آیین 2 هزار ساله بیل گردانی با حضور جمعی از مسئولان استانی و شهرستانی در سکوی بیل گردانی شهر تاریخی نیم ور محلات برگزار شد.
به گزارش خبرگزاری صداوسیما مرکز اراک؛ آیین بیل گردانی نماد تشکر از الهه آب است و ریشه در فرهنگ آب و آبیاری مردم این خطه حاصلخیز دارد و به اعتقاد مردم منطقه نیم ور ، این آیین به برکت و فراوانی آب در فصل بهار کمک میکند.
اقشار مختلف مردم شهرستان محلات در آیین کهن و پهلوانی بیل گردانی حضور پرشور دارند و با برگزاری این آیین در آخرین جمعه فروردین ماه به استقبال کشت بهاره می روند.
درگذشته مردم شهر تاریخی نیم ور ، برای حفظ این آیین معنوی ، هر سال در مواقعی که مسیر جویهای آب ، به وسیله گل و لای و یا رشد علف های هرز مسدود میشد با مشارکت و یاری یکدیگر حریم جوی ها را پاکسازی می کردند .
پس از لایروبی جوی های آب، بیل گردانان شامل ورزشکاران منطقه به نوبت، هفت بیل مخصوص که به تعبیری برای اسبار باغ های انگور به کار می رفته را در 2 دسته چهار و سه تایی به یکدیگر بسته و بیل گردانان این بیل ها را با مهارت و قدرت در 2 جهت مخالف به صورت ضربدری بالای سر میچرخانند.
در برگزاری این آیین ، ورزشکاران یا بیل گردانان 2 دسته بیل به وزن 32 کیلو گرم را بین پنج تا 30 بار بالای سر خود می چرخانند و در این هنگام با دعا و نیت به حرکت در آمدن هفت آسمان و نزول رحمت الهی ،قدرتمندی خود را برای مردم این منطقه به نمایش میگذارند.
پهلوانان بیل ها را دور سر میچرخانند و شعار « اگر خسته جانی بگو یا علی» سرمی دهند و معتقدند این آیین موجب افزایش برکت و نزولات آسمانی میشود.
گرداندن بیلها در این آیین نشان از پهلوانی و بستن بیلها نشان از اتحاد و وحدت و چرخاندن بیلها دور سر، نشان از چرخیدن دور یک محور بوده است.
این آیین کهن چندین روز طول میکشد، و قبل از شروع بیل گردانی ، لایروبان همراه با بیلهای خود رژه ای را تا محل برگزاری که بر روی سکویی مخصوصی در مرکز شهر نیم ور است، انجام می دهند.
همزمان با مراسم آیین کهن و ۲هزار ساله بیل گردانی ، برای نخستین بار از تمبر این مراسم رونمایی شد.