نشست غزه برای مقابله با معامله قرن ؛ لازم اما ناکافی
نشست گروههاي مقاومت فلسطيني با عنوان اتحاد در برابر معامله قرن در غزه اگرچه ديرهنگام، ولي گامي به جلو براي مقابله با اين طرح است.
اوايل هفته گروههای مقاومت فلسطینی نشستی را با عنوان اتحاد در برابر معامله قرن در غزه برگزار و در این نشست راهکارهای مقابله با معامله قرن بررسی شد. برگزاری این نشست از این جهت که پس از گذشت حدود دو سال و نیم از زمان اعلام طرح موسوم به معامله قرن از سوی دولت ترامپ برگزار شد دیرهنگام ارزیابی می شود اما از این جهت که تلاشی در جهت ایجاد وحدت داخلی میان گروههای مقاومت و استفاده از ظرفیت همه آنها برای مقابله با مخاطرات معامله قرن است،گامی به جلو محسوب می شود و ضریب موفقیت فلسطینی ها را برای مقابله با این طرح افزایش می دهد.
آنچه که به معامله قرن معروف شده در اصل همان ایده ها و خواسته های راستگرایان صهیونیستی به رهبری نتانیاهو است که از زبان دونالد ترامپ رئیس جمهور امریکا بیان شده است و در واقع نتانیاهو می خواهد امریکا و شخص ترامپ را به ابزاری برای اجرای این طرح همانند سایر طرح های خود تبدیل کند و بدین ترتیب از بار هزینه های سیاسی آن بر خود و رژیم صهیونیستی بکاهد.
هرچند تاکنون مفاد و جزئیات کامل این طرح به روشنی ارائه نشده واعلام آن چندین باربه تاخیر افتاده است اما آن چه از قرائن و شواهد موجود بر می آید این است که در این طرح دیگر هیچ خبری از تشکیل دولت فلسطینی ولو به صورت محدود و یا حق بازگشت آوارگان فلسطینی نخواهد بود و برعکس امکان آواره شدن جمع کثیری از فلسطینی های ساکن اراضی اشغالی سال 1948 در چارچوب تشکیل دولت خالص یهودی و همچنین فلسطینی های ساکن کرانه باختری در چارچوب طرح الحاق بیش از 200 شهرک صهیونیست نشین واقع در این مناطق به فلسطین اشغالی وجود خواهد داشت.
بر این اساس می توان گفت که فلسطینی های ساکن در اردوگاههای آوارگان و یا فلسطینی های ساکن در کرانه باختری و حتی فلسطینی های ساکن در اراضی اشغالی سال 1948 بیش از فلسطینی های ساکن غزه، خانه ویران و قربانی خواهند شد و از این دید شاید نیاز باشد نشست بعدی اتحاد در برابر معامله قرن با حضور فراگیر همه فلسطینی ها صرف نظر از محل سکونت آن ها برگزار شود و به نظر می رسد روند تحولات خود به چنین سمتی سوق خواهد یافت .
هرچند فلسطین اولین قربانی طرح موسوم به معامله قرن است اما تنها به آن محدود نخواهد شد و تغییر مرزبندی های جغرافیایی پیش بینی شده در این طرح می تواند همانند سایکس- پیکو منطقه را برای یک و یا چند قرن دیگر وارد بی ثباتی های طولانی کند. از این دید نیاز است کنفرانسی به مراتب فراتر از فلسطین برگزار شود و ضمن تشریح مخاطرات این طرح راهکارهای مقابله با آن در سطح گسترده تر اتخاذ و به مرحله اجرا گذاشته شود.
از این دید لزوم تشکیل ائتلافی فراگیر در برابر این طرح و معماران و مجریان آن ضروری است . معماران اصلی این طرح، نتانیاهو و همپیمانان راستگرای آن در دولت ترامپ است اما دو کشورامارات و عربستان با وعده و وعید و دو کشور مصر و اردن با زور سرنیزه به اجرای این طرح فراخوانده شده اند و در واقع تلاش می شود این چهار کشور بخش عمده ای از هزینه قربانی کردن فلسطین را بر دوش بکشند.
-----------------------------------------------
احمد کاظم زاده