به گزارش
خبرگزاری صداوسیما به نقل از خانه ملت، عبدالرضا رحمانی فضلی در نشست علنی امروز در خصوص اقدامات وزارت کشور در جریان سیل اخیر گفت: 25 استان درگیر سیلی بودند که در نوع خود بینظیر بود و موجب شد ما در هر یک از این استانها با شدت و حدت متفاوت درگیر مسائل و مشکلات زیادی از جمله آب گرفتگی، تخریب منازل، مساکن، واحدهای تولیدی، مزارع، پلها، جادهها و راهها باشیم.
وی افزود: اقدامات در حوزه پیشگیری متناسب با گزارشهای واصل شده به گونهای بود که توانستیم با توجه به هدفگذاری، خسارتهای جانی را به عنوان اولین هدف خود منظور کنیم.
وزیر کشور با اشاره به جابهجایی جمعیت در 250 روستا و بخشهایی از شهرها تأکید کرد: خسارت جانی به حداقل رسید در حالی که این سیل با این عظمت میتوانست خسارت انسانی بسیار بالاتری داشته باشد.
این عضو کابینه دولت دوازدهم با اشاره به اینکه حجم سیلابها بسیار شدید و خارج از ظرفیت بود، اضافه کرد: مثلاً در گرگانرود ظرفیت 120 مترمکعب وجود داشت در حالی که آب ورودی به آن 800 مترمکعب بود، یا در پلدختر 2400 مترمکعب ظرفیت داشت در حالی که ورودی به آن 5 هزار مترمکعب بود که علاوه بر این حجم خارج از ظرفیت، در بسیاری موارد رودخانهها به دلیل رسوبگیری دچار کاهش حجم شده بودند و همین امر ناگزیر به سرریز شدن سیل به منازل مسکونی انجامید.
رحمانی فضلی با اشاره به هماهنگی بین همه دستگاهها در جریان سیل اخیر توضیح داد: 25 استان و بیش از 4 هزار و 400 روستا درگیر باران و سیل بودند ولی قدرت هماهنگی و بسیج شوندگی و تأمین امکانات و منابع و ماشینآلات به ویژه در ایام نوروز که همگی به دنبال کار و زندگی خود هستند، به خوبی انجام شد.
وی افزایش باران، لایروبی، کنترل سیلاب، دست درازی به منابع طبیعی را از عوامل این سیل دانست و به پیشنهادهایی اشاره کرد که میتواند این موضوعات را که در طول زمان اتفاق افتاده، حل کند.
وزیر کشور استان خوزستان را دارای بالاترین و بیشترین حجم خسارت از سیلاب اخیر توصیف کرد و افزود: سیلبرهایی در حوزه کارون و دز که میتوانستند بین 700 تا 1000 مترمکعب بر ثانیه را از خود عبور دهند، در طی این سالها به دلیل تصرف بستر رودخانه و عدم لایروبی محدود شده بودند و در این شرایط با وجود انفجارهای عظیم در برخی کانالها و استفاده از ماشینآلات سنگین، توانستیم از 30 تا 40 درصد ظرفیت آنها استفاده کنیم.
این عضو کابینه دولت دوازدهم تصریح کرد: درس عبرت سیل اخیر آن است که همه بتوانیم با انسجام و همکاری و همراهی مردم و نهادهای عمومی غیردولتی و دستگاههای اجرایی و نهادهای نظامی، بحران به وجود آمده را مدیریت کنیم زیرا هنوز در مرحله مقابله هستیم و پس از این نیز باید آمادگی لازم برای بارندگیهای احتمالی و نیز ذوب برفها در اردیبهشت ماه وجود داشته باشد.
رحمانی فضلی با اشاره به اینکه میزان سیلاب به صورت دقیق قابل پیشبینی نیست، ضعف تحلیل از دادهها و ضعف تجهیزات را از جمله عواملی دانست که کشور را با شرایط غیرپیشبینی شده در جریان سیل اخیر مواجه کرد.
وی خواستار آن شد که تا آخر اردیبهشت ماه این جدیت در مقابله و پیشگیری در کشور وجود داشته باشد و با اشاره به دستور رئیس جمهور و تأکید مقام معظم رهبری و نامه مکتوب ایشان توضیح داد: موضوع بازسازی، نوسازی و تأمین خسارت به عنوان اصلیترین دغدغه مردم باید در محور توجهات قرار گیرد.
اگرچه خسارات در حال افزایش است اما تاکنون رقم 30 تا 35 هزار میلیارد تومانی برای آن پیشبینی شده است
وزیر کشور با اشاره به آغاز فصل گرما، زندگی زیر چادر در استانهای خوزستان و لرستان را سخت توصیف کرد و افزود: باید با هماهنگی بتوانیم هر چه سریعتر شرایط زندگی را برای مردم تسهیل کنیم و دولت مسئول این موضوع را وزارت کشور قرار داده و سایر دستگاهها اعم از غیردولتی و نظامی را موظف کرده که این موضوع را زیر نظر این وزارتخانه انجام دهند.
این عضو کابینه دولت دوازدهم با اشاره به اینکه اولین جلسه هماهنگی روز گذشته و با تشکیل کمیتههای مختلف اعم از کمیته فرهنگی و اجتماعی و کمیته نوسازی و بازسازی مساکن برگزار شده است، گفت: در این مرحله برای پیشبرد کار به کمک مجلس نیاز داریم زیرا بحث سیلابها در شرایط کنونی باید ما را در انجام امور پیشبینی و پیشگیری فعالتر کند.
رحمانی فضلی ادامه داد: سازمان هواشناسی علیرغم داشتن نیروهای ورزیده و متخصص باید تجهیز شود زیرا در گزارش ستاد مدیریت بحران نیز تأکید شده بود که باید این سازمان را با امکانات و تجهیزات خوب و به روز مجهز کرد زیرا اگر چنین اتفاقی نیفتد، خسارت صد برابری نسبت به تأمین هزینه پیشبینی به کشور تحمیل خواهد شد.
وی توضیح داد: طی سالهای طولانی ساخت و سازهای زیادی در مسیلها صورت گرفته که تخریب آن از عهده دستگاههای اجرایی برنمیآید؛ مثلا در تهران درست بالای مسیلها، برجهای زیادی ساخته شده که حتی اگر تخریب نمیشود، باید پیشبینی لازم برای ایمنی آنها انجام شود.
وزیر کشور بر پیشبینی، پیشگیری، مقابله، بازسازی و بازتوانی تأکید کرد و با اشاره به مسائل انتظامی و امنیتی و بهداشتی در مناطق سیلزده افزود: در مناطق خوزستان، لرستان و گلستان آمار جرم از زمانهای مشابه پایینتر بود.
