کره شمالی حاضر به عقب نشینی از مواضع خود در برابر فشارهای آمریکا نیست بلکه خواهان احترام این کشور به استقلال و حاکمیت ملی پیونگ یانگ است.
به گزارش سرویس بین الملل خبرگزاری صدا و سیما ، کیم جونگ اون پس از دیدار با ولادیمیر پوتین در ولادی وستوک به پیونگ یانگ بازگشت . پوتین برای دیدار با رهبر جوان کره شمالی 8 ساعت در داخل روسیه پرواز کرد تا به استقبال گرم کیم جونگ اون برود .نخستین ملاقات رسمی سران دو کشور هر چند با حمایت مسکو از تلاش های مصالحه جویانه پیونگ یانگ با واشنگتن همراه بود اما رهبر کره شمالی از این فرصت برای انتقاد از رفتار و نحوه برخورد دونالد ترامپ رئیس جمهوری آمریکا با مذاکرات هسته ای این کشور با کره شمالی استفاده کرد.
انتقاد رهبر کره شمالی از عملکرد ترامپ
پس از دیدار ماه فوریه رهبر کره شمالی با رئیس جمهور آمریکا در هانوی پایتخت ویتنام؛ کیم جونگ اون با خویشتن داری، کمتر به انتقاد از رفتار و عملکرد دونالد ترامپ رئیس جمهوری آمریکا پرداخت اما در مقابل ترامپ و سایر مقامات آمریکا با متهم کردن کره شمالی به زیاده خواهی در مذاکرات تلاش کردند رهبر کره شمالی را عامل شکست مذاکرات هانوی نشان دهند.
در واکنش به این اظهارات، کیم جونگ اون در دیدار با رئیس جمهور روسیه در ولادی وستوک، لب به گلایه و انتقاد از عملکرد ترامپ در مذاکرات هسته ای گشود و گفت: رئیس جممهور آمریکا نسبت به کره شمالی نیت سو دارد و در حال حاضر اوضاع در شبه جزیره کره و منطقه در وضعیت سکون قرار دارد و به مرحله انتقادی رسیده است. رهبر کره شمالی، رئیس جمهور آمریکا را متهم کرد که در جریان نشست دوماه پیش در ویتنام موضعی یک جانبه و غیر صادقانه داشته است .
کیم جونگ اون در مورد بازگشت شرایط بحرانی شبه جزیره کره نیز هشدار داد.
وی تاکید کرد صلح و امنیت در این منطقه کاملا به نگرش آمریکا وابسته است و کره شمالی برای هر شرایطی آماده است .
کره شمالی ، روسیه و چین در برابر آمریکا در یک جبهه قرار دارند و موضع مشترک دارند و سفر رهبر کره شمالی به مسکو پس از سفر اخیرش به پکن بیانگر ادامه رویکرد پیونگ یانگ به متحدین سنتی اش است .
موضع کره شمالی در برابر آمریکا
در حالی که دونالد ترامپ رئیس جمهور آمریکا همچنان بر دیدار سوم خود با کیم جونگ اون رهبر کره شمالی تاکید دارد و در مورد تاثیرات احتمالی آن بر روند مذاکرات صلح شبه جزیره کره ابراز خوش بینی می کند رهبر کره شمالی با انتقاد جدی از عملکرد رئیس جمهور آمریکا در برخورد با مساله شبه جزیره کره نشان داد که صبر پیونگ یانگ از سیاسی کاری کاخ سفید در برابر کره شمالی لبریز شده است .هر چند محافل سیاسی و رسانه ای غرب، انتقادات کره شمالی از موضع مقامات ارشد آمریکایی از جمله مایک پمپئو وزیر امور خارجه این کشور و درخواست برای کنار گذاشتن وی از روند مذاکرات هسته ای را به دست گرفتن ابتکار عمل این مذاکرات از سوی کره شمالی ارزیابی می کنند اما به نظر می رسد این کشور ازوقت کشی دولت ترامپ و فرسایشی کردن مذاکرات از سوی آمریکا و بازگشت به نقطه آغازین در هر یک از مذاکرات به شدت مخالف و براین باور است که آمریکا درصدد است با خسته کردن مقامات کره شمالی و وارد کردن لطمه به روابط رو به بهبود این کشور با کره جنوبی، پیونگ یانگ را وادار به پذیرش درخواست های آمریکا نماید. از اینرو سفر رهبر کره شمالی به روسیه و انتقاد از عملکرد ترامپ در این کشور مهم ارزیابی می شود.
کیم جونگ اون در دیدار با رئیس جمهور روسیه در ولادی وستوک، لب به گلایه و انتقاد از عملکرد ترامپ در مذاکرات هسته ای گشود و گفت: رئیس جممهور آمریکا نسبت به کره شمالی نیت سو دار
اهداف رهبر کره شمالی از سفر به روسیه
1- ارسال این پیام برای ترامپ است که انتخاب کره شمالی تنها آمریکا نیست و متحدان پیونگ یانگ همچنان با آغوش باز از سیاست های هسته ای و موشکی کره شمالی حمایت می کنند.
2- انتقاد از رئیس جمهوری آمریکا در ولادی وستوک به این معنا است که گفتگو با دونالد ترامپ به این معنی نیست که پیونگ یانگ بخواهد تحت تاثیر چنین دیدارهایی موضع خود را در مورد مسایل موشکی و هسته ای تغییر دهد.
3- کره شمالی خواهان حل بحران شبه جزیره کره و مشخص شدن سیاست های واشتنگتن در این خصوص در یک بازه زمانی مشخص است و تمایلی برای طولانی شدن آن ندارد.
