یک آبزی با نام علمی «ترایاپس کانکرفورمیس»Triops Cancriformis ، که در دنیا به نام "فسیل زنده" نامگذاری شده در تالاب هامون مشاهده شده است.
به گزارشخبرگزاری صدا و سیمای مرکز سیستان و بلوچستان ، رئیس محیط زیست دریایی سیستان وبلوچستان با بیان اینکه که این گونه جزو گونه های در معرض انقراض ایالت متحده و اروپا رده بندی شده است خاطرنشان کرد: این گونه آبزی قدمت ۲۰۰ تا 300 میلیون ساله دارد.
علیمرادی گفت: این گونه سخت پوست را به دلیل تشابه ظاهری آن با نوزاد وزغ گاه میگوی بچه وزغی نیز می نامند.
وی با اشاره به اینکه این جاندار از آبزیان سخت پوست در آبهای شیرین جهان است، افزود: پس از نزدیک به دو دهه خشکسالی در منطقه سیستان و آبگیری بخشهایی از تالاب بین المللی هامون و روان شدن سیلاب دشتمال به سوی تالاب، این گونه و چند گونه جانوری و گیاهی دیگر در تالاب احیا شدند.
وی همچنین افزود : اندازه این گونه معمولا تا 6 سانتیمتر است و در شرایط طبیعی تا ۱۱ سانتیمتر هم گزارش شده است.
رئیس محیط زیست دریایی سیستان وبلوچستان ادامه داد : این گونه به علت تحمل بالای شرایط محیطی سخت توانسته با تشکیل سیست (Cyst)مقاوم در زیر گل و لای و رسوبات خشک تالابها و پیکره های آب شیرین ادامه حیات دهد و در صورت فراهم شدن شرایط زیست نرمال ظرف دو هفته ادامه مراحل رشد خود را تا مرحله بالینی از سر گیرد
علیمرادی با بیا اینکه دوره عمر این گونه کمیاب تا ۹۰ روز ادامه دارد ادامه داد: حضور این گونه فسیل زنده که از پشه آنوفل و علفهای هرز داخل تالابها تغذیه می کند، نوید سال آبادی در منطقه سیستان و تالاب بین المللی هامون را می دهد.