اوایل فروردین در خوزستان همیشه به باران های بهاری و پر بارشش معروف است اما امسال ماجرا جور دیگری رقم خورد
با شروع فصل بهار بارش های کم سابقه ابتدای فروردین در شمال و شرق استان باعث جاری شدن سیل در شهرستان های خوزستان و پر شدن مخازن سدهای دز،کرخه و گتوند شد.
حالا بیشتر شهر های خوزستان بخصوص شهرهای سوسنگرد،بستان،رفیع که به گفته ی سردار قاسم سلیمانی سنگرهای مقاومت ایران هستند تا بامهای منازلشان در آب فرو رفته و تنها سر نخلهای بلند قدشان پیداست.
خوزستان 11 سد دارد که به غیر از سد دز و شهید عباسپور ، بقیه بعد از انقلاب ساخته شده اند، اگر این سدها نبود خوزستان در این حادثه سیل به دریاچه ای بزرگ تبدیل می شد.
هم اکنون خیلی از ساکنان حاشیه رودخانه دز ، کرخه و کارون با وجود مقاومت ساکنان محلی در مقابل ترک محل اقامتشان، در نهایت به اردوگاههای مشخص شده از سوی مدیریت بحران خوزستان پناه آوردند و حالا با وجود دلگرمیها و وعدههایی که مسئولین برای کمک به آنها میدهند با نگرانی به آینده میاندیشند.
بیشتر سیل زدگان به علت پراکندگی در محل اسکان ترجیح داده اند در نزدیکی محل سکونتشان چادر برپا و گذران زندگی کنند. شهروندان از نیارهایشان همچون مواد غذایی، پوشاک، لوازم بهداشتی، دستشویی، چادر و تجهیزات امدادی میگویند.
بر اساس آخرین آمار اعلام شده از سوی مدیریت بحران خوزستان، تاکنون و در پی بالا آمدن دبی رودخانههای منتهی به خوزستان و احتمال آبگرفتگی روستاها و شهرهای اطراف این رودخانه ها، 210 روستا تخلیه شده و از این تعداد روستای تخلیه شده، ۶۱ روستا دچار آبگرفتگی شدهاند.
تا این لحظه به 4 هزارو 600 واحد مسکونی آسیب وارد شده و ۳۳ هزار و ۵۰۰ واحد مسکونی نیز در معرض خطر قرار دارند؛ همچنین حدود ۳۰ هزار نفر در ۴۷ اردوگاه اسکان اضطراری اسکان یافتهاند و امکانات و خدمات مورد نیاز برای آنها فراهم شده است.
با وجود شایعاتی که درباره ناپایداری سد کرخه در پی افزایش آورد آب مطرح شد، مسئولان ذیربط به مردم اطمینان داده اند که سیلاب ورودی به خوزستان مدیریت شده و سد کرخه شرایط پایداری دارد تا آنجا که گفته شده آورد بخش سیلابی رودخانههای استان هشت میلیارد و ۷۰۰ میلیون مترمکعب بوده که ۳ میلیارد و ۴۶۰ میلیون متر مکعب از این میزان در مخازن سدها، نگهداری و مابقی آن رهاسازی شده است.
مدارس اهواز، شوش ، شاوور،سوسنگرد،رفیع،بستان و دیگر شهرهای در معرض سیل تا پایان هفته تعطیلاند
فرمانده قرارگاه امداد ذوالفقار ارتش در خوزستان هم می گوید: تمام مردم و مسؤولان باید تلاش کنند که آسیب و خطرات احتمالی کاهش یابد.
دریادار حبیبالله سیاری گفت: با وجود اینکه دستگاههای دولتی و نیروهای نظامی و انتظامی زیادی در حال امدادرسانی به مردم هستند اما باید سطح کمکرسانیها افزایش یابد. حفظ جان مردم در شرایط فعلی مهمترین اولویت است و استانهایی که به عنوان معین برای امدادرسانی به خوزستان انتخاب شدند باید برای کمک سرعت بیشتری داشته باشند.
