فرآوری و تولید محصولات مرتبط با شترمرغ در استان یزد این روزها رونق خوبی گرفته است.
به گزارش خبرگزاری صداوسیما، شترمرغ، بزرگترين پرنده زنده دنيا که بومي آفريقا بوده اما حالا پرورش، تکثير و فرآوري محصولات آن به صنعتي ارزشمند در جاي جاي کشورمان تبديل شده است.
اگر چه سرعت دویدن اين پرنده به حدود 70کيلومتر در ساعت مي رسد اما به نظر مي رسد با اقدامات صورت گرفته در استان یزد و علاقه و جديت جواناني که به پرورش شتر مرغ و فرآوري محصولات آن روي آورده اند سرعت گسترش اين صنعت از سرعت دویدن اين پرنده پيشي گرفته است.
راه اندازي نخستين کارگاه فرآوري و توليد محصولات شترمرغ
آقاي فتوحي يکي از جوانان يزدي است که حدود 15سال است به پرورش شترمرغ اشتغال دارد.
او از معدود افرادي است که در کشورمان علاوه بر پرورش شترمرغ محصولاتي متنوع از قسمت هاي مختلف شترمرغ توليد مي کند.
نخستين کارگاه فرآوري و توليد محصولات شترمرغ در استان حالا به همت او راه اندازي شده است.
کارگاه دوطبقه او در محدوده ميدان مسکن در شهر يزد قرار دارد.
کارگاهی کوچک اما منعکس کننده رونق تولید با اشتغال مستقيم 12نفر
وارد طبقه زيرزمين این کارگاه که شدم، در هر گوشه ای افرادی را دیدم که يا در حال برش چرم و دوخت محصولات چرمي بودند و يا گردگير مي ساختند و آن را بسته بندي مي کردند.
چند نفري هم از جمله آقاي زارع پور مشغول انجام کارهاي تزئیناتی روي پوکه هاي تخم شترمرغ بودند که حاصل آن آثار هنري زيبايي است که مي تواند براي علاقه مندان خودنمايي کند.
تقريبا بر همه ديوارهاي اين کارگاه انواع محصولات شترمرغ از جمله چرم، آن هم در رنگ هاي مختلف ديده مي شد.
صداي چرخ هاي دوخت چرم نشانه اي است از رونق توليد و کسب و کار در اين کارگاه.
در کارگاه آقاي فتوحي 12نفر بصورت مستقيم مشغول به کارند که هم انواع کيف، کفش، کمربند، لباس از چرم شترمرغ توليد مي کنند و هم گردگيرهايي از پر شترمرغ مي سازند.
تنوع و کيفيت بالاي محصولات
چرم شترمرغ با بافت فشرده، نرم و سبک و رنگ هاي مختلف و متنوعي که دارد به دست طراحان خلاق و توانمندي چون خانم مسلمان به لباس هاي زيبايي تبديل مي شود.
به جز اين افراد حدود 50نفر نيز بصورت غيرمستقيم در اين مجموعه فعاليت دارند.
علاوه بر اين برخي محصولات آرايشي و بهداشتي نيز که از روغن شترمرغ تهيه شده اينجا بسته بندي و عرضه مي شود.
در بخش ديگر اين کارگاه فروشگاهي ايجاد شده است که در آن بالغ بر سي محصول فرآوري شده از شترمرغ عرضه مي شود.
محصولاتي از جمله انواع لباس، کيف و کفش، کمربند، گردگير و آثار هنري توليد شده از تخم شترمرغ اينجا به فروش مي رسد.
البته اين همه ماجرا نيست گوشت و ديگر محصولات پروتئینی و آرايشي و بهداشتي حاصل از شترمرغ هم در اين مجموعه عرضه مي شود.
آقاي فتوحي مي گويد تلاش مي کند محصولاتي را که توليد مي کند با بهترين کيفيت باشد تا مشتريانش راضي باشند.
تا قبل از اين اقدام اقاي فتوحي، فرآوری و فروش بخشي از اين توليدات بصورت پراکنده در ديگر استانها انجام مي شد.