این عضو کابینه دولت دوازدهم با اشاره به اینکه 200 موکب اربعین در این ایام فعال و مشغول خدمترسانی به مردم شد، توضیح داد: از صدا و سیما که در این مدت همراهی ویژه داشت و موجب افزایش مشارکت مردم و بسیج شوندگی آنها شد، تشکر میکنم ضمن آن که اصحاب رسانه نیز در این خدمترسانی همراه ما بودند.
رحمانی فضلی با تأکید بر اینکه ما در یک شرایط منطقی و منسجم توانستیم سیل را مدیریت کنیم، ادامه داد: همه اقدامات انجام شده، تنها 30 درصد کار است و 70 درصد مابقی از اکنون شروع میشود لذا همه باید اراده کنیم تا دوره بازسازی و نوسازی کوتاه شود.
وزیر کشور در پاسخ به سوال مسعود پزشکیان نایب رئیس مجلس در خصوص برآورد خسارت سیل گفت: اگرچه خسارات در حال افزایش است اما تاکنون رقم 30 تا 35 هزار میلیارد تومانی برای آن پیشبینی شده است.
او گفت: از 25 اسفند 97 تا 13 فروردین سال جاری، سه سامانه جوی فعال در کشور منجر به رخداد سیلاب، آبگرفتگی، رانش زمین و بارش برف در برخی از مناطق شدند. سامانه اول در روزهای 26 تا 29 اسفندماه گذشته قسمت های عمده ای از مناطق شرقی دریای خزر را تحت تاثیر قرار داد و در بخش هایی از نیمه غربی نیز فعال بود، اما عمده خسارت ها در استان گلستان ایجاد شد. رئیس سازمان هواشناسی تصریح کرد: سامانه دوم از 4 تا 6 فروردین جاری در غرب کشور فعال و بخش های عمده ای از استان واقع در حاشیه رشته کوه زاگرس را تحت تاثیر قرار داد و در نهایت موجب سیلاب و طغیان رودخانه در این مناطق و اختلال در تردد در مسیرهای کوهستانی شد.
وی افزود: سامانه سوم نیز در روزهای 11 و 12 فروردین ماه در همین مناطق و متاثر از بارش های قبلی، کشور را تحت تاثیر قرار داد. تاجبخش در توضیح شرایط جوی و بارشی کشور گفت: سال زراعی 97 مجموعه بارش کشور 24 میلیمتر بوده که در مقایسه با بلندمدت آن حدود 22 درصد افزایش داشته است، هر چند در 6 استان بارش کمتر از حد نرمال بوده است. میزان بارش کشور در فصل زمستان
همچنان کشور تحت تاثیر خشکسالی است و هنوز وارد ترسالی نشده ایم
حدود 119 میلیمتر بود که نسبت به بلندمدت 13 درصد افزایش داشته است. از لحاظ خشکسالی شاخص SPI که براساس تبخیر و تحرک برآورد کردیم، نشان می دهد که به طور تقریبی برای بازه یک ساله 65 درصد کشور تحت تاثیر خشکسالی است و برای بازه 10 ساله تقریباً 90 درصد کشور تحت تاثیر خشکسالی هستند، بنابراین به نظر می رسد که همچنان کشور تحت تاثیر خشکسالی است و هنوز وارد ترسالی نشده ایم.
سوال و جواب رییس مجلس با رییس سازمان هواشناسی
رئیس سازمان هواشناسی در پاسخ به سوال دکتر علی لاریجانی مبنی بر اینکه آیا سازمان هواشناسی از قبل، بارش ها را پیش بینی داشته و این اطلاعات را در اختیار چه نهادی قرار داده است، گفت: سازمان هواشناسی در بازه های کوتاه مدت، میان مدت و بلندمدت پیش بینی می کند که پیش بینی های بلندمدت براساس حل معادلات دیفرانسیل و اساس آن اصل عدم قطعیت است، بنابراین پیش بینی های احتمالاتی در آن کاملا محتمل است. در مورد پیش بینی های بلندمدت باید گفت که نرم بین المللی و اطلاعات بلندمدت برای آنها در نظر گرفته می شود.
تاجبخش در پاسخ به سوال دکتر لاریجانی مبنی بر اینکه سازمان هواشناسی 15 روز قبل از سیل هشدار لازم را داده است یا خیر؟ افزود:
سازمان برای بارش ها این کار را انجام نمی دهد، زیرا صحت آنها قابل اعتماد نیست و در فصل بهار و ماه های مارس و آوریل ، مدل ها هر 12 ساعت با تغییرات زیادی همراه است
.
وی در پاسخ به سوال رئیس قوه مقننه مبنی بر اینکه اخطار و اطلاعیه ها 72 ساعت قبل از وقوع سیل صادر شد یا خیر؟ گفت: سازمان هواشناسی 72 ساعت قبل اطلاعیه ها را صادر و 48 ساعت قبل از آن اخطارها را صادر می کند. سازمان هواشناسی اطلاعیه و اخطارهایی را در 9 مرحله صادر می کند که در بخش ستادی با 192 نفر ساعت، نیرو و در مراکز استانی 30 نفر ساعت نیروی انسانی همکاری می کنند.
رئیس سازمان هواشناسی با بیان اینکه اساساً بارش ها ناشی از پیامدهای گرمایشی جهانی و تغییرات اقلیمی است، گفت: سهمیه بندی حوزه بارش ها در زمستان حدود 450 میلیمتر برای مناطق غربی و سواحل شمالی کشور برآورد شده که انحراف آن از میانگین بلندمدت 320 میلیمتر بوده است.
وی تصریح کرد: برآوردها از نقطه نظرات بارش ها نشان می دهد که تا پایان فروردین ماه بر اساس اطلاعات آماری که در شورای عالی آب در تاریخ 29 بهمن 97 اعلام شد، بارش قابل ملاحظه ای می توانیم داشته باشیم و استان ایلام حدود 170 درصد، خوزستان 150 درصد و لرستان هم حدود 130 درصد بارش در یک سال داشته باشند.
رئیس سازمان هواشناسی یادآور شد: پدیده های حدی و سیلاب در پیش بینی های بلندمدت دیده نمی شود، بلکه برای پیش بینی های سیلاب باید در قالب پیش بینی های میان مدت، اطلاعات ارائه شود که این پیش بینی ها در دنیا هم حدود 65 تا 70 درصد صحت دارد. سازمان هواشناسی اخطار و اطلاعیه ها را براساس نوع مشخص در شرایط رخداد صادر می کند و 72 ساعت قبل از وقوع رخداد اطلاعیه را در شرایط مخاطره آمیز صادر می کند و 48 ساعت قبل از آن هم پیش بینی ها را صادر می کند.
وی ادامه داد: پیش بینی ها براساس سیلاب اخیر بر اساس همین منوال انجام گرفت، بدین معنی که 72 ساعت قبل وقوع سیلاب و بارش های شدید و 48 ساعت قبل از آن در حوزه هایی که منجر به بروز رخداد می شد، پیش بینی ها را صادر کردیم.