4- اگر چه ولادیمیر پوتین رئیس جمهوری روسیه از عادی سازی روابط کره شمالی با آمریکا حمایت کرده است اما مسکو نیز به هیچ عنوان خواهان حضور نظامی آمریکا در شرق و جنوب شرق آسیا نیست. بلکه درصدد احیای حضور قدرتمندانه روسیه در این مناطق است.بنابراین دیدار پوتین با کیم ونگ اون به معنای حضور پر رنگ روسیه در صحنه تحولات شبه جزیره کره است.
5- انتخاب زمان سفر رهبر کره شمالی به روسیه در شرایطی که مذاکرات واشنگتن و پیونگ یانگ با بن بست و انتقاد رهبر کره شمالی روبرو است نیز مهم است .آزمایش سلاح تاکتیکی کره شمالی ،انتقاد پیونگ یانگ از نقش مخرب وزیر امور خارجه آمریکا در روند مذاکرات هسته ای شبه جزیره کره و درخواست برای کنار گذاشتن وی در کنار سفر رهبر کره شمالی به روسیه می تواند خط بطلانی بر مذاکرات هسته ای شبه جزیره کره باشد که ترامپ می کوشد آنرا تنها در چارچوب منافع واشنگتن طراحی و مدیریت نماید .این در حالی است که وی نشان داده است از توانایی لازم برای حل آن برخوردار نیست .
موانع ترامپ در حل بحران هسته ای کره شمالی
1- با توجه به آشنا نبودن دونالد ترامپ رئیس جمهوری آمریکا به مسایل شبه جزیره کره و آداب حل بحران های منطقه ای و بین المللی ، وی ابتدا تصور می کرد که به طور مستقیم قادر به توافق با رهبر کره شمالی برای حل بحران هسته ای شبه جزیره کرده است .
2- ترامپ اگر چه یک تاجراست و به طور مستقل با حضور در اردوگاه جمهوری خواهان وارد کار زار انتخابتی شد و به پیروزی رسید اما در نهایت ناگزیر به بازی در چارچوب الگوهای رفتاری جمهوری خواهان در برابر کره شمالی است. کشوری که جرج بوش پسر رئیس جمهوری وقت آمریکا از آن به عنوان محور شرارت نام برده است .
3-"رابرت لیتواک " معاون اندیشکده آمریکایی ویسلون با سردرگم خواندن سیاست ترامپ در برابر کره شمالی براین اعتقاد است تمدید تحریم های کره شمالی و تحت فشار قرار دادن متحدان اروپایی آمریکا برای پیروی از واشنگتن بر ضد کره شمالی از بن بست کاخ سفید در مورد پیونگ یانگ حکایت دارد .
توانایی کره شمالی برای ایستادگی در برابر آمریکا
انستیتو لاوی در استرالیا در ارزیابی از توان و موقعیت کره شمالی برای ایستادگی در برابر فشارهای آمریکا به شاخص هایی اشاره می کند که موجب شگفتی محافل سیاسی و رسانه ای شده است .براساس تحیقات این انستیتو، کره شمالی در شاخص قدرت 25 کشور آسیایی در مرتبه هفدهم قرار دارد .این شاخص ارزیابی دقیقی است از تقسیم منطقه ای قدرت با توجه به معیارهایی از جمله قدرت نظامی ،اقتصادی و نفوذ فرهنگی .کره شمالی دارای ارتش 1 میلیون و 400 هزار نفری است و پرسنل شبه نظامی این کشور حدود 8 درصد نیروی کار کره شمالی است .تنها تعداد نفرات ارتش منظم چین و روسیه و هند بیش از کره شمالی است .براساس برآورد انستیتو لاوی استرالیا در سال 2015 میزان تجارت کره شمالی با منطقه نزدیک به 6 میلیارد دلار بود و شمار کشورهایی که با کره شمالی دارای روابط در بخش های مختلف هستند شگفت آور است . براساس تحقیقات انستیتو لاوی چین از نظر اقتصادی شاهرگ کره شمالی است و میزان مبادلات تجاری آنها حدود 87 درصد کل تجارت کره شمالی را شامل می شود .سالانه بالغ بر یک و نیم میلیون نفر گردشگر از کره شمالی دیدن می کنند .
نتیجه گیری
در مجموع موضع گیری ها و رفتار دیپلماتیک رهبر و مقامات کره شمالی نشان می دهد که این کشور به هیچ عنوان حاضر به عقب نشینی از موضع خود در برابر فشارهای آمریکا نیست بلکه خواهان احترام این کشور به استقلال و حاکمیت ملی کره شمالی است .
دولت پیونگ یانگ براین اعتقاد است که دوره زورگویی آمریکا به کشورها سپری شده است و آن ها براساس منافع ملی خود از ظرفیت های مختلف منطقه ای و بین المللی برای کاستن از فشارهای واشنگتن برخوردار هستند .کشورهایی مانند روسیه و چین نیز در عمل نشان داده اند حاضر به از دست دادن کارت بازی کره شمالی در برابر آمریکا نیستند و همچنان در برابر زیاده خواهی های کاخ سفید ایستادگی خواهند کرد .کره شمالی نیز در مقابل نشان داده است که از تبحر کافی برای چانه زنی در برابر آمریکا برخوردار است و هرگز ترامپ نخواهد توانست با زیاده خواهی و سیاست بازی پیونگ را به دادن امتیازات در بخشهای موشکی و هسته ای در برابر وعده های پوچ اقتصادی و مالی وادار نماید .وعده هایی که در عملکرد دو دهه گذشته آمریکا در برخورد با پیونگ یانگ بخصوص در مذاکرات شش جانبه مشهود است .
نویسنده: مجید وقاری