در دنیای مدرن امروز صنعتی شدن شهرها پیامدهایی همچون افزایش قابل توجه ماشینها و کارخانه ها، و به طبع آن آلودگی هوا را
به دنبال دارد، از طرفی این مدرنیته و پیشرفت، با نگرانیهای همیشگی در مورد سوختهای تجدید ناپذیر همراه است که بالاخره روزی از بین میروند و باید از همین حالا به فکر انرژیهای جایگزین بود، حال چندین سال است در سراسر دنیا دوستداران زمین وآسمان، در اندیشهای نو به سراغ سوختهایی پاک و بی ضرر از جنس نور و گرما رفته اند.
*ضرورت سوختهای پاک در دنیای امروز در ایران و کرمانشاه سوختهای پاک و سوختهای تجدید پذیر بهترین گزینه برای مقابله با آلودگی هوا و جایگزینی با سوختهای فسیلی است و این تکنولوژی سال هاست به ایران آمده و تقریبا جای خود را باز کرده است و حالا وقت ان رسیده که در سراسر نقاط گسترش یابد.
استان کرمانشاه با توجه به موقعیت جغرافیایی و کوهستانی از تابش خورشید نیز در تمای فصول بهرهمند و در زمینه سوختهای پاک گامهایی برداشته است، هرچد تا رسیدن به نقطه مطلوب راه درازی در پیش دارد، حال چند وقتیست احداث نیروگاه خورشیدی در استان کرمانشاه مورد توجه سرمایه گذاران خارجی قرار گرفته است و بدون شک میتواند سراغاز تحول بزرگ در زمینه اشتغال و تولید انرژی باشد.
*حضور دو سرمایه گذار خارجی نوید بخش خبرهای خوبی است مجری طرح تولید پراکنده و انرژِی تجدید پذیر شرکت برق منطقهای کرمانشاه با اشاره به عزم جدی سرمایه گذاران برای احداث نیروگاههای خورشیدی در کرمانشاه میگوید: سرمایه گذار لبنانی با پیگیریهای انجام شده قصد راه اندازی نیروگاه ۲۰ مگاواتی در منطقه ویس قرنی دارد.
شهبازی با اشاره به میزان سرمایه گذاری این پروژه گفت: حداقل سرمایه مورد نیاز برای ایجاد این طرح ۱۶۰ میلیارد تومان است و با توجه به اینکه شبکه برق منطقهای در این نقطه ایستگاه برق ندارد نیازمند احداث ایستگاهی نیز با هزینه ۲۵ تا ۳۰ میلیارد تومان است و قطعه زمینی در محوطه ویس قرنی به این پروژه اختصاص یافته است.
وی هم چنین از اجرای پروژه دیگری با حضور سرمایه گذار قبرسی خبر داد و گفت:پروژه ۸۰ کیلو واتی سرمایه گذار قبرسی نیز در مرحله تولید برق است و پنلهای خورشیدی این پروژه همکنون در محوطه شرکت برق منطقهای در حال تولید برق هستند.
اما نکته قابل توجهی که این مسئول به ان اشاره کرد توجه سازمان انرژِی تجدید پذیر و بهره وری ایران (ساتبا) به سمت سرمایه گذاریهای کوچک و نیروگاههای زیر ۱۰۰ کیلو بایت است به عبارتی همان نیروگاههای کوچک خانگی
چرا ایجاد نیروگاههای کوچک اهمیت بیشتری دارد؟به عقیده متخصصان، نیروگاههای زیر ۱۰۰ کیلو وات کارایی بیشتری دارند به دلیل اینکه هزینه ساخت کمتری دارد و تلفات انرژی در این نیروگاهها کمتر است و علاوه بر اینها قیمت تضمینی برق تولیدی این مینی نیروگاهها دو برابر نیروگاههای بزرگ است که این امر به سود تولید کننده است.
با زبان سادهتر هر دکل برق ۲۳۰ ولت، حدود ۵ میلیارد تومان هزینه دارد در صورتیکه تولیدات برق و انرژی نیروگاههای کوچک در همان محل مصرف میشود ودیگرنیازی به توسعه شبکه ندارد و کاهش هزینه تلفات و اتصالات نیز از مزایای دیگر این نیروگاههاست.