تاجبخش در پاسخ به سوال رئیس مجلس شورای اسلامی مبنی بر اینکه سازمان هواشناسی با توجه به امکاناتی که دارد امکان انجام پیش بینی های میان مدت را ندارد، گفت: پیش بینی های میان مدت در بازه 15 روز است، سازمان هواشناسی توان پیش بینی 15 روزه را دارد، اما آنچه که مهم است هر چه از زمان رخداد پدیده دور شویم، صحت این پیش بینی ها کمتر می شود.
رئیس سازمان هواشناسی یادآور شد: سازمان هواشناسی در راستای پیش بینی های نقطه ای در 3 نقطه گرگان رود، قمرود و کارون پیش بینی هایی را صادر و در اختیار کاربران قرار داد. امکان پیش بینی ملی اما نیاز به حمایت و همکاری مجلس و دولت دارد، در حوزه اطلاع رسانی عمومی نیز مجموعاً 150 اطلاعیه و 90 اخطاریه به دستگاه های اجرایی و بیش از 1900 گزارش رادیویی و تلویزیونی برای عامه مردم انجام دادیم.
مردم در حادثه سیل اخیر ۱۰۰ میلیارد تومان کمک نقدی و معادل ۳۰ میلیارد تومان اقلام غیرنقدی در اختیار جمعیت هلال احمر قرار دادند
علی اصغر پیوندی رییس جمعیت هلال احمر در نشست علنی امروز در جریان ارائه گزارش سازمان متبوعش برای امدادرسانی به حادثه دیدگان سیل اخیر، گفت: جمعیت براساس وظیفه ذاتی خود تلاش می کند در حوادث طبیعی همانند سیل و زلزله در کنار مردم باشد و در این راستا از 25 اسفند تا 23 فروردین حداقل در 24 استان و شاید 31 استان کشور بجز جزیره کیش تلاش کرده وظیفه خود یعنی امدادرسانی را به درستی انجام دهد.
رئیس جمعیت هلال احمر با بیان اینکه 2 هزار و 145 روستا، بخش و شهر تحت تاثیر سیل و سیلاب اخیر قرار گرفته اند، افزود: جمعیت هلال احمر در 5 محور تلاش کرد که فعالیت های خود را انجام دهد محور نخست، محور امداد و نجات بوده که فوری ترین و اصلی ترین اقدام نجات مصدومان و افراد آسیب دیده است.
4 هزار و 445 فردی که درگیر سیل و سیلاب اخیر بوده اند از مناطق خارج و به جای امن منتقل شده اند
وی با تاکید بر اینکه 4 هزار و 445 فردی که درگیر سیل و سیلاب اخیر بوده اند از مناطق خارج و به جای امن منتقل شده اند، ادامه داد: با توجه به محاصره برخی شهرها و روستاها توسط آب، امداد هوایی جمعیت هلال احمر با 809 ساعت پرواز، 774 هزار کیلوگرم اقلام غذایی را به نقاط صعب العبور رساند و 4 هزار و 487 مصدوم و خانم باردار را به نقاط امن منتقل کرد البته در این بخش تخلیه آب و رهاسازی خودروها نیز توسط جمعیت هلال احمر انجام شد.
پیوندی با بیان اینکه اسکان اضطراری محور دوم فعالیت جمعیت هلال احمر در حادثه سیل اخیر بود، تاکید کرد: براین اساس 227 هزار نفر از مردم مناطق سیل زده، اسکان اضطراری داده شدند که وزارت آموزش و پرورش و ورزش و جوانان و حسینیه ها و تکایا محل مناسب را در اختیار جمعیت هلال احمر قرار دادند تا در این اماکن چادر نصب شود.
وی با اشاره به اینکه 40 هزار چادر به تناسب تخریب در شهرها و استان های مختلف بین آسیب دیدگان توزیع شد، افزود: در بسیاری بخش ها کمپ های گروهی ایجاد شد اما در مواقعی چادر در اختیار افراد قرار گرفت تا در محل زندگی خود این چادرها را نصب کنند.
رئیس جمعیت هلال احمر ادامه داد: هلال احمر 130 میلیارد از منابع داخلی خود برای سیل اخیر هزینه کرده است.
وی با بیان اینکه محور سوم فعالیت جمعیت هلال احمر تغذیه اضطراری مردم مناطق سیل زده بود، تصریح کرد: براین اساس بسته های 72 ساعته و حتی یک ماهه در اختیار سیل زدگان قرار گرفت که 130 هزار بسته به تناسب جمیعت و پراکندگی روستاها و شهرها به این افراد داده شد.
پیوندی با تاکید بر اینکه محور چهارم فعالیت جمعیت هلال احمر در حادثه سیل اخیر درمان اضطراری بود، افزود: در آسیا، ژاپن و ایران 2 کشوری هستند که از فدراسیون صلیب سرخ جهانی مجوز ارائه خدمات درمانی دارند که براین اساس جمعیت هلال احمر با اعزام پزشک و پیراپزشک در استان خوزستان و گلستان اقدامات لازم را انجام داد.
وی با بیان اینکه خدمات اجتماعی و فرهنگی محور پنجم فعالیت جمعیت هلال احمر در حوادث طبیعی و حادثه سیل اخیر است، ادامه داد: در حادثه سیل استرس و نگرانی به افراد به ویژه زنان، کودکان و سالخوردگان وارد می شود که ارائه خدمات فرهنگی می تواند مقداری از استرس آن ها بکاهد که در این راستا جمعیت هلال احمر تلاش کرد فضای شادی را برای این افراد ایجاد کند.
رئیس جمعیت هلال احمر با اشاره به اینکه این سازمان برای دریافت کمک های مردم فراخوان صادر کرد، گفت: براین اساس صد میلیارد تومان کمک نقدی به حساب جمعیت هلال احمر واریز و 30 میلیارد اقلام غیرنقدی از سوی مردم برای کمک به سیل زدگان به جمعیت هلال احمر ارائه شد که این کمک های غیرنقدی به مناطق سیل زده ارسال شده است.
وی با بیان اینکه جمعیت هلال احمر از طریق دستگاه دیپلماتیک از فدراسیون جهانی صلیب سرخ درخواست کمک کرده است، افزود: 10 کشور با ارسال اقلام غذایی، قایق نجات و تصفیه آب به ایران کمک کردند اما به دلیل تحریم های آمریکا و بسته بودن حساب های ارزی، کمک های ایرانیان خارج از کشور، اتحادیه اروپا و صلیب سرخ جهانی به ایران ارسال نشد و تاکنون حتی یک دلار یا یورو به ایران کمک نشده است.
