آمریکا، عربستان و تحولات جاری سودان
آمریکا و عربستان در پی بدست گیری ابتکار عمل در تحولات سودان هستند.
ارتش سودان پنجشنبه گذشته در بیانیه ای برکناری «عمر البشیر» از سمت ریاست جمهوری این کشور را اعلام کرد.
حمایت آمریکا و متحدان منطقهای این کشور - از جمله عربستان و امارات متحده عربی - از شورای انتقالی نظامی سودان، میتواند از نقش آفرینی آنها در تحولات سودان حکایت داشته باشد.
البته این حمایت پس تغییر ریاست شورای انتقالی نظامی سودان صورت گرفت.
تنها یک روز پس از کنارزدن «عمر البشیر» رئیس جمهور سابق، «عوض بن عوف» وزیر دفاع سودان که ریاست شورای انتقالی این کشور را به دست گرفته بود، استعفا داد و «عبدالفتاح برهان» بازرس کل نیروھای مسلح، ریاست شورای انتقالی را برعهده گرفت.
عبدالفتاح برهان فرمانده نیروهای زمینی ،ژنرال های نزدیک به عمر البشیر از جمله کسانی است که ارسال نیروهای سودانی به خاک یمن در قالب ائتلاف عربی به رهبری عربستان و امارات را تایید می کند.
بنابراین نباید انتظار داشت تحولات سودان خللی در سیاستهای آمریکا و ائتلاف به رهبری عربستان در یمن بوجود آورد.
عربستان و امارات روز یکشنبه از شورای انتقالی نظامی سودان به ریاست ژنرال عبدالفتاح البرهان و برنامههای آن حمایت کردند.
آمریکا نیز شورای انتقالی سودان را پس از کناره گیری بن عوف و جایگزینی عبدالفتاح برھان تایید کرد. سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا امروز در گفتگو با خبرنگار شبکه تلویزیونی اسکای نیوز عربی حتی از دیدار کاردار سفارت آمریکا در سودان با معاون شورای نظامی سودان خبر داد.
برخی صاحبنظران از این حمایتها و تاییدها نتیجه گرفتند که در آیندهای نزدیک سودان از دایره تحریم های واشنگتن خارج خواهد شد.
اما پرسشی که در اینجا مطرح میشود این است که چرا آمریکا و متحدان منطقهای خواهان تغییر سیاسی سودان بودند؟! آنهم در شرایطی که عمر البشیر چند سالی است به مقاومت اسلامی ضد صهیونیستی پشت کرده و مناسبات خوبی با ریاض - و به تبع آن آمریکا - دارد و حتی از پیوستن به ائتلاف به رهبری عربستان در یمن و گسیل نیروهای نظامی به این کشور دریغ نکرد.
در جواب خاطر نشان میشود سودان از 19 دسامبر 2018، صحنه اعتراض های مردمی علیه حکومت عمر البشیر رئیس جمهوری برکنار شده این کشور بوده است. این در حالی است که در سال گذشته برخی گزارشها از مخالفت بسیاری از مردم و احزاب سودانی با اعزام نیروهای نظامی این کشور به یمن برای همراهی با نیروهای عربستانی حکایت داشته است.
شدت این اعتراضات در حدی بوده که بسیاری از صاحب نظران اقدام ارتش این کشور به کنار گذاشتن عمر البشیر از قدرت را حاصل تحولات درونی و مطالبات مردمی این کشور تلقی کرده اند، هرچند تجمع اصناف سودان و درخواست آنها مبنی بر تداوم اعتراض ها برای تشکیل دولت مردمی و بازگشت نظامیان به پادگان ها حکایت از چیز دیگری دارد. اصناف حتی اعلام کرده اند که کودتاچیان شایستگی ایجاد تغییرات را ندارند.
این تجمعات و درخواستها نشانه نگرانی معترضان از نقش دخالت خارجی در تحولات کنونی سودان است و اگر این ارزیابی صحیح باشد مهمترین ویژگی اعتراضات ماههای گذشته در این کشور ماهیت مستقل آن است. بنابراین طبیعی است آمریکا و متحدانش نگران خارج شدن تحولات این کشور از کنترل باشند و بخواهند ابتکار عمل در تحولات سیاسی سودان را از طریق حمایت از کودتای نظامی بدست گیرند.
آنچه به این نگرانیها دامن میزند سابقه همگرایی عمر البشیر و مردم سودان با مقاومت اسلامی ضد صهیونیستی در منطقه و قابل پیش بینی بودن بازگشت دوباره این کشور به دامن مقاومت اسلامی ضد صهیونیستی است.
--------------------------------------------------------
عبدالرضا خلیلی