عراقچی در گفتگوی ویژه خبری شبکه دو سیما:
عبور آمریکا از یک خط قرمز اساسی ایران
معاون سیاسی وزیر خارجه: تصمیم اخیر آمریکا خطایی راهبردی است که براساس آن آمریکا یکی از خطوط قرمز اساسی جمهوری اسلامی ایران را رد کرده است.
به گزارش خبرنگار خبرگزاری صدا و سیما، عباس عراقچی در برنامه گفتگوی ویژه خبری شبکه دو سیما افزود: این تصمیم آمریکا تحول بسیار جدی بین ایران و آمریکاست که با پاسخ قاطع و صریح مواجه می شود.
وی با اشاره به اقدام سریع وزارت امور خارجه و شورای عالی امنیت ملی و پاسخ مناسب آنان به اقدام اخیر آمریکا گفت: اقدام وزارت امور خارجه در اجرای مأموریت مجلس و مصوبه مرداد 96 نمایندگان برای قرار دادن عناصر آمریکایی حامی تروریست ها در فهرست گروه های تروریستی از طرف شورای عالی امنیت ملی است.
عراقچی افزود: وزارت امور خارجه در اجرای این وظیفه به شورای عالی امنیت ملی پیشنهاد کرد که فرماندهی سنتکام و نیروهای آن به دلیل جنایات در منطقه و حمایت از تروریست ها و همچنین ارتکاب جنایات جنگی در فهرست تروریست ها قرار گیرد.
معاون سیاسی وزارت امور خارجه سنتکام را مسئول بسیاری از جنایات در منطقه دانست و گفت: نیروهای عملیاتی و پرسنل سنتکام به طور مستقیم و غیر مستقیم در جنایات صورت گرفته در سوریه، یمن، فلسطین و حمایت از داعش نقش دارند.
وی افزود: تصمیم اخیر آمریکا می تواند تبعات زیادی در پی داشته باشد و از این پس آمریکایی ها در پایگاه هایشان در منطقه سرباز آمریکایی نیستند و از نظر ما این پایگاه ها، پایگاه هایی تروریستی و نیروهای مستقر در آن تروریست شناخته خواهند شد.
عراقچی گفت: از این پس نوع برخورد با این نیروها متناسب با آنان خواهد بود و شرایط جدیدی را خواهیم داشت.
وی با اشاره به تردد نیروهای آمریکایی در خلیج فارس افزود: مسئولیت پاسبانی از خلیج فارس با سپاه پاسداران انقلاب اسلامی است و ممکن است اتفاقات جدیدی رخ دهد.
عراقچی گفت: پیش از این از طریق سوییس به آمریکا به طور مستقیم پیام داده بودیم که در صورت قرار دادن نام سپاه پاسداران در فهرست گروه های تروریستی اقدام متقابل خواهیم کرد و مسئولیت پس از این اقدام با آمریکایی هاست.
وی تصریح کرد: اقدام اخیر آمریکا خطای سیاسی و راهبردی است.
محمد جمشیدی کارشناس روابط بین الملل هم در این برنامه با اشاره به سابقه قرار گرفتن نام سپاه قدس و مجموعه سپاه در فهرست تروریست ها گفت: آمریکا این بار کل سپاه را به عنوان تروریست معرفی کرده است هر چند که اقدام اخیر دولت آمریکا از نظر محتوا و سیاست فشار بر ایران تفاوتی با اقدامات پیش از آن ندارد.
وی با بیان اینکه برخی ها می خواهند اقدام اخیر آمریکا را حرکتی نظامی و امنیتی معرفی کنند افزود: تصمیم آمریکا صرفاً سیاسی است که بر روی آن تبلیغات زیادی انجام می دهد.
حسین اکبری کارشناس مسائل منطقه هم در این برنامه گفت: آمریکا در دو دوره تحریم هر اقدامی که می توانست علیه جمهوری اسلامی ایران انجام داد و تصمیم اخیر دولت آمریکا مسئله خاصی نیست.
وی افزود: اقدام ترامپ در راستای طرح کلان معامله قرن و برای حمایت از نتانیاهو و رأی آوردن مجدد او است.
اکبری گفت: عقلای آمریکا با این تصمیم ترامپ مخالفت کرده اند چون می دانند سپاه نقش بازدارنده ای در برابر تروریست ها دارد.
سخنگوی شورای عالی امنیت ملی با اشاره به اقدام غیرقانونی دولت آمریکا در قراردادن سپاه پاسدران انقلاب اسلامی در فهرست گروه های تروریستی گفت: ماهیت این تصمیم، ماجراجویانه است اما ارزیابی ما این نیست که این تصمیم، عملیاتی شود.