شهردار اهواز هم با اشاره به اینکه نقاطی از شهر اهواز دچار آبگرفتگی شده و باید برای جلوگیری از آسیبها آب به سمت و سوی دیگری منحرف شود می گوید: با ورود آب به منطقه عین دو اهواز نیروهای مردمی و شهرداری سریعا وارد کار شدند و آب را از طریق دریچه چمران به سمت کانال سلمان منحرف کردند .
آقای کتانباف گفت: دبی کارون براساس آمار سازمان آب و برق خوزستان در مقطع اهواز 3 هزار و 198 می باشد و مردم نگرانی در خصوص ورود آب به منازل مسکونی را نداشته باشند. شهردار اهواز: انحراف مسیر آب از عین دو اهواز به سمت کانال سلمان
هم اکنون در اهواز دو نقطه آسیب پذیر در شهرک اندیشه و دیگری خبینه پشت کارخانه نورد لوله مقاوم سازی شده است و جای نگرانی نیست .
به گفته مدیر کل مدیریت بحران خوزستان 48 اردوگاه به منظور اسکان اضطراری در اهواز، باوی ، شوشتر، الهایی، بستان، حمیدیه ، شوش، دشت آزادگان ، هویزه ، شادگان و کارون آماده شده است .
کیامرث حاجی زاده با اشاره به اینکه 51 هزار واحد مسکونی نیز در استان در معرض خطر است می گوید : تا امروز 43 هزار نفر در این اردوگاهها اسکان اضطراری شده و 62 هزار واحد مسکوونی در سیلاب دچار آسیب شده اند .
رئیس سازمان غذا و دارو کشور با حضور در مناطق سیل زده خوزستان این اطمینان را به شهروندان خوزستانی داد که هیچ کمبود دارویی در کشور و استانهای سیل زده نداریم و مردم نگران کمبود دارو نباشند .
به گفته دکتر پیر صالحی هماهنگی لازم برای آمادگی تمامی شرکت های تولید و توزیع داروی استان تهران به عنوان استان معین خوزستان انجام شده است تا در صورت نیاز کمبودها برطرف شود. رئیس سازمان غذا و دارو کشور: هیچ کمبود داروی در استانهای سیل زده نداریم.
بیمارستان فوق تخصصی نیروی دریایی سپاه نیز به استان خوزستان منتقل شده و در این استان مستقر است.
فرمانده نیروی دریایی سپاه پاسداران انقلاب اسلامی با بیان اینکه در کنار این بیمارستان یک نانوایی بزرگ شبانه روزی نیز مستقر است که وظیفه پخت رایگان نان را بر عهده دارد گفت : قایقهای نیروی دریایی سپاه هم اکنون در بعضی مناطق سیلزده مستقر شده و در حال جابهجایی مردم هستند .
سردار علیرضا تنگسیری گفته نیروی دریایی سپاه و تمامی نیروهای مسلح که با دستور مقام معظم رهبری در مناطق سیل زده حاضر شده اند ، با ستاد بحران استان خوزستان هماهنگ می باشند.
همچنین سیل موجب باز مانده ۷۱۶ هزار و ۶۹۸ نفر دانش آموزان از ادامه تحصیل شد ، این خبری است که محمد تقی زاده مدیرکل آموزش و پرورش خوزستان اظهار می کند و می گوید ۱۴ شهرستان شامل دزفول، شوش، شاوور، شوشتر، باوی، اهواز، کارون، حمیدیه، شادگان، خرمشهر، آبادان، سوسنگرد، هویزه و بستان توسط سه رودخانه کارون، دز و کرخه دچار سیلاب شدند.
او به تخریب ۸۵ مدرسه و آسیب دیدن ۱۶۰ مدرسه در خوزستان اشاره می کند و می گوید : ۲۰۷ مدرسه و یک سالن ورزشی در اختیار سیل زدگان قرار گرفت و ۱۴ هزار نفر هم در مناطق امن در مدارس اسکان پیدا کردند.
