همکاریها و تقویت منافع دو ملت هستند و این اراده یک بار دیگر در ۴ ماه گذشته حین برگزاری اجلاس شورای عالی همکاریهای دو کشور در آنکارا با حضور روسای جمهور دو کشور مورد تأکید واقع شد.
وزیر حمل و نقل ترکیه افزود: رؤسای جمهور دو کشور ایران و ترکیه در آن نشست به وزرای مربوط دستوراتی دادند که روابط دو طرف در همه حوزهها تقویت شود.
وی افزود: در چارچوب وظایف خود در گسترش این همکاریها برای تقویت روابط و منافع مشترک در تهران حضور داریم.
وزیر حمل و نقل ترکیه افزود: این گامها مستحکم خواهد بود و در خدمت تحقق هدف ۳۰ میلیارد دلاری حجم تجارت بین دو کشور است.
جاهد تورهان ادامه داد: تلاش ما این است که شاهرگ گسترش روابط اقتصادی که همان راههای مواصلاتی و حملونقل دو کشور است اهمیت بسیار داشته باشد و بطور جدی توسعه یابد.
وی افزود: امروز جامعترین نشست در حوزه حمل و نقل دو کشور یعنی کمیسیون مشترک حمل و نقلی ایران و ترکیه برگزار شد و تفاهمنامهای در حوزه حمل و نقلی به امضا رسید که اهمیت بالایی دارد.
وزیر حمل و نقل ترکیه خاطر نشان کرد: در حوزه حمل و نقل ریلی کمیته ترانزیت حملونقل ریلی، تصمیمات مهمی گرفت که به امضا رسید.
وی افزود: پایدار بودن بار و مسافر در حوزه حمل ونقل ریلی اهمیت بالایی دارد، کمیته حمل ونقل ریلی برای تحقق یک میلیون تن بار ریلی مقرر کرد که در یک ماه آینده در ترکیه نشستی برگزار شود.
وی اضافه کرد: همچنین راهحلهایی برای امکان تردد واگنهای کشورهای آسیای میانه و CIS در چارچوب تفاهمنامه ششجانبه ایران، ترکیه، قزاقستان، ارمنستان، ازبکستان و تاجیکستان راهحلهایی پیشبینی شده است.
وی اضافه کرد: در زمان پیشرو کمیته مشترک حمل ونقل جادهای بین دو کشور برگزار خواهد شد، موضوعاتی مثل توافقنامه همکاری حملونقل بینالمللی ترکیبی و چارچوب مشخص همکاری ریلی و سیستمهای امداد ماهوارهای در دستور کار دو طرف است.
جاهد تورهان گفت: باید تلاش کنیم بر پایه تأمین منافع مشترک در کشور گامهای جدی برای همه مدلهای حملونقلی برداریم و بی شک این مسأله از مسیر همیاری و همکاری طرفین میگذرد.
وزیر حمل و نقل تاکید کرد: باور دارم در دوران سختی که منطقه ما ارزشمندترین خاکهای دنیا را دارد قرار داریم و از آن عبور میکنیم. هر گام مشترک نه تنها تأمین منافع دو طرف است بلکه از لحاظ منطقهای معنادار است.
وی تصریح کرد: ما باید فعالیتها را در پرتو این حقیقت افزایش دهیم و هشتمین کمیسیون مشترک حملونقل ایران و ترکیه در پرتو این حقیقت برگزار شده است و امیدواریم مجددا بتوانیم به مناسبتهای مختلف در چنین جمعهایی باشیم.
وزیر حملونقل ترکیه افزود: ایران و ترکیه دو کشور مهم منطقه هستند که صاحب تمدن دیرینه و تاریخی هستند، تا امروز حاکمیت دو کشور در پرتو موازین حقوقی و بینالمللی، اراده جدی بر تأمین منافع مشترک دو ملت دارد. اراده و تصمیمی که از طرف رؤسای جمهور دو کشور مبنی بر هدف ۳۰ میلیارد دلاری برای حجم تجارت طرفین موجب میشود ما تلاش کنیم گامهای محکمی برداریم و سرمایهگذاری برای تحقق این هدف به کار گیریم.
جاهد تورهان تأکید کرد: تحریمهای یکجانبه آمریکا نسبت به ایران با توجه به موازین حقوقی و بینالمللی آسیب چندانی به روابط دو کشور نمیزند.
