"رونق تولید" هدفی است که در صورت تحقق می تواند به رفع مشکلات معیشتی ، اشتغالزایی ، کاهش رکود و افزایش ارزش پول ملی کشور کمک کند اما تا رسیدن به این هدف متعالی در سطح استان کرمان چه قدر فاصله وجود دارد ؟
به گزارش خبرگزاری صدا وسیما این سوال از چند کارشناس اقتصاد و صنعت در کرمان پرسیده شد و هیچکدام جوابی روشن و
این کارشناس اقتصاد همچنین می گوید پارسال چند هزار نفر در واحد های تولیدی استان تعدیل نیرو شدند که نمونه آن کارخانه کرمانیت است که تا چند سال قبل 400 نفر ، در آنجا کار می کردند اما حالا به علت بدهی بسیار زیاد ورشکست شده است.
به کارخانه ریسندگی و تولید نخ در حاشیه شهر کرمان سری می زنیم از زنگ خوردگی قفل ورودی مشخص است چند سالی است
در تماس با آقای فلاح مدیر این کارخانه علت تعطیلی را جویا شدیم ، وی از افزایش چند برابری قیمت مواد اولیه و کمبود نقدینگی صحبت کرد و گفت: تا پارسال با 500 میلیون تومان تسهیلات می شد این کارخانه را دوباره راه اندازی کرد اما بانک ها با سود بالایی که درخواست می کردند کار پیش نرفت و الان باید دو میلیارد تومان هزینه کنم که نه در توانم هست و نه کسی کمکی می کند و این همه سرمایه هم به فنا رفته است.
در شهرک صنعتی کرمان هم که قلب صنعت و تولید است آن طور که انتظار داریم نشاط کار و فعالیت به چشم نمی آید ، این را از حال و روز واحدهای نیمه فعال و راکد اینجا به خوبی می توان فهمید . آقای محمدی خودش تولید کننده است و با چهار میلیارد تومان کارخانه بسته بندی محصولات کشاورزی تاسیس کرد اما فقط دو سال توانست فعالیت کند و به علت نوسانات شدید ارزی ، تحریم ها و سود بالای بانک ها در سال گذشته تعطیل شد.
او می گوید در صادرات محصولات متاسفانه هیچ حمایتی از سوی دولت نمی شود و صادر کننده به تنهایی چه کار می تواند انجام دهد ؟ ترکها در آن سوی مرز بازار خشکبار را به دست گرفته اند و از دولتشان انواع کمک های مالی و بازاریابی را دریافت می کنند اما توی این دو سال هیچ کس نیامد بگوید آقای تولیدکننده تو زنده ای یا نه ؟ انگار که ما موظف هستیم
در نزدیکی این واحد بوی پخت شیرینی فضای شهرک صنعتی را کمی شیرین کرده است ، خانم لطفی کارش پخت انواع کیک و بیسکویت است. او می گوید قاچاق کالا آسیب زیادی به محصولات تولیدی ما وارد می کند، مشابه همین کیک را از ترکیه می آورند و به دست مصرف کننده می رسانند در صورتی که ما همین کالا را با هزینه کمتر و کیفیت بهتر داریم تولید می کنیم اما متاسفانه در صادرات حمایت نمی شویم و واردات کالاهای مشابه کمر تولید را شکسته است.
خانم لطفی هشت نفر را مشغول به کار کرده و توان جذب 30 نفر دیگر را هم دارد اما به علت نبود همکاری از سوی بانک ها و دستگاه های اجرایی از همه ظرفیت واحد تولیدی خود نمی تواند استفاده کند .
"مشکلات واحد های تولیدی استان کرمان در حوزه های گوناگون متفاوت است". این را آقای سعیدی مسئول بسیج اصناف استان
آقای سعیدی کمبود مواد اولیه و گرانی آن ها ، نبود نقدینگی ، سنگین بودن نسبی مالیات و حق بیمه و قدیمی بودن تکنولوژی را از مشکلات عمومی این واحدها می داند و می گوید دو ماهی می شود کلنیک تخصصی صنایع را راه اندازی کرده ایم.
در این کلینیک با هدف درمان صنایع مشکل دار ، کارگروه های متفاوتی با تخصص های مختلف تشکیل شده است و پیش بینی می کنیم تا چند ماه آینده 400 واحد صنعتی عارضه یابی شوند. آن دسته از مشکلاتی که در استان قابل حل است زودتر حل می شود و آن دسته که از اختیارات استان خارج است به تهران ارجاع داده می شود تا بتوانیم رونقی مجدد به تولید بدهیم.
آقای مولایی استاد اقتصاد دانشگاه هم اعتقاد دارد اگر تولید رونق بگیرد رکود حاکم بر کشور کاهش چشم گیری می یابد و این رونق به
او تاکید می کند اگر دولت تاکنون نتوانسته سیل نقدینگی را به سمت فعالیت های غیر مولد مثل بازار سکه ، ارز ، مسکن و خودرو مهار کند به علت نبود و استفاده نکردن از ابزارهای مهار وکنترلی است که هنوز هم برای استفاده از آنها دیر نشده است.
حالا با توجه به افزایش رغبت در مردم برای گام نهادن در مسیر تولید و ظرفیتهای زیادی که هنوز استفاده نشده است به خصوص منابع بزرگ نیروی انسانی و علمی که کشور در اختیار دارد باید دید در سالی که به نام رونق تولید نام گذاری شده ، برای سرعت بخشیدن به موتور محرکه اقتصاد یعنی بخش تولید ، چند گام موثر و اساسی برمی داریم .