وزیر کشور نیز در اهواز گفت: از دیروز پرداخت خسارت های کشاورزی به تدریج شروع شده و همه دستگاهها موظف شده اند خسارت ها را برآورد کنند.خسارت سیل 95 و 97 تا امروز به دست کشاورزان خوزستان می رسد.
رحمانی فضلی یادآور شد: بیش از 18 میلیارد متر مکعب آب پشت سدهای خوزستان ذخیره شده است که اگر این سدها ساخته نشده بود این حجم آب خسارت های عظیمی برجا می گذاشت.
در کل استان حدود 240 روستا هستند که دچار خسارت و آبگرفتگی شده اند که از این تعداد حدود 100 روستا کاملا در آب غرق شده اند و خسارت اساسی دیده اند.
مدیرعامل سازمان آب و برق خوزستان گفت: در حال حاضر حدود ۹۷ درصد مخازن سدهای استان خوزستان پر شده است.
فرهاد ایزدجو آورد بخش سیلابی رودخانههای استان را هشت میلیارد و ۷۰۰ میلیون مترمکعب عنوان می کند و می گوید : ۳ میلیارد و ۴۶۰ میلیون متر مکعب از این میزان در مخازن سدها نگهداری و مابقی آن رهاسازی شده است.
آورد طبیعی رودخانههای استان خوزستان از ابتدای سال آبی ۹۸-۹۷ (اول مهرماه) تاکنون ۲۸ میلیارد و ۷۰۰ میلیون مترمکعب بوده که از این مقدار حدود ۱۷ میلیارد و ۹۰۰ میلیون متر مکعب از مخزن سدها خارج شده است.
رییس سازمان جهاد کشاورزی خوزستان نیز به خسارات سیل اشاره می کند و می گوید تاکنون میزان برآورد انجام گرفته از خسارت سیلاب به بخش کشاورزی استان حدود ۲ هزار میلیارد تومان بوده است و این میزان خسارت قطعاً افزایش پیدا خواهد کرد.
آنطور که کیخسرو چنگلوایی بر اساس آخرین وضعیت برآورد شده ۲۲۴ هزار هکتار از اراضی کشاورزی تحت تأثیر سیلاب قرار گرفتهاند که از این میزان ۱۷۰ هزار هکتار به صورت ۱۰۰ درصدی خسارت دیده و به زیر آب رفته اند و حدود ۵۴ هزار هکتار نیز دچار خوابیدگی شدهاند.
همچنین حدود ۱۲۰۰ هکتار از مزارع پرورش ماهی خسارت وارد شده و بیش از ۶۰۰ هزار قطعه ماهی از بین رفتهاند. ۱۲۰۰ فروند کندوی زنبور عسل و بیش از ۲۵۰۰ رأس دام سبک و سنگین در سیلاب اخیر از بین رفتهاند.
حداقل برآورد انجامگرفته آن است که حداقل ۶۵۰ هزار تن میزان تولید گندم استان کاهش پیدا خواهد کرد.
تا کنون به دلیل آبگرفتگی بسیاری از مناطق در خوزستان بیش از ۲۵۰ هزار رأس دام جابهجا و به مناطق امن استان منتقل شدهاند. همچنین حدود ۳۵۰ رأس دام نیز در محاصره سیلاب هستند و باید نسبت به جابهجایی آنها اقدام شود.
سرهنگ رضا دولتشاهی رئیس پلیس راه خوزستان نیز از اعمال ممنوعیت تردد در محور اهواز - شوش برای کلیه خودروها خبر می دهد و می گوید: هم اکنون به دلیل بالا آمدن سطح آب،ارتباط جاده ترانزیتی جنوب به شمال قطع شده و تردد در محور اهواز به شوش و بالعکس برای کلیه خودروهای سبک و سنگین ممنوع است.