پیوندی ادامه داد: تلفات 71 نفره در حادثه سیل اخیر حاکی از تلاش گسترده نیروهای امدادی، نیروهای مسلح و وزارتخانه ها برای کاهش خسارات است. رئیس جمعیت هلال احمر با بیان اینکه قبل از روز وقوع حادثه در استان های مختلف شارژ کاملی برای ارائه خدمات به مردم صورت گرفت، تصریح کرد: جمعیت هلال احمر توانست با کمک استان های معین، اقلام زیستی و چادر را به مناطق سیل زده ارسال کند.
آبگیری ۴۴ تالاب کشور ۴۰ تا ۱۰۰ درصد
وزیر نیرو گفت: در بارش های اخیر ۴۴ تالاب کشور از ۴۰ تا ۱۰۰ درصد آبگیری شده و حجم آب سدها ۶۴ درصد نسبت به سال قبل افزایش داشته است.
رضا اردکانیان در نشست علنی امروز مجلس شورای اسلامی افزود: خشکسالی نتیجه کم بارشی ها و سیل حادث شده نیز بر اثر پربارشی هاست، سیل های بزرگی در کشورهای صنعتی رخ داده و خسارات زیادی به بار آورده اما این کاهش خسارات و صدمات سیل است که اهمیت دارد.
وزیر نیرو با بیان اینکه شدت، طول مدت و وسعت بارندگی ها هرکدام به تنهایی منجر به سیل می شوند اما در کشور ما ترکیب هر سه مورد موجب سیل شد و 23 استان را درگیر خود کرد، تصریح کرد: تنها بارندگی 2 هفته ابتدایی فروردین ماه سال جاری 19 برابر میزان بارندگی سال گذشته بود در حوزه آبریز سد کرخه نیمه اول فروردین ماه سال گذشته حدود 3 میلی متر بارندگی رخ داد که در نیمه اول فروردین ماه سال جاری این رقم معادل 198 میلی متر بود.
وی اضافه کرد : در مناطق معتدل و پربارش حاصل سیل همواره خسارات و صدمات است اما ما کشور خشک و نیمه خشکی هستیم که اگر چنانچه برخی نظرات تائید شود ممکن است ترسالی ها و خشکسالی های شدیدی داشته باشیم براین اساس باید بیشترین بهره را از بارندگی ها کسب کنیم.
در بارش های اخیر 44 تالاب کشور از 40 تا 100 درصد آبگیری شده و حجم آب سدها 64 درصد نسبت به سال قبل افزایش داشته است
اردکانیان ادامه داد: در بارش های اخیر 44 تالاب کشور از 40 تا 100 درصد آبگیری شده و حجم آب سدها 64 درصد نسبت به سال قبل افزایش داشته است. وی با تاکید بر اینکه باید از برکات سیل استفاده و صدمات آن کاهش داده شود، عنوان کرد: اصل موضوع سیل اجتناب ناپذیر است، هر مقدار تجهیزات لازم است باید برای پیش بینی ها تهیه شود، آخرین پیش بینی که 9 بهمن ماه سال گذشته در شورای آب ارائه شد حاکی از این بود که در سه ماهه اسفند، فروردین و اردیبهشت شرایط عادی است.
وزیر نیرو با بیان اینکه فراموش نکنیم در حوزه هایی که سیل رخ داد به دلیل ظرفیت مخازن و حجم سیلاب ها شرایط نامناسبی برای پایین دست ایجاد شد، تصریح کرد: دستور رئیس جمهور برای تشکیل هیات بررسی و تدوین گزارش سیل ها صادر شده، سازمان های اجرایی توانسته اند در پاسخگویی به حادثه و بازگردانی شرایط به نحو مطلوبی عمل کنند.
وی افزود: یک و نیم درصد روستاهای خسارت دیده به دلیل عدم دسترسی برق ندارند و همچنین یک و نیم درصد روستاها با مشکل برقراری شبکه آب مواجه هستند و بالغ بر 2 هزار و صد میلیارد خسارت به شبکه ها وارد شده است. اردکانیان با اشاره به اینکه امیدواریم تا سال 1400، 75 هزار کیلومتر حریم بستر رودخانه ها تعیین شود، ادامه داد: موضوع سیلاب همانند موضوع مدیریت آب میان بخشی است، ساده سازی و توجه به یک بخش آن فرصت را از ما می گیرد.
وزیر نیرو در پایان خاطرنشان کرد: مدیریت 10 میلیارد مترمکعب آب ورودی به مخزن چند سد تنها با مدیریت در رهاسازی آب های ذخیره شده امکان پذیر بود. دکتر علی لاریجانی رئیس مجلس شورای اسلامی در پایان گفت: در خصوص مسئله لایروبی رودخانه ها که جزء وظایف وزارت نیرو است با توجه به اینکه احتمالا ترسالی ادامه پیدا می کند برنامه ای به مجلس ارائه کنید تا در سال آینده دچار مشکل نشوید.
۱۴ هزار کیلومتر از جاده های کشور آسیب دیده اند
وزیر راه و شهرسازی گفت : در سیلهای اخیر جاده ها و ابنیه های فنی با خسارات ۳ هزار و ۵۲۰ میلیاردی روبرو شده و ۱۴هزار کیلومتر از جاده های کشور آسیب دیده اند.
محمد اسلامی در نشست علنی امروز مجلس شورای اسلامی در توضیح گزارش عملکرد وزارت راه و شهرسازی در سیلاب های اخیر، ضمن تبریک سال نو و ایام فرخنده شعبان و میلاد باسعادت منجی عالم بشریت گفت: برای همه جانباختگان حوادث سیل اخیر عرض تسلیت دارم و ابراز همدردی می کنم با کسانی که دچار آسیب شده اند. باید به درگاه خداوند شکرگزاری کنیم که در سال جاری رحمت الهی کریمانه خود را نازل و سرزمین مان را سیراب کرد. ما امروز شاهد پرآبی تالاب ها و سدهای کشور هستیم، از این جهت باید از خداوند شاکر باشیم.
وزیر راه و شهرسازی افزود: وزارت راه و شهرسازی به لحاظ مسئولیتی که دارد در ایام نوروز ستاد سفرهای نوروزی را تشکیل می دهد و همواره فعالترین دوره خدمتی همکاران ما در بخش های خصوصی و عمومی بوده است. در سال جاری سیلاب باعث شد همکاران ما با همت مضاعفی نقش خود را ایفا کنند، به گونه ای که ما امسال همزمان در طول ایام نوروز از 17 اسفندماه تا 26 فروردین در 24 استان و 213 شهرستان و 269 شهر با سیلاب مواجه شدیم.
