بارشهای شدید بهاری و جاری شدن سیل در جای جای کشور دغدغه این روزهای مردم شده است.
به گزارش خبرگزاری صداوسیما مرکز خراسان رضوی، سرزمین خشک ایران سالهاست که تشنه باران، این رحمت الهی بوده است،
در بارندگیهای بهار امسال و روزهای گذشته شهرهای مختلف خراسان رضوی همچون کلات، نیشابور، درگز، سبزوار، قوچان، بردسکن و شهرهای دیگر استان دچار آبگرفتگی و سیلاب شدند و در یکی دو روز گذشته خسارات زیادی به بخش های کشاورزی، عمرانی، زیربنایی و منازل مسکونی وارد شد.
در مشهد دو کال زرکش و سیاسک مهمترین کانالهای انتقال آب هستند که در اطراف آنها خانه های مسکونی زیادی به صورت غیرمجاز ساخته شده است و در صورت بارندگی شدید حادثه شیراز دور از انتظار نیست.
یکی از شهروندان مشهدی درباره طغیان کال زرکش در سال65 می گوید: در آن سال خانه من که در حریم این کال بود صددرصد تخریب شد و همه زندگیم از دست رفت و در صورت طغیان دوباره آن تمام زندگی مردم منطقه بر روی آب می رود.
استاندار خراسان رضوی در باره تمهیدات اندیشیده شده برای پیشگیری از سیلاب گفت: موضوع پیشگیری از سیلاب و خسارتهای احتمالی در دستور کار ستاد مدیریت بحران قرار دارد و با همین هدف کال زرکش لایروبی و بازگشایی شده است.
علیرضا رزم حسینی افزود: پس از اتمام عملیات لایروبی مسیل ها و بازگشایی این کانال دیوارهای ساحلی هم در اطراف آن نصب خواهد شد تا در آینده خطر سیل مشهد را تهدید نکند.
مدیرعامل شرکت آب منطقه ای خراسان رضوی با اشاره به 28هزار و 630کیلومتر طول رودخانه های استان است که 334کیلومتر آن داخل شهرهای بزرگ است گفت: بر اساس قانون وظیفه نظارت و حفاظت از رودخانه ها بر عهده شرکت های آب منطقه ای است که کمبود اعتبار مهمترین مشکل در این بخش است و در این زمینه نیازمند همکاری بخش خصوصی هستیم.
محمد علایی افزود: در سال95 برای حفظ پیشگیری از خطر سیل رودخانه کشف رود به طول 360کیلومتر با کمک دستگاههای اجرایی و بخصوص دستگاه قضایی و دکتر بخشی معاون دادستان وقت بازگشایی شد که با بارش های خوب بهاری مشکلی برای مشهد ایجاد نشد.
وی با اشاره به مناطق خطرناک دیگر شهر مشهد افزود: در کال زرکش که از ارتفاعات جنوبی مشهد به سمت کشف رود جاری می شود بخشی از رودخانه آسفالت و بلوار شده بود که در منطقه بین جاده قدیم مشهد قوچان و جاده جدید اثری از رودخانه وجود نداشت که در یک اقدام ضربتی این مسیر بازگشایی شد.
محمد علایی با تاکید بر نگرانی ها در مورد منطقه کال سیاسک گفت: در محدوده این کال که از ارتفاعات شمالی مشهد به سمت کشف رود جاریست منازل مسکونی غیرمجاز و ناایمن ساخته شده است که در بارندگی های چند روز گذشته به ساکنان آنها هشدار داده شده است تا در صورت خطر منازل خود را تخلیه کنند.
مدیرعامل شرکت آب منطقه ای خراسان رضوی با اشاره به کمبود اعتبارات برای لایروبی رودخانه ها و رفع نقاط حادثه خیز افزود: نقاط حادثه خیز استان شناسایی شده و تمهیدات لازم برای مقابله با خطر سیلاب و طغیان رودخانه ها اندیشیده شده است.
سرپرست فرمانداری مشهد هم گفت: برای ساماندهی کال زرکش تفاهم نامه ای بین شرکت آب منطقه ای، شهرداری و دهیاری های مربوطه و مسکن و شهرسازی امضا شده است که با اجرای این تفاهم نامه مشکلات حاشیه شهر و خطرات سیلاب در این منطقه رفع خواهد شد.
وی با اشاره به اینکه در صورت شدت بارندگی و تهدید سیلاب مناطق آسیب پذیر تخلیه خواهد شد از مردم خواست در این زمینه با نیروهای امدادی همکاری کنند.
امیر عزیزی سرپرست مدیریت ساماندهی و مهندسی بحران شهرداری مشهد هم گفت: بر اساس تفاهم نامه ای که از سال85 با آب منطقه ای امضا شده است هر ساله با هزینه زیاد 30مسیل و کال به طول تقریبی 150کیلومتر لایروبی و کف سازی می شود و امسال هم اعتبار خاصی برای لایروبی و کف سازی کال زرکش در نظر گرفته شده است.
وی بیشترین مشکل را در کال زرکش تخلیه خاک و نخاله ساختمانی دانست که بر خلاف فعالیت ویژه پلیس ساختمان همچنان ادامه دارد.
بی شک اتخاذ تدابیر مناسب برای حفاظت از رودخانه ها و جلوگیری از ساخت و سازهای غیرمجاز در حریم رودخانه ها و مسیل های روان آبها و انجام به موقع لایروبی و کف سازی کانالهای انتقال آب نقش به سزایی در پیشگیری از وقوع سیل دارد که باید به صورت مرتب انجام شود و اجرای این اقدامات به مواقع بحرانی موکول نشود.
اعظم ذوقی بیتا