نصب زنجیره ۲۰ ماشین سانتریفیوژهای پیشرفته IR6 در مجتمع غنی سازی شهید احمدی روشن آغاز و دستگاه شتاب دهنده خطی هم در شهرک سلامت اصفهان راه اندازی شد
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما ، مرکز اصفهان ؛ همزمان با روز فناوری هستهای،نصب زنجیره 20 ماشین سانتریفیوژهای پیشرفته IR6 در مجتمع غنی سازی شهید احمدی روشن نطنز به صورت تله کنفرانس با حضور رییس جمهور افتتاح شد.
این مرکز دارای زیر بنای تقریبی 5 هزار و 600 متر مربع و شامل چهار بخش اصلی است که در آن عملیات پسمان داری مواد جامد پرتوزا ،عملیات رفع آلودگی از ماشینهای سانتریفیوژ از IR1 تا 8IR و سایر تجهیزات غنی سازی شامل مخزن پمپهای خلاء و انواع شیرها ، عملیات شستشو و سرویش سیلندهای خوراک دهی و جمع آوری UF6 آمایش خاکها و حلالهای آلی آلوده ، خشک کردن پسمان های مرطوب و رفع آلودگی وسایل نقلیه آلوده در بخشهای مختلف آن با رعایت مسائل ایمنی و استاندارد اجرا می شود.
تجهیزات اصلی این مرکز هم شامل خرد کننده صنعتی ، فشرده ساز ، دستگاه برش ، حوضچه های رفع آلودگی ، پکیج بازیابی و تصفیه روغن ، بسته بندی ، فیکسچرها و ابزار دمونتاژ ماشین سانتریفیوژ و سایر تجهیزات فرآیندی است که با هدف مدیریت پسمان های غنی سازی در مرحله اول با ظرفیت کارخانه غنی سازی به میزان 190 هزار سو طراحی ، اجرا ، نصب و راه اندازی شد که این ظرفیت در آینده تا یک میلیون سو هم قابل افزایش است.
طراحی ماشین سانتریفیوژ 6IR در سال 1388 به عنوان یک ماشین کاملا بومی با هدفگذاری 10 سو که حدود 10 برابر ماشین های نسل اول است آغاز و پس از طی مراحل چندگانه طراحی و تست تک ماشین و راه اندازی و گازدهی زنجیره 10 ماشین و نتایج مثبت عملکردی ، فعالیتهای مرتبط با تکثیر و صنعتی سازی این ماشین شروع شد.
مهمترین فعالیتهای این حوزه شامل تولید قطعات پیچیده و مونتاژ زیر سیستمها ، کنترل کیفی ، بازرسی ، تستهای عملکردی زیر مجموعه ها ، مونتاژه ماشین سانتریفیوژ و تست نهایی آن و نهایتا نصب زنجیره است.
این فعالیتها از سال 1396 با بهره برداری از مرکز مدرن مونتاژ سانتریفیوژ ایران آغاز و ساخت و مونتاژ ماشین های پیشرفته 6IR در این مرکز انجام شده است.
نصب زنجیره 20 ماشین سانتریفیوژ 6IR گذر از مرحله طراحی به مرحله تولید نیمه صنعتی این ماشین است که داده ها و نتایج حاصل از راه اندازی زنجیره مبنای طراحی و برنامه ریزی برای تولید زنجیره های صنعتی خواهد بود.
همچنین امروز به مناسبت سیزدهمین سالروز ملی فناوری هسته ای دستگاه شتاب دهنده خطی از طریق ویدئو کنفرانس با حضور رییس جمهور رونمایی و پیش راه اندازی شد.
رییس دانشگاه علوم پزشکی اصفهان در این آیین گفت: این شتاب دهنده در درمان بیماری سرطان بسیار حیاتی و دارای اهمیت است که به دلیل تحریمهای ظالمانه محدودیت های فراوانی در خرید این تجهیز و یا پشتیبانی خدمات برای ما قائل شده اند.
طاهره چنگیز افزود: با نصب این شتاب دهنده خطی در شهرک سلامت اصفهان صف انتظار برای پرتو درمانی بیمارن سرطانی تا حد زیادی کاهش می یابد.
مدیر اجرایی طرح بومی سازی طرح شتاب دهنده خطی هم گفت:تا کنون تکنولوژی ساخت این دستگاه در انحصار آمریکا ،انگلیس و چین بوده است و ایران چهارمین کشور در جهان است که این تکنولوژی دقیق، پیچیده و حساس را بومی سازی کند.
فرید نجات بخش با بیان اینکه گروهی از مهندسان جوان در بخشهای مختلف از جمله مهندسی هسته ای ، پزشکی ، برق ،مکانیک با رده سنی 20 تا 30سال موفق به طراحی و تولید این شتاب دهنده خطی شدندگفت: هزینه خرید این دستگاه از خارج از کشور حدود یک و نیم میلیون دلار ارز از کشور خارج می کرد که اکنون با یک سوم این قیمت، این دستگاه در اصفهان ساخته شد.
وی افزود: پیش راه اندازی دستگاه در شهرک سلامت آغاز شده و تا دوماه آینده به بیماران خدمات دهی می کند.