باگسترش نهضت اسلامی و اوج گیری اعتراضات مردمی به حکومت ظالمانه رژیم ستمشاهی درنقاط مختلف کشورمان درسال57،شهر ارومیه به عنوان شهر پیشگام درتاریخ انقلاب اولین تجربه جنگ مسلحانه را در2بهمن این سال از پیش رو گذراند.
به گزارش واحد مرکزی خبر در تاریخ مبارزات انقلابی مردم برای ساقط کردن رژیم شاهنشاهی روزهای بزرگی چون تظاهرات خرداد 42، 19 دی قم ، 29 بهمن تبریز ، 17 شهریور تهران و 13 آبان و سایر ایام ثبت و ضبط است که در این میان دوم بهمن 57 ارومیه نیز در زمره این روزهای تاریخی به شمار می رود و نمادی از پایداری و مقاومت مردم شهید پرور ارومیه است .
در این روز تاریخی مردم ارومیه به رهبری روحانیت و در راس آن امام جمعه ارومیه دست به جنگ مسلحانه زدند تا از قید و بند ظالمان زمان رهایی یابند.
در این میان مردم آذربایجان غربی از دوم بهمن 1357 هم به واقعه مسجد اعظم ارومیه یاد می کنند.
مسجد اعظم ارومیه نماد جنگ مسلحانه انقلاب و پیروزی اولین برخورد مسلحانه با عوامل رژیم طاغوت است که در مرکزیت شهر قرار گرفته است.
در روزهای تداوم نهضت بزرگ انقلاب اسلامی ، جرقه اولین مبارزه مسلحانه در ارومیه کلید خورد که در شکل گیری و هدایت آن حجت الاسلام والمسلمین 'غلامرضا حسنی' امام جمعه ارومیه بیشترین نقش را داشت.
نقش و تاثیر این جنگ مسلحانه در تقویت حرکت انقلابی مردم ایران به حدی بود که حضرت امام خمینی (ره) فرموند : همه باید مثل آقای حسنی مسلح شویم.
این مبارز نستوه آذربایجان با آموزش استفاده از اسلحه بر روی منبر از ماهها قبل مردم را برای چنین روزی آماده کرده بود چرا که شورای انقلاب اسلامی در ارومیه به فرماندهی حاج آقا حسنی به این نتیجه رسیده بود که اگر انقلابیون مسلح نشوند و با سلاح در عرصه انقلاب و راهپیمایی حضور نداشته باشند امکان پیشرفت امور انقلاب در ارومیه نیست و عناصر وابسته به رژیم مردم را قتل عام خواهند کرد.
سنگربندی خیابانها ، ایجاد موانع برای حرکت نیروهای زرهی رژیم ستم شاهی ، استقرار در گنبد مسجد اعظم ، ایجاد سنگر در پشت بام ها و انسداد مسیر تانک ها برای جلوگیری از پیشروی از اقدامات اولیه انقلابیون ارومیه در دوم بهمن 57 برای شروع مقابله با عوامل طاغوت بود .
در مقابل حرکت انقلابی مردم ارومیه اقدام رژیم طاغوت برای مقابله این بود که با شلیک توپی ، گنبد مسجد جامعه ارومیه را مورد هدف قرار گرفت که بر اثر آن گنبد مسجد آسیب دید و تعدادی از تظاهر کنندگان مجروح شدند.
حجت الاسلام والمسلمین حسنی نماینده ولی فقیه در آذربایجان غربی و امام جمعه ارومیه در بیان آن حماسه می گوید : گلوله توپ درست از یک متری بالای سرم عبور کرد و به گنبد اصابت نمود بعد از آن طرف گنبد خارج شد.
کارشناسان می گویند درگیری این روز تنها یک درگیری و جنگ خیابانی به مدت چند ساعت تیراندازی بین انقلابیون ارومیه به فرماندهی حجت الاسلام حسنی و نیروهای نظامی محمدرضا پهلوی نبود بلکه نقطه عطفی در تاریخ انقلاب ایران است که نقش بزرگی در تسریع پیروزی انقلاب ایفا کرد.
