حداد عادل در دومین اجلاس جهانی طرح «یک کمربند، یک جاده»
توانایی ایران در تامین بخشی از انرژی چین
ما طرح بزرگ «یک پهنه، یک راه» را که بر اساس سابقه تاریخی جاده ابریشم شکل گرفته، طرحی مثبت و مفید تلقی میکنیم
به گزارش سرویس بین الملل خبرگزاری صدا و سیما از پکن، غلامعلی حداد عادل عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام که برای تقویت مناسبات راهبردی و شرکت در دومین اجلاس جهانی طرح «یک کمربند، یک جاده» به چین سفر کرده است، به دعوت "جی جینگ بیاو" ، رئیس دانشگاه مطالعات بینالمللی پکن، پس از بازدید از این دانشگاه در جمع دانشجویان آن سخنرانی کرد و به پرسشهای آنان در موضوعات سیاسی، اقتصادی و فرهنگی پاسخ گفت.
غلامعلی حداد عادل گفت: برای ما به عنوان یک معلم دانشگاه مایه افتخار و جای خوشوقتی است که میتوانم در جمع گروهی از دانشگاهیان کشور چین در دانشگاه مطالعات بینالمللی پکن حضور داشته باشم و نکاتی را در باب «راهبردهای جمهوری اسلامی ایران در امور داخلی و خارجی در شرایط جدید» بیان کنم.
وی افزود: اجازه میخواهم پیش از بیان راهبردهای مورد نظر ، از شما دعوت کنم تا همراه با مردم و مسئولان جمهوری اسلامی ایران، نگاهی سریع به اوضاع جهان کنونی داشته باشید. بیایید در حالی که در این تالار در آرامش در کنار یکدیگر نشسته ایم برای دقایقی اوضاع مردم کشورهایی مانند سوریه ، یمن ، افغانستان ، فلسطین ، لیبی، سودان و ونزوئلا و بسیاری دیگر از مناطق جهان را مرور و در ذهن خود مجسم کنیم و به یاد بیاوریم که فقط یک میلیون نفر در یمن به وبا مبتلا شده اند بی آنکه به غذا و دارو دسترسی داشته باشند.
این عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام ادامه داد: این یک حقیقت انکار ناپذیر است که جهانی که ما و شما در آن زندگی میکنیم جهانی است آکنده از جنگ و کشتار و خونریزی که در آن همه روزه صدها نفر کشته و هزاران نفر مجروح و دهها هزار نفر آواره و صدها هزار نفر گرسنه و بی پناه و بیمار میشوند. ما در جهانی زندگی میکنیم که گرفتار انواع خطرناکی از تروریسم است. تروریستهایی که به مردم بی گناه حمله میکنند و آنها را به اسارت میگیرند و در برابر چشم دیگران قلب آنها را زنده زنده از سینه شان در میآورند و میخورند.
حدادعادل اضافه کرد: درست است که ما بعد از جنگ جهانی دوم، جنگ جهانی دیگری نداشته ایم، اما بعد از جنگ دوم، حتی یک روز هم جهانی خالی از جنگ نداشته ایم. ما در جهان امروز با دولتها و قدرتهایی مواجه هستیم که به طور رسمی و به صراحت عدم پایبندی خود را به نظامات و مقررات بینالمللی اعلام و اعمال میکنند و اصول و قواعد مسلم را در روابط بینالمللی به راحتی زیر پا میگذارند. قدرتهایی که دائماً دولتها و ملتهای دیگر و حتی سازمان ملل و شورای امنیت و یونسکو و دادگاههای حقوقی بینالمللی را تهدید میکنند. این قدرتها، خود اعتراف میکنند که تروریستهایی مانند «داعش» را با پول و پشتیبانی خود به وجود آورده اند، با این حال پیوسته دم از مبارزه با تروریسم میزنند و هر ملتی را که در برابر تجاوز آنها و همدستان و مزدورانشان ایستادگی کند تروریست مینامند.
وی گفت: آنها به صورت علنی، بخشی از خاک یک کشور را به یک رژیم متجاوز دیگر میبخشند و با انواع دخالتها در امور داخلی کشورهای دیگر سعی میکنند حکومتهای قانونی آن کشورها را که با آرا مردم بر سر کار آمده اند سرنگون کنند. از حکومتهای استبدادی که هیچ سر و کاری با دموکراسی و مردم سالاری ندارند، بلکه مردم جهان آنها را «قاتل» میشناسند آشکارا حمایت میکنند تا بتوانند آن حکومتها را به تعبیر خود مانند یک «گاو شیرده» بدوشند. از سوی دیگر هر دولت و ملتی را که در برابر زورگویی های آنها تسلیم نشود تهدید میکنند و میکوشند تا با تحریم اقتصادی، دولتها و ملتهای دیگر را به اصطلاح خودشان فلج کنند. این قدرتها نه تنها به معاهدات و قراردادهای بینالمللی پایبند نیستند، بلکه امضای خود را زیر قراردادهای دو جانبه و چند جانبه نظیر برجام، انکار میکنند.
حدادعادل گفت: چین که کشور بزرگ و کهن است در سیاست خارجی ما جایگاه ویژه ای دارد. ایران و چین دو ملت بزرگ و کهن در قاره آسیا هستند که از دیرباز با هم روابط اقتصادی و فرهنگی داشته اند. راه تاریخی ابریشم که امروزه به صورت نماد حضور چین در فضای بینالمللی درآمده است، از ایران می گذشته است.
وی گفت: ما ثبات سیاسی و پیشرفت علمی و صنعتی و رشد اقتصادی چین را تحسین میکنیم و سیاست عدم مداخله چین در امور داخلی سایر کشورها را سیاستی عاقلانه و صحیح میدانیم و معتقدیم در دنیایی که عموم ملتها از یاغی گری بعضی قدرتها رنج میبرند چین میتواند با مقابله با تک قطبی شدن جهان، به ایجاد تعادل و توازن در فضای بینالمللی کمک کند.
وی با بیان اینکه"روابط اقتصادی ایران و چین میتواند بر پایه واقعیتها و امکانات دو کشور صورتی پایدار و با ثبات داشته باشد" ادامه داد: ایران مستقل میتواند یکی از کشورهای تأمین کننده انرژی برای چین در حال توسعه باشد و چین نیز میتواند با سرمایه گذاری در ایران به رشد و توسعه کشور ما کمک کند.
حداد عائل تصریح کرد: ما طرح بزرگ «یک پهنه، یک راه» را که بر اساس سابقه تاریخی جاده ابریشم شکل گرفته است طرحی مثبت و مفید تلقی میکنیم و خواهان حضور بیشتر و مشارکت گستردهتر در آنیم. جمهوری اسلامی ایران خواهان رابطهای راهبردی و دراز مدت با چین است. برای برقراری چنین رابطهای باید مقدمات و لوازم آن از جهات مختلف تأمین شود. و یکی از مقدمات ضروری گسترش روابط فرهنگی است.