وی اضافه کرد : بخش مهم وظیفه ستاد بحران در وزارت راه و شهرسازی این بود که این ستاد به صورت شبانه روزی به عنوان یک عضو فعال نقش ایفا کرد و با اطلاعیه و هشدارهای هواشناسی که خانم تاجبخش گزارش آن را ارائه کردند، وزارت راه و شهرسازی در همه سرفصل های حمل و نقل به مقابله با سیل پیش قدم شد.
وزیر راه ادامه داد: در سراسر کشور کلیه راهدارخانه ها با آماده به کار نمودن ماشین آلات و تجهیزات خود، حدود 12 هزار نفر نیروی راهدار و بیش از 9 هزار ماشین آلات برای انجام عملیات راهداری، برف روبی و مقابله با تهدیدات سیل به فعالیت پرداختند. صرف نظر از شرایطی که سیلاب به وجود آورده، مهمترین دغدغه ای که ما دنبال می کردیم حفاظت از جان مردم در کنار نیروهای امدادرسانی که در ایستگاه ها و شهرستان ها و شهرهای و مناطق سیل مستقر بودند، بود.
اسلامی تصریح کرد: امکان عبور و مرور و بازگشایی مناطق ترانزیتی که پرترافیک ترین نقاط کشور هستند، در دستور کار قرار داشت. تا امروز بیش از 14 هزار کیلومتر جاده کشور اعم از فرعی، روستایی، اصلی در بیش از 68 هزار نقطه دچار آسیب شده که از نوع آبخوردگی، آب شستگی، فرونشست، ریزش کوه، لغزش زمین و رانش بوده است.
725 پل تخریب شده و باقی مانده آن آسیب های جزئی و کلی داشته است
وی اضافه کرد: در این نقاط بیش از 10 هزار و 900 ابنیه فنی آسیب دیده که شامل آب نما، آب رو و انواع پل است. در این میان 725 پل تخریب شده و باقی مانده آن آسیب های جزئی و کلی داشته است. موضوع مهمی که در این مقطع شاهد بودیم، فعال شدن چشمه سارهایی است که سالیان سال خشک بودند، خروشان شده و با حرکت آب ها در جای جای جاده ها آسیب پذیری جاده ها را افزایش داده اند.
وزیر راه تصریح کرد : در مسیر رودخانه ها و مسیل ها، حجم آبی که روان شد در خیلی از نقاط به ویژه در استان لرستان و گلستان، بیش از سه برابر دوره بلندمدت بود و به همین دلیل در گزارشات خبری و فضای مجازی مشاهده می کردیم که حجم سنگین آب از روی پل ها عبور می کند. این نشان می دهد که حجم دبی آب رودخانه ها بیشتر از حجم آبی بود که برای پل ها در نظر گرفته شده بود. به ویژه در رودخانه های گچان و سمیره.
وی گفت: جاده اصلی پلدختر- خرم آباد به طول 108 کیلومتر تخریب شد و بیش از 40 کیلومتر آن آسیب جدی دیده است و حجم خسارت های وارد شده به جاده ها و ابنیه های فنی، حدود 3 هزار و 520 میلیارد تومان است. خطوط ریلی نیز دچار آسیب شده اند اما با اقدامات گوناگون همواره سعی کردیم از خطوط ریلی استفاده فعال کنیم.
اسلامی افزود : نکته دیگر تخریب 150 هزار واحد مسکونی در شهر و روستاها بوده است. 50 هزار واحد آن نیاز به بازسازی مجدد و یکصد هزار واحد نیاز به تعمیر دارند. نکات ارزشمندی که در این مقطع رخ داد نقش آفرینی تمام همکاران بخش خصوصی، دولتی و نیروهای مسلح در این شرایط بحرانی بود.
وی خاطرنشان کرد: برای بازسازی شرایط کنونی از همان ابتدا آغاز به کار کردیم، امیدواریم منابع لازم هم برای این کار تامین و در اختیار وزارتخانه قرار بگیرد. در طول نوروز امسال به رغم این حوادث، مردم ما با سواری حدود 4.5 میلیون، با اتوبوس و وسایل نقلیه حدود 7.3 میلیون، با هواپیما 3.5 میلیون، با قطار 2.1 میلیون نفر و 3.7 میلیون نفر از سفرهای دریایی گردشگری دریایی بهره مند شدند که همکاران ما در سراسر کشور در بخش حمل و نقل عمومی که عمدتاً از بخش خصوصی است نقش مهمی را ایفا کردند.
وزیر راه و شهرسازی با بیان اینکه موضوع مهمی که امروز در دستور کار ما قرار دارد و در شورای عالی شهرسازی به آن خواهیم پرداخت، جانمایی شهرها و روستاها و حریم رودخانه ها است، گفت: با توجه به مطالعات هیدرولوژیکی که قبلا وجود داشته است، طرح های جامع را مجدد مرور می کنیم که با این دبی جدید که رودخانه ها تجربه کردند، ببینیم چه میزان با محاسبات مهندسی ما انطباق دارند، تا در صورت نیاز در محاسبات خود بازنگری کنیم.
خسارت ۱۳ هزار میلیارد تومانی بخش کشاورزی در مناطق سیل زده
وزیر جهاد کشاورزی از خسارت ۱۳ هزار میلیارد تومانی سیل اخیر به بخش کشاورزی خبر داد.
محمود حجتی در نشست علنی امروز مجلس شورای اسلامی با اشاره به حوادث سیل اخیر در خصوص وضعیت 2 استان گلستان و مازندران، گفت: شدت بارش در این 2 استان بی سابقه بود ولی ما نیز برای اینکه بارش را در مسیرهای قبلی خود عبور دهیم، آمادگی کافی نداشتیم.
وی افزود: رودخانه ها، دشت گرگان و دشت گنبد به دلیل شیب فوق العاده ملایم این امکان را نداشت و راهکار این است که مسائل مربوط به آبخیزداری را در بالادست افزایش دهیم و به عنوان مثال در ارتباط با گرگان رود به جای شیب ملایم 3 در هزار باید طرح 280 هزار هکتاری زهکشی دشت را در دستورکار قرار دهیم تا در این صورت ده ها گرگان رود داشته باشیم. وزیر جهاد کشاورزی با اشاره به اقدامات دولت در یک ماه گذشته تصریح کرد: برآورد خسارت ها، بازدیدها، تفاهم نامه های لازم صورت گرفت و در جلسه دولت نسبت به آنچه لازم است تدابیر مقتضی اتخاذ شد.
در مجموع تا به امروز بخش کشاورزی در کشور 13 هزار میلیارد تومان آسیب دیده
وی با اشاره به اینکه بخش کشاورزی در استان های گلستان و مازندران، 2 هزار میلیارد تومان خسارت دیده است، ادامه داد: در مجموع تا به امروز بخش کشاورزی در کشور 13 هزار میلیارد تومان آسیب دیده و خسارات زیادی به تولیدکنندگان بخش های مختلف وارد شده که 3 هزار میلیارد تومان آن مربوط به کشت و صنعت در خوزستان است و با توجه به آب های روان در سطح استان، هنوز هم خسارات ادامه خواهد داشت.