اما این تازه بخشی از مزیتهای نیروگاههای خانگی است و اهمیت فراوان این پنلهای خورشیدی در توسعه اشتغال زایی در خانوار است.
*سقف خانهها خورشیدی میشوند بهترین گزینه برای کرمانشاه منازل مسکونی است، ۵۰۰ تا منزل اگر ۵ کیلو وات پنل راه اندازی کنند یک نیروگاه فوق العاده ۲/۵ مگا واتی ان هم در نقطه مصرف ایجاد میشود.
برای ایجاد پنلهای خورشیدی با این روش کسب و کار خانگی ایجاد میشود که ماهیانه ۶۶۰ هزار تومان در آمد زایی دارد که برای اقشار کم در امد به صرفه است و تولید برق نیروگاه ۵ کیلو واتی هر مشترک تا ۱۰۰ کیلو وات به قیمت ۸۰۰ تومان به فروش میرسد.
با یک؛ دودوتا چهارتای ساده میتوانیم به ارزش در امد زایی این نیروگاههای خانگی پی ببریم، اما این روند نیازمند فرهنگسازی گسترده و پای کار امدن بانکها برای اعطای تسهیلات به متقاضیان است.
خوشبختانه ادارات استان کرمانشاه نیز در این زمینه بیکار ننشستند و در این زمینه اقداماتی انجام دادند، از جمله منابع طبیعی استان کرمانشاه چند سالیست در راستای حفظ محیط زیست ابگرمکنهای خورشیدی در روستناها توزیع میکند.
محمدی کارشناس گیاه پزشکی منابع طبیعی و آبخیز داری استان کرمانشاه گفت: در راستای تغییر الگوی مصرف و کاهش وابستگی روستاییان حاشیه نشین جنگلها به منابع طبیعی و مراتع از سال ۸۵ اقدام به نصب آبگرمکن خورشیدی بر بام خانههای روستایی کرده است.
وی در ادامه گفت: با تخصیص اعتبارات از طرحهای ملی و استانی تاکنون ۲۵۰ دستگاه آبگرمکن خورشیدی عقد قرار داد شده است که ۱۸۰ مورد نصب و ۷۰ آبگرمکن دیگر قرار داد منعقد شده است.
به گفته محمدی هر آبگرمکن در حدود ۳ میلیون و ۷۰۰ هزار تومان تا ۴ میلیون و ۲۰۰ هزار تومان هزینه در بر دارد.
وی با اشاره به مزیت این آبگرمکنها گفت: در روستاهای مرزی که برای گرم کردن آب از هیزم استفاده میکردند محیط زیست در معرض نابودی قرار داشت که برای جلوگیری از این امر، استقرار پنلهای خورشیدی در روستاهای هدفی در مناطق محروم شهرستانهای دالاهو و جوانرود اجرا شد که با این اقدام تا حدود بسیار زیادی تخریب جنگلها و پوشش طبیعی جلوگیری شد.
* پنلهای مهربانی که گرما بخش زندکی و معیشت میشوند معاون اشتغال کمیته امداد استان کرمانشاه نیز از اجرای طرح راه اندازی پنلهای خورشیدی در روستاهای محروم خبر اد و گفت: تاکنون ۵۱ پروژه پنل خورشیدی به ارزش دوازده میلیارد و هفتصد و پنجاه میلیون ریال اجرا شده است.
جلیلیان گفت: این پروژهها برای خانوارهای مددجو مانند سالمندان و معلولان صورت گرفته است و اجرای این پروژه در درآمد زایی خانوارها و ماندگاری آنها در روستاها بسیار موثر است و کاهش مهاجرت به شهرها را نیز در پی دارد.
بدون شک دیر یا زود سوختهای فسیلی پایان مییابند و باید از همین حالا به فکر استفاده از سوختهای تجدید پذیر باشیم تا چرخ واحددهای صعتی از کار نیفتد و آلودگی هوا بیش از این نفس مردم را تنگ نکند.
*خبرنگار: زهره زندیه