چاووش اوغلو با انتقاد از عدم تمديد معافيت خریداران نفت ایران از تحریم های آمریکا و تصميمات ضد و نقيض واشنگتن تاکيد کرد امريکا راهبرد مشخصي ندارد
به گزارش سرويس بين الملل خبرگزاري صد
وی افزود:این سامانه ها، سامانه های ناتو را دشمن نخواهد دانست. سامانه های اس 400 در سوریه و در مرز نروژ نیز وجود دارد. هواپیماهای اف 35 نروژ بر فراز آنها پرواز کرد و در سوریه نیز هواپیماهای اف 35 آمریکا و اسرائیل نیز بر فراز آن به پرواز در آمدند.
وزیر امور خارجه ترکیه با اشاه به اینکه در مناطق مذکور این سامانه ها توسط روسها کنترل می شود خاطر نشان کرد هنگام پرواز این هواپیماها مشکلی در آن مناطق پیش نیامد. ترکیه از ابتدا در این خصوص حساسیت زیادی نشان داده است.
چاووش اوغلو با تاکید بر اینکه کنترل سامانه های اس 400 کاملا در دست ترکیه خواهد بود، افزود: ما پیشنهاد کرده ایم که اگر آنان در این باره نگرانی دارند، کمیسیونی از کارشناسان تشکیل شود. این کمیسیون می تواند در درون ناتو تشکیل و مسئله را بررسی کند.
وزیر امور خارجه ترکیه با تاکید بر اینکه غیر این پیشنهاد هیچ فرمولی مطرح نشده است، گفت: آمریکا هنوز به این پیشنهاد ترکیه پاسخ نداده است اما ناتو این را می خواهد. ترکیه کشور مستقل است و موضوع قرارداد خرید سامانه های اس 400 از روسیه نیز قراردادی است که پایان یافته است.
وزير خارجه ترکيه درباره موضوع خروج نیروهای آمریکا از سوریه و ایجاد منطقه امن گفت: در این باره هیچ چیز واضحی وجود ندارد. آنان راهبرد مشخصی ندارند. ابتدا قرار بود کاملا خارج شوند اما اکنون می گویند باید چند صد نظامی آمریکایی در سوریه باقی بمانند.
وزیر امور خارجه ترکیه در پاسخ به سوالی درباره تحریم آمریکا ضد ایران و تمدید نشدن معافیت برخی کشورهای خریدار نفت ایران از تحریم های آمریکا، تاکید کرد، این تصمیم آمریکا بسیار اشتباه است. اجرای این تصمیم بسیار دشوار است. این مسئله ای نیست که فقط به ترکیه مربوط شود.
وی با تاکید بر اینکه در اوضاع کنونی امکان تنوع بخشیدن به واردات نفت برای هیچ کشوری وجود ندارد، گفت: منبع جایگزین برای ما عراق است اما خط لوله نفتی عراق به ترکیه آسیب دیده و شکسته است. ظرفیت خط لوله منطقه کردستان عراق به ترکیه نیز محدود است. به ما می گویند از عربستان و امارات عربی متحده نفت بخرید اما اینکه از ما بخواهند به این دو کشور مراجعه کنیم، بسیار اشتباه است. علاوه بر آن نفت این دو کشور نیز با پالایشگاه های ما سازگار نیست و ما ناگزیر به نوسازی فناوری پالایشگاه ها خواهیم شد. این کار هزینه بر است و ما ناگزیر خواهیم بود مدتی پالایشگاه ها را تعطیل کنیم.
چاووش اوغلو تاکید کرد نفت ایران نیز ارزان نیست اما واقعیت آنست که میان خرید نفت از ایران و جایگزین آن تفاوت زیادی وجود دارد. چرا ما باید هزینه بپردازیم. آمریکا تصمیمی می گیرد و انتظار دارد که دیگر کشورها نیز از آن تبعیت کنند.
چاووش اوغلو درباره موضوع عقب نشینی عناصر ”ی پ گ“ از مناطقی در شرق فرات نیز از ادامه گفتگوها میان مقامات ترکیه و آمریکا در این خصوص خبر داد و گفت: آمریکا در این باره پیشنهاداتی مطرح کرده است. دیدگاه های ما درباره برخی موضوعات منطبق است و در خصوص برخی موارد نیز که دیدگاه های ما منطبق نیست، ما پیشنهاداتی ارائه کرده ایم.
وی درباره موضوع خروج نیروهای آمریکا از سوریه و ایجاد منطقه امن نیز گفت: در این باره هیچ چیز واضحی وجود ندارد. آنان راهبرد مشخصی ندارند. ابتدا قرار بود کاملا خارج شوند اما اکنون می گویند باید چند صد نظامی آمریکایی در سوریه باقی بمانند. احتمالا این نیروها را در جنوب سوریه مستقر خواهند کرد. آنان مایلند این نیروها برای مقابله با ایران در آن منطقه حضور داشته باشند. قصد انتقاد از آنان را ندارم اما هنوز راهبرد و تصمیم مشخصی ندارند. اما ما می دانیم که چه می خواهیم و چه چیزی نمی خواهیم و این را به آنان نیز گوشزد می کنیم.
وزیر امور خارجه ترکیه گفت: ایران، ترکیه و روسیه از مدت ها پیش با روند آستانه نمایندگان حکومت سوریه و مخالفان را بر سر میز مذاکره نشانده اند. علاوه بر اردن از لبنان و عراق نیز دعوت شده است که به عنوان ناظر در این نشست ها حضور یابند.