وی افزود: گذشته از آن نه فقط در بعد همکاریهای دوجانبه، بلکه در حوزه همکاری بین دو کشور و کشورهای ثالث برای تحقق اهداف اقتصادی باید به آن توجه کرد.
نظر ترکیه برای افزایش قرنطینه در مرز گوربلاغ مساعد است
معاون حمل و نقل وزارت راه و شهرسازی از نظر مساعد ترکیه برای رفع کمبود قرنطینه در مرز گوربلاغ خبر داد و گفت: هیچ گونه محدودیت تردد برای ناوگان ایرانی و ترک بین دو کشور وجود ندارد.
شهرام آدم نژاد در حاشیه برگزاری هشتمین اجلاس همکاریهای ایران و ترکیه در مورد ۲۴ ساعته شدن مرز بازرگان- گوربلاغ گفت: در مذاکرات بین دو کشور، عمده مشکلات نبود قرنطینه از سوی ترکیه در برخی ساعات روز مطرح شد و طرف ترک نسبت به رفع این مشکل قول مساعد داد.
وی افزود: هیچ محدودیتی برای تردد ناوگان ایرانی و ترک از مرزهای مشترک وجود ندارد و در ضمن تعداد ناوگان عبوری ایرانی از ترک بیشتر است.
معاون حمل و نقل وزیر راه و شهرسازی در ادامه از بررسی امکان بارگیری ناوگان خالی ایرانی در بنادر ترکیه در اجلاس امروز خبر داد و گفت: طرف ترک قول مساعد داده که پس از بررسی نهایی نتایج را اعلام کند.
آدم نژاد با اشاره به مذاکرات انجام شده در خصوص رانندگان زندانی بیان کرد: قرار ساختار موجود در این حوزه بیشتر کنترل شود، اما موضوع مهم در این باره پیوستن ایران به توافقنامه اروپایی حمل و نقل کالا (آی دی آر) است که این موضوع نیز در دست پیگیری قرار دارد.
وی با توجه به مابهالتفاوت قیمت سوخت بین دو کشور و پلمپ باک سوخت کامیونهای ترک در زمان ورود به ایران گفت: نکته جالب توجه این است که ناوگان ترکیه تمایل به برداشته شدن پلمپ سوخت دارد و در مقابل حاضر به پرداخت ما به التفاوت سوخت است.
معاون حمل و نقل وزارت راه و شهرسازی در ادامه افزود: ارتباط حمل و نقلی و زیرساختی متعددی بین ایران و ترکیه وجود دارد و خوشبختانه پس از هفت سال توانستیم هشتمین اجلاس همکاری بین دو کشور در بحث حمل و نقل را برگزار کنیم.
وی با اشاره به توافقاتی که در زمینه حمل و نقل بین دو کشور انجام شد، اظهار داشت: هر دو طرف با نگاه مثبت موضوعات مرتبط با حمل و نقل را مطرح کردند که ایجاد حمل و نقل ترکیبی، امکان بارگیری ایران از بنادر ترکیه، ایجاد خط ریلی ترانزیتی جدید، راه اندازی خط ریلی مسافری تهران – آنکارا و شبانه روزی شدن مرز دو کشور از جمله مهمترین توافقات بین دو کشور بود.
آدم نژاد با اشاره به توافقات انجام شده در حوزه حمل و نقل هوایی اظهار داشت: قرار بر این شد محدودیتهایی که در این حوزه وجود دارد با همکاری ترکها برداشته شود که یکی از این محدودیتها مشکلات مربوط به حضور دفاتر شرکتهای ایرانی در فرودگاه جدید ترکیه بود که قرار شد با پیگیری مستمر به زودی برطرف شود.
وی با اشاره به مشکلات مالی ایرلاینهای داخلی در فرودگاههای ترکیه گفت: هر دو طرف به یکدیگر بدهیهایی دارند که ابهاماتی در این زمینه به وجود آمد، به طور مثال هم ایرلاینهای ایرانی به فرودگاههای ترکیه بدهکار هستند و هم ایرلاینهای ترک به فرودگاههای ما که قرار شد با مدیریت تهاتری این مشکل برطرف شود.
آدم نژاد با اشاره به توافقات صورت گرفته در این اجلاس با هدف ارائه سوخت به ایرلاینهای ایرانی در فرودگاههای ترکیه گفت: قرار بر این شده است که طرف ترک جمع بندی نظرات خود را به ما اعلام کنند.