هر ساله در فصل بهار و رویش گیاهان خوراکی اقبال مردم برای استفاده از این سفره بهاری بیشتر می شود .
به گزارش خبرگزاری صدا وسیما مرکز ایلام؛ استان ایلام که بعنوان عروس زاگرس هم شناخته می شود با داشتن عرصه های
که حدود ۸۷ درصد کل مساحت استان را عرصههای مرتعی و جنگلی تشکیل میدهد.
از حدود هزار گونه گیاه طبیعی استان ایلام دستکم ۳۰۰ گونه شناخته شده آن برخوردار از خواص درمانی و صنعتی است .
با آغاز فصل بهار مردم هم برای پیدا کردن قارچهای کوهی راهی طبیعت میشوند این در حالی است که تشخیص قارچهای خوراکی از سمی بسیار سخت است و همین مسئله مشکلات زیادی را برای مردم به وجود آورده است.
مناسب بودن شرایط جوی و بارندگیهای اخیر در فصل بهار نیز فرصتی فراهم ساخته که افراد برای تأمین معاش خود وبهره اقتصادی که از قبل آن حاصل می شود به چیدن قارچهای طبیعی و فروش آنها روی بیاورند.
به دلیل اینکه تشخیص قارچ سمی از قارچ خوراکی بر اساس ظاهر برای اغلب افراد دشوار و حتی ناممکن است، در واقع معیار تشخیص دقیقی بر اساس ظاهر وجود ندارد و متأسفانه بخشی از قارچهایی که در طبیعت می رویند و افراد استفاده میکنند سمی است و هر ساله صدها نفر مسموم و متأسفانه تعدادی از هموطنانمان در اثر مصرف این قارچها جان خودرا از دست می دهند.
نمیتوانیم قارچ سمی و خوراکی را از هم تشخیص دهیم
یکی از اهالی روستای میشخاص گفت : هر ساله برای یافتن قارچهای خوراکی به کوههای ایلام میرویم ولی به راحتی نمیتوان تشخیص داد که این قارچ سمی است یا نه.
وی افزود: سال گذشته چند نفر در این همین روستا بر اثر خوردن قارچهای سمی مسموم شدند و به خارج از استان اعزام شدند.
یکی دیگر از اهالی این روستا گفت : بخشی از مردم هر سال برای امرار معاش از طریق فروش قارچهای کوهی دل به طبیعت می سپارند که البته با توجه به مسمومیتهای سال گذشته تمایل مردم هم برای خرید این قارچها کمتر شده است.
موسوی افزود : برخی به ظاهر قارچ کوهی که شکل و گوشت خوبی دارد توجه میکنند در صورتی که داخل همان قارچ امکان دارد سمهای مختلفی باشد.
مدیر امور باغبانی جهاد کشاورزی ایلام نیز گفت: ۳۰۰ گونه گیاهی در استان ایلام وجود دارد که از جمله آنها میتوان قارچ، کنگر، پنیرک، کله شنگ، تره،بوره ولی، پاغازه، شنگ، آوندول، علف چشمه، پیازکوهی، سیرکوهی و انواع قارچهای کوهی اشاره کرد.
بابک تصریح کرد: بسیاری از این گیاهان خود رو علاوه بر مصارف غذایی خواص درمانی نیز دارند، اما فراموش نشود در برخی از گونههای گیاهی تشخیص نوع سمی از خوراکی به ویژه در قارچها بسیار مشکل است.
وی ادامه داد: امسال پیش بینی میشود در نقاط مختلف استان میزان رشد این قارچها زیاد باشد، به همیم منظور به شهروندان توصیه می شود که از مصرف این قارچها خودداری کنند .
وی عنوان کرد: حتی کندن این قارچها از زمین میتواند دست انسانها را آلوده کند، سم قارچ به راحتی منتشر و باعث مسمومیت میشود.
مدیر امور باغبانی جهاد کشاورزی استان تصریح کرد: طی سالهای اخیر طرحهای مختلفی در زمینه تولید قارچ در استان اعم از خانگی و صنعتی ایجاد شده که سالانه بیش از ۶۰۰ تن قارچ در استان ایلام تولید میشود و بهتر است مردم از این قارچها استفاده کنند.
قارچهای سمی باعث مرگ افراد میشود.
معاون بهداشت علوم پزشکی هم گفت: افرادی که دچار مسمومیت ناشی از قارچ میشوند علائم در ابتدا به صورت درد شکم، تهوع، استفراغ، تب و ضربانهای نامنظم است. کم کم، این علامتها پیچیده و به صورت علائم گوارشی و قلبی و حالت کما و بسیاری از مشکلات جدی تر میشود.
وی ادامه داد: افرادی که این قارچها را مصرف میکنند دچار مسمومیتی میشوند که این مسمومیت زمان طلایی دارد که حدود ۷ تا ۸ ساعت است، که اگر در این زمان اقدامات درمانی لازم و مناسب صورت نگیرد این سم میتواند در بدن تأثیرگذار باشد و باعث میشود که کبد و کلیه آسیب و حتی منجر به مرگ شود.
ناصری فر افزود: سال گذشته بیش از ۵۰ نفر بر اثر خوردن قارچهای سمی در استان مسموم شدند اما موردی از فوت در استان گزارش نشده است.
ناصری فر افزود: مردم به هیچ عنوان این قارچها را مصرف نکنند.
متأسفانه به رغم هشدارهای فراوان، بازهم عدهای بدون توجه به این هشدارها به مصرف قارچهای کوهی روی میآورند که باعث مشکلات فراوانی میشود.
*** حسین بوستانی