حجتی به 2 مصوبه دولت در جبران خسارت ها اشاره کرد و توضیح داد: مصوبات دولت در دو بخش بود؛ کمک های بلاعوض و تسهیلات. وزیر جهاد کشاورزی اعلام کرد: 50 درصد کمک های بلاعوض که شامل 540 میلیارد تومان است، تخصیص داده شده و ستادهای مازندران و گلستان در ارتباط با این تسهیلات و کمک های بلاعوض فعال هستند و از سوی دیگر بانک مرکزی مکلف شده تسهیلاتی - چه از نوع استمهال وام ها و چه از نوع ارائه وام های جدید- ارائه دهد.
وی گفت: در ارتباط با خسارات بخش کشاورزی آنچه که به صندوق بیمه محصولات کشاورزی مرتبط بوده از هفته قبل آغاز شده و تا به امروز 65 میلیارد تومان خسارت به آسیب دیدگان این بخش پرداخت شده است و پیش بینی داریم 7 هزار و 500 میلیارد تومان بیمه خسارت دیدگان نیز به زودی پرداخت شود.
حجتی بیشترین خسارت را مربوط به حوزه زراعت، باغبانی، دام، جایگاه های دام، زنبورعسل و مرغداری ها دانست و افزود: 600 واحد مرغداری و 3 مرغداری مادر در جریان سیل اخیر آسیب دیدند ضمن آنکه آسیب جدی به مزارع پرورش ماهی به ویژه در استان های کوهستانی لرستان و چهارمحال و بختیاری وارد شد.
این عضو کابینه با اشاره به خراب شدن تاسیسات ایستگاه های پمپاژ آب، ادامه داد: خزانه های برنج مردم در استان های گلستان و مازندران از بین رفته است. وی در خصوص دیگر استان های سیل زده به جز مناطق شمالی، توضیح داد: عصر امروز در جلسه هیات دولت مصوبه ای در خصوص چگونگی تامین خسارت مناطق سیل زده غیرشمال خواهیم داشت زیرا نوع زراعت و پرورش ماهی در آنجا متفاوت است و با توجه به همین تفاوت، مصوبه ای با مختصات خاص طراحی شده است.
حجتی رفع ماندابی های داخل مزارع را یکی از مهم ترین برنامه های وزارتخانه جهاد کشاورزی اعلام و تصریح کرد: باید این ماندابی ها زودتر از مزارع خارج شوند تا کشاورزان در مناطق گرم کشور بتوانند کشت بهاره داشته باشند و به همین دلیل پیش بینی شده راه هایی پیدا شود تا هرچه زودتر این ماندابی ها را خارج کرد. این عضو هیات دولت ابراز امیدواری کرد با توجه به مصوبات دولت و مجلس آلام مردم سیل زده کاهش پیدا کند و خواستار در دستور قرار گرفتن طرح 280 هزار هکتاری زهکشی زمین در گلستان شد. حجتی در پاسخ به پیشنهاد دکتر علی لاریجانی مبنی بر لزوم بیمه محصولات کشاورزی و دامداری در کشور با هدف پرهیز از تبعات چنین حوادثی، از سوی وزارتخانه خود در این رابطه اعلام آمادگی کرد.
وزارت نیرو سریعتر لایروبی رودخانه ها را انجام دهد
رئیس کمیسیون امور داخلی کشور و شوراهای مجلس با بیان اینکه باید لایروبی رودخانه ها که مدنظر وزارت نیرو بوده، سریعتر انجام شود، گفت: باید دیوارهای حفاظتی شهرها و روستاهای حاشیه رودخانه ها با پیگیری دستگاه ها و کمیسیون های عمران و امور داخلی و شوراهای کشور ساخته شود.
محمدجواد کولیوند در نشست علنی امروز مجلس شورای اسلامی در توضیح اقدامات کمیسیون متبوعش درخصوص حوادث سیلاب های اخیر در کشور با بیان اینکه نقصانی در عدم برنامه ریزی و آمادگی در این حادثه دیده می شود، گفت: اعلام شده که لایحه مدیریت اجرای آزمایشی قانون سازمان مدیریت بحران کشور 2 سال در مجلس معطل مانده است در حالی که در 25 اسفند سال 94 درخواست تمدید دو ساله لایحه مذکور به مجلس ارسال شد، اما مجلس در سال 95 با این تمدید مخالفت کرد و دولت در تیرماه سال 95 لایحه جدیدی در این خصوص ارائه کرد.
نماینده مردم کرج در مجلس شورای اسلامی با تاکید بر اینکه کمیسیون امور داخلی کشور و شوراهای مجلس بیش از 40 جلسه کارشناسی با حضور 35 دستگاه در مجلس برگزار کرد، افزود: پس از بررسی ها این قانون به صحن علنی مجلس ارسال شد که با مکاتبات دستگاه های اجرایی مجدداً در شرح وظایف دستگاه ها بازنگری هایی صورت گرفت که در نهایت در 16 اسفند سال 97 تصویب و به شورای نگهبان ارجاع شد که شورای نگهبان 10 ایراد به این لایحه گرفته که این ایرادات برطرف شده و پس از بازگشت از شورای نگهبان ابلاغ می شود.
وی با اشاره به مزیت های لایحه مدیریت بحران ادامه داد: تهیه و اجرای کاهش خطرپذیری سیل در تمام دستگاه ها، ایجاد سامانه های هشدار سریع که در لایحه دولت پیش بینی نشده بود، اما کمیسیون آن را مصوب کرد، تخصصی بودن مدیریت بحران و ضرورت برنامه ریزی تخصصی در بحران، راهبرد ملی و برنامه ریزی خطرپذیری در سطح ملی، استانی و شهرستانی از جمله موارد مصوب شده در این لایحه است.
باید برای زمین هایی که در بستر و مسیر رودخانه ها قرار گرفته ، جانمایی دیگری صورت گیرد
رئیس کمیسیون امور داخلی کشور و شوراهای مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه برای اولین بار در لایحه مدیریت بحران، مسئولیت های مشترک و اختصاصی تمام دستگاه ها پیش بینی شده است، تاکید کرد: سازمان مدیریت بحران در این لایحه تقویت شده است.
وی با بیان اینکه پیشنهاد ما این است که در این حادثه اسکان موقت یک تا دو ساله تا زمان ساخت منازل آسیب دیده مردم در مناطق سیل زده در نظر گرفته شود، افزود: باید از اسکان اضطراری جلوگیری شده و توسط بنیاد مسکن برای منازل و ساختمان های تخریب شده در شهرها و روستاها جانمایی مناسبی در نظر گرفته شود و برای زمین هایی که در بستر و مسیر رودخانه ها قرار گرفته ، جانمایی دیگری صورت گیرد.
