رئیس سازمان نقشه برداری استفاده از فناوری های روز به ویژه فناوری های ارتباطی را در عرصه اطلاعات مکانی ضروری و مهم خواند.
به گزارش خبرنگارخبرگزاری صدا و سیما، مسعود شفیعی در نشست تخصصی مدیریت سیلاب و اطلاعات مکانی با بیان اینکه در زمان مواجهه با حوادث به سراغ سازمان هایی از جمله سازمان نقشه برداری می آیند، گفت: متاسفانه هنوز گردش اطلاعات میان سازمان ما و دستگاه های مختلف به صورت فیزیکی انجام می شود و ارگان ها با مراجعه حضوری، نقشه ای را بر روی کاغذ از ما می خواهند.
وی افزود: وقت آن رسیده است که ما از این نقطه به شرایط جدید عزیمت کنیم و از فناوری های روز استفاده های بهینه ای داشته باشیم.
شفیعی بر استفاده از نظر کارشناسی در خصوص سیل و پیش آگاهی و مدیریت حین بحران و پس از بحران تاکید کرد و گفت: جمع بندی نشست امروز در اختیار دستگاه های ذی ربط قرار خواهد گرفت تا در مواجهه با بحران های بعدی تصمیمات درستی را بگیرند.
رئیس سازمان نقشه برداری کشور در ادامه هشدار داد: اگر بخواهیم در مواقع مواجهه با بلایای طبیعی اثر بخش تر و کار آمدتر ایفای نقش کنیم حتما باید نقشه مدل های بومی ارتفاعی را در سراسر کشور بهبود بخشیم.
مسعود شفیعی در نشست تخصصی مدیریت سیلاب و اطلاعات مکانی افزود: به عنوان مثال در استان خوزستان بعد از وقوع سیل، مسئله مطرح این بود که اگر بخواهیم آبی که در بعضی از مناطق اطراف رودخانه ها طغیان کرده، هدایت کنیم، از نظر شیب و ارتفاع چه مکانی مستعد زدن کانالی کوتاه و سرازیر کردن آب به سمت آن منطقه است.
وی تصریح کرد: متاسفانه مدل های رقومی ارتفاعی ما نمی تواند با دقت زیاد این راه کارها را ارائه دهد که این ضعف است.
شفیعی بابیان اینکه پدیده سیل به عنوان یک مخاطره طبیعی، موضوعی است که از زوایای مختلف می شود به آن پرداخت گفت: دستگاه های تخصصی، نهادهای مختلف، دانشگاه و محققان هر کدام با پیشینه تخصصی و تجربی خود هم در زمینه پیش آگاهی و پیشگیری و هم کاهش خطرات هزینه ها وخساراتی که ممکن است این خطر برای ما به وجود بیاورد می پردازند و راه کارهایی را ارائه می دهند.
وی اطلاعات مکان پایه را حلقه مفقوده راه کارها بیان کرد و افزود: این اطلاعات باید به نحوه صحیحی میان همه اجزا قابل استفاده باشد تا براساس آن بتوانند تصمیم گیری و تصمیم سازی کنند.
شفیعی گفت: دغدغه ما در سازمان نقشه برداری کشور این است که اطلاعات مکان پایه به نحو درستی در اختیار ذی نفعان قرار گیرد و دستگاه های تاثیرگذار هم بتوانند داده های خود را به نحودرست به اشتراک بگذارند.
وی با بیان اینکه ما از اطلاعات و داده های قدیمی استفاده و یا داده ها را ذخیر سازی می کنیم افزود: براساس این اطلاعات مدل هایی را برای تحلیل و تصمیم گیری استخراج می کنیم.
رئیس سازمان نقشه برداری گفت: با الگوهایی که ساخته می شود و داده هایی که در حال تولید است خروجی های متفاوتی گرفته می شود و جهت گیری ها برای نحو مدیریت بحران به وجود می آید.
وی افزود: تلاش ما این بود که با این نشست تخصصی توجه ها را به این موضوع معطوف کنیم که به عنوان عنصر کلیدی، به نحو چرخش، اشتراک گذاری و تولید داده ها که مربوط به یک پدیده و مخاطره ای مثل سیل است توجه شود.
شفیعی ابراز امیدواری کرد: با این نشست و هم فکری ها بتوانیم در آینده در جهت استفاده صحیح از اطلاعات مکانی هم در زمینه پیشگیری هم در زمینه مدیریت حین وقوع و هم در امداد رسانی و بازسازی مناطق تحت تاثیر سیل به یک فرآیندی دستیابیم که در مواجه با وقوع آن در خصوص نحوه کار چاره اندیشی کنیم.
رئیس سازمان نقشه برداری سناریو سازی براساس نوع مخاطره و شدت آن را ضروری دانست و گفت: به محض وقوع رویدادی مثل سیل، باید بتوانیم منطبق با سناریوهای از پیش تهیه شده فرآیند امداد رسانی و بازسازی را تعریف کنیم.
وی در خصوص اینکه آیا امکان پیش بینی قبل از وقوع سیل و مشخص کردن مکان های خطر پذیر وجود دارد یا خیر افزود: وقوع سیل مولفه های گوناگونی از جمله میزان و شدت بارش، وضعیت توپوگرافی زمین، شیب زمین، ساخت سازهای صورت گرفته، پوشش گیاهی و وضعیت کاربری اراضی دارد که همه اینها در پیش بینی وقوع سیل و شدت و میزان آن تاثیرگذار است.
شفیعی گفت: آنچه که در سازمان نقشه برداری قابل دسترسی است، وضعیت توپوگرافی زمین و شیب آن است که می توان براساس بارش و میزان آن و همچنین وضعیت شیب زمین و جهت آن پیش بینی های به صورت احتمالی انجام داد اما این اطلاعات به تنهای کافی نیست.
وی افزود: همچنین برای برخی مناطق کشور اطلاعات مکانی دارای کیفیت مطلوب نیست چرا که مدل رقومی ارتفاعی بیشتر مناطق کشور در حد متر است و برای مناطقی مثل استان خوزستان و گلستان، ما به دقت مدل ارتفاعی حدود سانتیمتری نیاز داریم که این مدل از کشور ما تهیه نشده است.