به گزارش سرويس بين الملل خبرگزاري صدا و سيما ؛ به نقل از خبرگزاری شین هوا از نیویورک، مرکز بین المللی تحقیقات سرطان وابسته به سازمان ملل متحد در تازه ترین گزارش خود موضوع پیامد نابرابری های اجتماعی را برای مقابله با سرطان در سطح جهان بررسی کرد.
گزارش منتشر شده این نهاد تخصصی سازمان جهانی بهداشت در زمینه سرطان نشان دهنده بهترین اسناد علمی در دسترس بر پایه اطلاعات بیش از هفتاد دانشمند بین المللی است که هر یک از این دانشمندان در رشته های مختلفی تخصص دارند.
در این گزارش با عنوان "کاهش نابرابری های اجتماعی در برابر سرطان" آمده است: انتشار این گزارش اهمیت بروز سرطان، زندگی و مرگ و میر ناشی از سرطان را در میان کشورها، در هر کشور به طور جداگانه و نیز در میان گروه های اجتماعی نشان می دهد.
دکتر سالواتوره واکارلا، محقق بخش عفونت مرکز بین المللی پژوهش سرطان و هماهنگ کننده این تحقیق اعلام کرد: "در این گزارش به چگونگی افزایش پدیده نابرابری در مقابل سرطان و تحول آن در طول زمان تحت تأثیر عوامل اجتماعی، اقتصادی، سیاسی، قانونی و فنی توجه ویژه ای شده است. این موضوع به همه مردم مربوط می شود اما محروم ترین افراد در این زمینه به شدت آسیب پذیرند".
نابرابری های اجتماعی در همه مراحل سرطان و زندگی اهمیت بسزایی دارد. تفاوت میان گروه های اجتماعی نه تنها عوامل خطرپذیری و احتمال رشد سرطان در یک فرد را تحت تأثیر قرار می دهد، بلکه بر دسترسی به تجهیزات غربالگری، تشخیص و درمان از جمله مراقبت هایی برای تسکین درد نیز تأثیر می گذارد. بخش بزرگی از نابرابری های مربوط به سرطان که پیامدهای اقتصادی بسیاری هم دارد، قابل جلوگیری است حتی اگر این موضوع مستلزم اقدامات اساسی و تدابیر عینی در سطوح مختلف باشد.
"نابرابری ها در زمینه سرطان در میان کشورها و در داخل هر کشور به طور جداگانه"
میزان بروز سرطان ها در کشورهایی با درآمد بالا نسبت به اغلب کشورهایی که دارای درآمدهای پایین هستند، بسیار کمتر است. علت این موضوع عوامل خطرپذیری مربوط به محیط زیست و سبک زندگی است.
به رغم میزان پایین تر بروز در برخی از انواع سرطان ها، میزان مرگ و میر در کشورهایی با درآمد پایین یا متوسط، اغلب مشابه و حتی گاهی اوقات بالاتر از میزان بروز سرطان در کشورهایی با درآمد بالا است. علت این امر نبود دسترسی به تشخیص و درمان فوری است.
تقریباً در همه کشورهای جهان، میزان مرگ و میر ناشی از سرطان به گونه ای نامتناسب در کشورهایی با درآمد پایین و در میان اقشار محروم مانند مردم بومی، گروههای اقلیت و آوارگان بالاتر است.
در کلمبیا، مرگ و میر ناشی از سرطان دهانه رحم در میان زنانی که از سطح پایینی از تحصیلات برخوردارند، حدود 5 برابر بالاتر از زنانی است که تحصیلات عالیه دارند.
در استرالیا، مرگ و میر در میان مردم بومی 30 برابر بالاتر از غیربومیان است.
نبود شبکه های سلامت می تواند نابرابری ها را در مقابله با سرطان تشدید کند.
انواع سرطان بر اساس موقعیت اجتماعی و اقتصادی افراد متفاوت است. در کشورهای محروم و در میان اقشار محروم در مقایسه با افرادی که از موقعیت اجتماعی و اقتصادی بالاتری برخوردارند، شمار بالایی از مبتلایان به سرطان های مربوط به مصرف دخانیات و سرطان های ناشی از عفونت مشاهده می شود.
در میان فقیرترین افراد، عوامل خطرپذیری در خصوص ابتلا به شایع ترین سرطان ها به طور کلی به عفونت ها، مواد غذایی ناسالم، مصرف بیش از حد الکل و تنباکو مربوط می شود. در سال 2014، شیوع مصرف دخانیات در آمریکا نزد افرادی که زیر خط فقر بودند، 30 درصد و نزد افرادی که از لحاظ اجتماعی بالای خط فقر بودند، 18 درصد بود.
در زمینه درمان سرطان، تفاوت قابل توجهی میان کشورها وجود دارد. افرادی که در کشورهایی با درآمد متوسط زندگی می کنند یا آنهایی که از موقعیت اجتماعی و اقتصادی پایینی برخوردار هستند، دسترسی محدودی به اقدامات پیشگیرانه، غربالگری و تشخیص زودهنگام، تشخیص بیماری، درمان و مراقبت های تسکینی دارند. کمتر از 25 درصد از جمعیت جهان به جراحی اولیه برای مقابله با سرطان دسترسی دارد. نبود شبکه های بهداشتی می تواند نابرابری ها را در مقابله با سرطان تشدید کند.