کولیوند با تاکید بر اینکه باید لایروبی رودخانه ها که مدنظر وزارت نیرو بوده، سریعتر انجام شود، ادامه داد: باید دیوارهای حفاظتی شهرها و روستاهای حاشیه رودخانه ها با پیگیری دستگاه ها و کمیسیون های عمران و امور داخلی کشور و شوراهای کشور ساخته شود.
وی از پیشنهاد کمیسیون امور داخلی کشور و شوراها برای استمهال تسهیلات مناطق سیل زده خبر داد و گفت: اگر مجلس موافقت کند کمیسیون مشترکی بین کمیسیون های عمران، امور داخلی کشور و شوراها، کشاورزی، آب و منابع طبیعی و محیط زیست و برنامه، بودجه و محاسبات کشور تشکیل شود تا گام به گام مسائل را رصد کرده و التیامی بر زخم های مردم باشد.
رئیس کمیسیون امور داخلی کشور و شوراهای مجلس شورای اسلامی در پایان از اهتمام وزرا به ویژه وزیر کشور برای ارائه خدمات به آسیب دیدگان حادثه سیل اخیر تشکر کرد.
تبدیل نعمت به نقمت در سایه بیبرنامگی مسئولان
سخنگوی کمیسیون عمران مجلس با اشاره به گزارش این کمیسیون در بازدیدهای به عمل آمده از مناطق سیل زده گفت: نبود برنامهریزی مناسب مسئولان سبب تبدیل نعمت باران به نقمت شد. صدیف بدری در نشست علنی امروز در توضیح گزارش این کمیسیون تصریح کرد: مجلس بدون تسامح و با قاطعیت هر آنچه را که در رخدادها بوده احصاء و با مقصران برخورد خواهد کرد تا زمینه تکرار این حوادث حذف شود.
مجلس بدون تسامح و با قاطعیت هر آنچه را که در رخدادها بوده احصاء و با مقصران برخورد خواهد کرد تا زمینه تکرار این حوادث حذف شود.
نماینده مردم اردبیل، نمین، نیر و سرعین در مجلس شورای اسلامی با اشاره به مأموریت صحن علنی به کمیسیون عمران اضافه کرد: این کمیسیون در هفته اخیر از مناطق سیل زده استانهای لرستان، ایلام و خوزستان بازدید و جلسات مستمری را با مسئولان در منطقه برگزار کرد؛ در هفته جاری نیز با حضور در استان گلستان بررسیهای تکمیلی را انجام خواهد داد.
وی افزود: سال آبی 97 و 98 پربارشترین سالهای ثبتی و از نظر گستردگی مکانی بیسابقه است. میزان بارشها در سال جاری نسبت به سال گذشته 181 درصد افزایش و نسبت به 50 سال قبل 48 درصد افزایش خواهد داشت.
سخنگوی کمیسیون عمران مجلس شورای اسلامی یادآور شد: پیشبینیهای دقیق میتوانست از توسعه خسارات سیل جلوگیری کند، با توجه به ریشهیابیهای انجام گرفته متوجه شدیم که سوء برنامه در دورههای قبل نیز موثر بوده است. در باب پیشبینی سیل نیز وزارت راه و شهرسازی، نیرو، کشور و سازمان هواشناسی به عنوان مسئول متولی شناخته شدهاند که اگر سازمان هواشناسی پیشبینی دقیق و الگوی بارشی را تولید میکرد، وزارت نیرو این پیشبینیها را رصد و نسبت به کنترل سیلاب اقدام میکرد و وزارت کشور با مدیریت بحران از بروز خسارات جلوگیری میکرد شاهد این حوادث نبودیم.
بدری ادامه داد: از جمله عوامل موثر در سیلهای اخیر در کنار خصوصیات فیزیوگرافی باید به وضعیت زیست محیطی، پوششهای گیاهی و الگوهای بارشی نیز توجه کرد. در استان خوزستان تجمع آبهای بالادستی منجر به سیلاب و در شهر شیراز تغییر کاربری و عدم جایگزینی مسیر آب عامل اصلی سیلاب شناخته شده است. این نماینده مردم در مجلس دهم افزود: عدم لایروبی رودخانه عامل تشدید تخریبها در آق قلای گلستان و کاهش ظرفیت دبی رودخانه موجب افزایش سطح آب و سیلاب شد؛ همچنین عدم جمعآوری آبهای سطحی و انجام وظایف مجموعه وزارت کشور و ایمن سازی مسیرهای عبوری از سکونتگاهها نیز از دیگر عوامل افزایش خسارات شناخته شده است.
وی معتقد است مجلس برای حفظ حریم و تأمین امنیت سکونتگاهها در حاشیه رودخانه قانون توزیع عادلانه آب و اصلاح قانون شهرداریها و مبارزه با مخاطرات را مصوب نموده که وظایفی را برای 3 وزارتخانه نام برده نیز مشخص کرده است. سخنگوی کمیسیون عمران مجلس شورای اسلامی یادآور شد: وقوع خشکسالی و کم آبیهای پی در پی نیز موجب کم اهمیت شدن بستر و حریم رودخانهها و افزایش ساخت و ساز در حاشیه رود شده لذا با وقوع سیلاب امکان مدیریت ضعیف شده است؛ در هر حال کمیسیون عمران این گزارش را بعد از سفر گلستان تکمیل و به هیأت رئیسه مجلس تقدیم میکند.
در بودجه 98 با درخواست هواشناسی برای خرید تجهیزات موافقت نشد
رئیس کمیسیون کشاورزی مجلس گفت: در بررسی لایحه بودجه سال 98 رئیس سازمان هواشناسی درخواست تامین بودجه برای خرید تجهیزات را داد که نمایندگان با آن موافقت نکردند اکنون اعلام می کنند که باید سازمان هواشناسی تقویت شود.
احمدعلی کیخا در نشست علنی امروز مجلس شورای اسلامی، گفت: در ارتباط با بالا بودن حجم بارش ها و تغییرات اقلیمی شکی نیست اما به این موضوع که چرا حجم خسارات بالا بود باید پاسخ داده شود، اطلاعیه های هواشناسی صادر شده در گلستان را ملاحظه کردند، اطلاعیه ها از نظر کمی نمی تواند میزان بارندگی ها را نشان دهند.
اطلاعیه های هواشناسی صادر شده در گلستان را ملاحظه کردند، اطلاعیه ها از نظر کمی نمی تواند میزان بارندگی ها را نشان دهند
رئیس کمیسیون کشاورزی، آب، منابع طبیعی و محیط زیست با بیان اینکه در بررسی لایحه بودجه سال 98 رئیس سازمان هواشناسی درخواست تامین بودجه برای خرید تجهیزات را داد که نمایندگان با آن موافقت نکردند اکنون اعلام می کنند که باید سازمان هواشناسی تقویت شود، تصریح کرد: سازمان هواشناسی اعلام کرد با پیش بینی های انجام داده شده 4 هزار میلیارد از میزان خسارات را کاهش دادند.