در این حماسه دو شهید از نیروهای انقلابی تقدیم انقلاب شد که مراسم تشییع پیکر آنها نیز بعد از ظهر همان روز به وسیله مردم انقلابی و در حالیکه افراد مسلح ارومیه با هدایت حجت الاسلام حسنی آنها را همراهی می کردند با شور خاصی انجام شد.
باقری مورخ ارومیه ای می گوید : نیروهای انقلابی ارومیه در دوم بهمن 57 که سرآغاز جنگ مسلحانه ملت ایران با رژیم طاغوت محسوب میشود درمقابل نظامیان مسلح و تانکهای آنها به دفاع از مردم و راهپیمایی شکوهمند آن روز پرداختند.
وی می افزاید : شجاعت و مقاومت گروههای مسلح انقلابی در هفت ـ هشت نقطه حساس و مرکزی شهر ارومیه در خیابان بعثت حوالی بازار و اطراف مسجد اعظم وعمل انقلابی شیخ غلامرضا حسنی چنان زهرچشمی ازعناصر مسلح و گستاخ شاه گرفت که تا پیروزی انقلاب اسلامی و 22 بهمن 57 دیگر جرأت مواجهه با مردم را پیدا نکردند.
احمدی یکی از حاضران در حماسه دوم بهمن می گوید : در این روز تعدادی از نظامیان وابسته به رژیم طاغوت در درگیری کشته شدند و مردم برای نخستین بار فرار تانک ها و شکست عوامل ستمگررا دیدند و مردم باورشان شد که می توانند با امکانات کم در برابر یک رژیم جهنمی و تا دندان مسلح بایستند.
در این میان تقویم زرین انقلاب اسلامی پر از صفحات ماندگاری است که گویای دلیرمردیهای مردم کشورمان است اما دراین تقویم تاریخ ساز جای خالی برگ ارزشمند حماسه دوم بهمن 57 مردم ارومیه به شدت احساس می شود.
کارشناسان می گویند شناسایی هویت و گذشته یک ملت راهی را برای آینده هموار
می سازد که در این راستا آذربایجان غربی از روزهای منحصر به فرد در تاریخ انقلاب اسلامی برخوردار است که ثبت ، یادآوری و بازخوانی آن حاوی نکات ناگفته و ارزشمند انقلاب اسلامی است.
حجت الاسلام والمسلمین ' حسنی' می گوید : حماسه دوم بهمن 57 نشانه شجاعت و دلاوری مردم آذربایجان غربی است و این روز سند بزرگ ظلم ستیزی مردم این استان است و باید حفظ شود.
استاندار آذربایجان غربی می گوید : حماسه دوم بهمن مردم ارومیه در ایجاد روحیه و انگیزه مضاعف برای تشدید مبارزه با رژیم پهلوی در کشور موثر بود و این حماسه موجب شد مردم ایران اسلامی با روحیه مضاعف در سنگر مبارزه علیه طاغوت حاضر شوند.
جلال زاده می افزاید : مردم ارومیه در حماسه دوم بهمن ستون فقرات رژیم ستم شاهی را شکستند و این حماسه در تارک تاریخ ثبت شد.
دکتر شریف نژاد فرماندار ارومیه نیز می گوید : ثبت این روز تاریخی به عنوان نخستین جنگ مسلحانه مردم با رژیم منحوس پهلوی در تقویم از خواسته های مهم مردم استان آذربایجان غربی به ویژه شهرستان ارومیه است که در سالهای اخیر توسط مسئولان استان به جد پیگیری می شود.
استان آذربایجان غربی با حضور در هشت سال دفاع مقدس و تقدیم 12 هزار شهید در بین استانهای کشور از موقعیت و تاریخ درخشانی برخوردار است از این رو ثبت ملی حماسه دوم بهمن 57 این دیار در تقویم ایران اسلامی می تواند گام کوچکی در جهت بزرگداشت این رشادتها باشد.
از سوی دیگر لازم است تا ابعاد مختلف حماسه دوم بهمن 57، سالروز مبارزه مسلحانه مردم ارومیه به رهبری روحانیت برای مردم یادآوری و به ویژه به نسل جوان بازخوانی شود تا نسل امروز به داشتن پدرانی غیور ، دلاور ، با ایمان و قهرمان افتخار کرده و راه آنها را سرمشق زندگی خود قرار دهند .