با اين کار آقاي فتوحي حالا پوست، پر و تقريبا همه اجزاي اين پرنده فرآوري و محصولاتي ارزشمند از آن توليد مي شود.
بسياري از فعالان پرورش شترمرغ استان از جمله آقاي اميري که کارش را يک سال قبل با 7خانواده شترمرغ آغاز کرده حالا با راه اندازي چنين کارگاههايي دغدغه اي براي فرآوري و فروش محصولاتشان نخواهند داشت.
شترمرغ پرنده اي سازگار با شرايط استان يزد
شترمرغ پرنده اي است که با اين همه منفعت و ارزش اقتصادي سازگاري بالايي با شرايط آب و هوايي و محيط زيست استان یزد هم دارد. این موضوع تا آنجا مشهود است که در سال گذشته و پس از خاموش شدن دستگاه های جوجه کشی در یکی از واحدهای تولیدی در شهرستان تفت در محیط طبیعی هشت تخم شتر مرغ تبدیل به جوجه های سالمی شد.
موضوع سازگاری این پرنده با اقلیم یزد موجب حمايت از پرورش آن در راستاي سياست هاي اقتصادمقاومتي و رونق توليد شده است تا با اين کار هم شغلي ايجاد شود و هم کسب و کاری رونق گيرد.
رئيس سازمان جهاد کشاورزي استان در گفتگو با ما گفت سي و يک واحد پرورش شترمرغ در استان يزد فعاليت مي کند که زمينه اشتغال 1200نفر را به خوبي فراهم کرده است.
سجادي پور افزود در اين واحدها 6هزار و 400شترمرغ پرورش داده مي شوند که هر سال بيش از 200تن گوشت توليد مي کنند.
وي سرانه مصرف گوشت شترمرغ در استان را حدود 200گرم عنوان کرد و افزود: تلاش مي کنيم با افزايش قابل توجه توليد گوشت شترمرغ در استان که امسال به حدود 9هزار تن خواهد رسيد سرانه مصرف آن نيز بين مردم افزايش يابد.
سجادي پور گوشت شترمرغ را سرشار از آهن و با چربي و کلسترول کم و طبيعتي گرم دانست که مشتريان خاص خود را به خوبي پيدا کرده است.
خواص منحصر به فرد گوشت شترمرغ
اقاي محمدي يکي از مصرف کنندگان و مشتريان گوشت شترمرغ است. او به همراه همسرش به فروشگاه آقاي فتوحي آمده است تا گوشت بخرد. همسرش مي گويد گوشت شترمرغ را با خواص منحصر به فردي که دارد جايگزين گوشت گاو و گوساله کرده و در انواع خورشت ها، کباب ها و حتي در پخت ماکاروني از آن استفاده ميکند.
مزه خوشمزه و سلامت گوشت این پرنده موجب شده تا گوشت تولیدی به غیر از استان یزد در سایر استان ها هم علاقه مندانی داشته باشد.
حبيبي کارشناس دام و طيور جهاد کشاورزي استان می گوید: هر شترمرغ قادر است در هر سال حدود سي تخم توليد کند که تکثير و پرورش شترمرغ هاي حاصل از آن مي تواند هم رونق توليد و اقتصاد را در استان بدنبال داشته باشد و هم جوانان زيادي را مشغول به کار کند.
سخن پایانی ........
شترمرغي که از آن به عنوان طلاي زنده نام مي برند حالا مانده است بپرد يا بدود چرا که در هر دو صورت جوانان سخت کوش يزدي از جزء جزء آن بهره برداري اقتصادي بالايي خواهند کرد.
با اين شرايط و ظرفيت هاي بالايي که با پرورش اين پرنده کنجکاو و با ارزش اقتصادي در استان يزد ايجاد شده است. به جرات مي توان گفت: در سالي که از سوي رهبر معظم انقلاب به نام سال رونق توليد نامگذاري شده بها دادن به این پرندده با ارزش مي تواند يکي از مسيرهاي توسعه استان یزد باشد تا هم زمينه اشتغال افراد زيادي را فراهم کند و هم به کسب و کار خيلي ها رونق بخشد.
نویسنده: غلامرضا استاد