وی با اشاره به اینکه ملاحظات زیست محیطی رعایت نشده است، ادامه داد: وزیر راه باید توضیح دهد که علت بالا بودن خسارات جاده ها چیست، مردم قصد دارند بدانند چه کسی مجوز ساخت و ساز در حریم رودخانه ها را صادر می کند اگر قانونی وجود دارد چرا به آن عمل نمی شود.
کیخا با تاکید بر اینکه ما به عنوان مجلس اولویت های درستی را در برنامه های توسعه ای قائل نشده ایم، عدم توانمندی برخی از دستگاه های تخصصی نیز موجب چنین موضوعاتی شده، فقدان مدیریت واحد مشهود است و این بحران قابل مدیریت بود، تصریح کرد: آگاهی سازی عمومی در برخورد و بازتوانی در بلاهای طبیعی یکی دیگر از مشکلات است، مقام معظم رهبری دستور ورود به نیروهای انتظامی و نظامی را دادند که ورودی به جا و به حق بود.
نماینده مردم زابل، زهک و هیرمند در مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه مشکل اصلی توسعه نیافتگی کشور سازمان برنامه و بودجه است نه از منظر دولت و فرد بلکه بخش بودجه بر این نهاد غالب شده و تنها توزیع پول می کند، گفت: طرح های ایجاد شده متناسب با نیازهای کشور نیست، در بودجه سال جاری پیشنهاد دادیم در استان خراسان رضوی منابع فصل آب، محیط زیست و کشاورزی را در اختیار استان قرار دهند تا خود آن ها تصمیم گیری لازم را داشته باشند اما سازمان برنامه و بودجه با این اقدام موافقت نکرد.
رئیس کمیسیون کشاورزی، آب، منابع طبیعی و محیط زیست در پایان با تاکید بر اینکه نباید در لحظه تصمیم گرفته شود، برنامه های توسعه ای برای مقطعی که در آن قرار داریم چیده می شود، تا دیروز برای خشکسالی برنامه داریم امسال برای ترسالی و خشکسالی فراموش می شود، خاطرنشان کرد: در بهشهر و نکاء ملاحظه کردیم که بیل مکانیکی رودخانه ای را لایروبی می کرد اما حاضر نبود آن سوی رودخانه را نیز لایروبی کند زیرا متعلق به حوزه شهر دیگری بود.
پزشکیان: مشارکت مردمی؛ راهکار سازماندهی مدیریت بحران
نایب رئیس مجلس با اشاره به حوادث سیل اخیر در کشور گفت: مشارکت مردمی و حضور مردم در صحنه تنها راهکار سازماندهی و مدیریت بحران در کشور است.
مسعود پزشکیان در نشست علنی امروز مجلس شورای اسلامی درخصوص حوادث سیلاب های اخیر در کشور ضمن تشکر از دولت و وزرایی که در مجلس حضور یافتند و گزارش های خود را به نمایندگان تقدیم کردند، گفت: بارندگی نعمت خدا بود و بسیاری از مشکلات آبی کشور را حل کرد، اما سیلاب و تخریب ها هزینه هایی را برای مردم و کشور ایجاد کرد.
وی با اشاره به ساختار مدیریت بحران گفت: قانون جدید ساختار بحران در مجلس مصوب و به شورای نگهبان ارجاع شده است، در این قانون بر تشکیل شورای عالی مدیریت بحران با ریاست رئیس جمهور تاکید شده، بنابراین می توان مشکلات ساختاری اخیر را از طریق قانون حل کرد.
پزشکیان با اشاره به اهمیت برنامه ریزی در مدیریت افزود: وزرای مختلف در گزارش های خود به این موضوع اشاره کردند. در رابطه با حوزه وزارت جهاد کشاورزی، برنامه برای صیانت از جنگل، آبخیزداری، حفظ مراتع و دامداری ضروری است. در حوزه وزارت نیرو نیز برنامه ریزی برای لایروبی، زهکشی و جلوگیری از ساخت و ساز در معابر و تکمیل سدها الزامی است.
وی تاکید کرد: سازمان هواشناسی باید تجهیز شود و برنامه های مدونی داشته باشد، همچنین اسکان دائم سیل زدگان و جبران خسارت وارده به مردم و رفع مشکلات کشاورزان نیز به پول و هزینه نیاز دارد، بنابراین در شرایط اورژانسی کنونی، مرکز پژوهش های مجلس، دولت و کمیسیون تخصصی مجلس باید محل تامین منابع را مشخص کنند.
نایب رئیس مجلس با تاکید بر اینکه دولت یا مجلس به تنهایی نمی توانند وضعیت کنونی را مدیریت کنند، گفت: مشارکت مردم و حرکت جهادی و بسیجی در این شرایط ضروری است، وزارت کشور باید از ظرفیت نهادها، NGO ها و سمن ها استفاده کند و با بسیج آنها تکلیف هر گروه را طبق منطقه های مختلف مشخص کند. در واقع مشارکت مردمی باید سازماندهی و مدیریت شود.
این نماینده مردم در مجلس دهم تصریح کرد: در حال حاضر گفته شده تمام کمک های نقدی به حساب جمعیت هلال احمر و یا کمیته امداد امام (ره) واریز شود، اما نباید مانع ورود مردم و کمک های مردمی شویم. در واقع مردم را از حضور در صحنه محروم نکنیم، زیرا تنها راه پاسخگویی مشارکت مردم است.
پزشکیان با بیان اینکه ارائه لایحه یا طرح در صورت نیاز باید مورد توجه قرار گیرد، گفت: بارندگی ها در استان هایی چون خراسان جنوبی و رضوی، کرمان و سیستان و بلوچستان ادامه دارد، بنابراین معتقدم مردم می توانند در برابر سیل قدرتمندانه بایستند، لذا از همه سازمان ها و مردم در صحنه قدردانی می کنم و می خواهم برای حل مشکلات تا آخر در صحنه حضور داشته باشند.
نایب رئیس مجلس شورای اسلامی افزود: امیدواریم این وضعیت و تهدید با همدلی و مدیریت به فرصت تبدیل شود.
پایان جلسه علنی مجلس
نایب رئیس مجلس شورای اسلامی زنگ پایان نشست علنی را به صدا درآورد.
مسعود پزشکیان گفت: جلسه بعدی مجلس فردا دوشنبه، 26 فروردین رأس ساعت 8 صبح با ادامه بررسی دستورکار هفتگی برگزار میشود.