کیوان خسروی در ادامه برنامه گفتگوی ویژه خبری دوشنبه شب شبکه دو سیما در ارتباط تلفنی با این برنامه افزود: تاریخچه این موضوع به قبل از دولت ترامپ برمی گردد و در دولت های قبلی آمریکا از جمله دولت اوباما هم این موضوع به شکلی مطرح شده بود و در حاشیه جلسات مذاکرات هسته ای، این موضوع و تبعات آن به دولت آمریکا گوشزد شده بود.
وی ادامه داد: در دولت قبلی آمریکا، موازنه میان افراطیون و افراد معتدل تر به این سمت رفت که این تصمیم را اجرایی و عملیاتی نکنند اما در دولت جدید، شخص ترامپ این تصمیم را گرفته و وی جنون اول بودن دارد و برای او اهمیت چندانی ندارد که تبعات این تصمیم برای دولت و مردم آمریکا چیست و این اقدامات او نوعی نمایش است.
سخنگوی شورای عالی امنیت ملی گفت: از طرف دیگر تصمیم سازانی هستند که این تصمیم را جلو برده اند. واقعیت این است که دولت آمریکا به اعتراف مسئولان این کشور بزرگترین دولت ایجاد کننده و حامی تروریسم است.
خسروی افزود: اگر از این زاویه نگاه کنیم این یک تصمیم انفعالی و همراه با عصبانیت است زیرا بزرگترین حامی و پشتیبان تروریسم در برابر بزرگترین نیروی زبده و مقابله کننده با تروریسم یعنی سپاه پاسداران انقلاب اسلامی است.
وی اضافه کرد: حمایت آمریکا از گروه های تروریستی کاملا روشن و مسجل بوده است اما اقدام اولیه را انجام ندادیم و صبر کردیم تا طرف مقابل اقدام کند و امروز به عنوان اقدام متقابل، بیانیه شورای عالی امنیت ملی صادر شده است و از این به بعد ماهیت نیروها و پایگاه های آمریکایی در منطقه از نظر ما کاملا تغییر می کند و متناسب با این تغییر ماهیت درباره اقدامات احتمالی آن ها تصمیم گیری خواهد شد.
خسروی گفت: فعلا برآورد ما این است که جنبه نمایشی این رویکرد و تصمیم بر جنبه های عملیاتی و اجرایی آن برتری دارد اما برای هر تصمیمی در این باره آماده هستیم.
وی افزود: با توجه به اختلافاتی که در داخل هیئت حاکمه آمریکا در این باره وجود دارد به ویژه در پنتاگون و سیا، اتفاق خاصی خلاف روندی که تاکنون وجود داشته است نخواهد افتاد.
عضو هیئت علمی دانشگاه و کارشناس روابط بین الملل هم در ادامه برنامه گفتگوی ویژه خبری با بیان اینکه طرح های منطقه ای آمریکا در خاورمیانه با شکست مواجه شده است، گفت: سیاست آمریکایی ها در قبال ایران به رغم فشارهای زیاد به هدف سیاسی مطلوب آن ها نرسیده است.
محمد جمشیدی افزود: اختلاف میان متحدان آمریکا افزایش یافته و آمریکا به سمت تحریم چین و نفروختن جنگنده f35 به ترکیه حرکت کرده است.
وی اضافه کرد: آن ها در پی این هستند از طریق فشار اقتصادی، ناامنی اجتماعی ایجاد کنند تا با شکاف داخل حاکمیت، امتیازگیری کنند اما هیچکدام، محقق نشده است.
جمشیدی گفت: آمریکا توانمندی لازم را برای جنگ های تروریستی ندارد و اولویت او پرداختن به قدرت های بزرگ از جمله چین و روسیه است.
وی با اشاره به اینکه ترامپ نیازمند حمایت یهودیان است، گفت: این ها برای این است تا در انتخابات سال آینده آمریکا رای آن ها و اقلیت ها را به نفع خود داشته باشد.
جمشیدی ادامه داد: مسئولان داخلی ما باید به گونه ای عمل کنند که طرف مقابل احساس نکند که می تواند فشار بیاورد اما هزینه ای را نپردازد.
حسین اکبری کارشناس مسائل بین الملل هم با اشاره به اینکه آمریکایی ها از موضع انفعالی، این تصمیم را گرفته اند، گفت: آن ها در بسیاری از حوزه ها شکست خوردند و اقتدار خود را آسیب پذیر می بینند بنابراین احساس می کنند باید رفتارهایی را نشان دهند تا هیمنه از دست رفته خود را بازیابی کنند.
وی افزود: شکاف جدی در میان کشورهای عربی در حال ایجاد است و این خلاف سیاست آمریکاست و اکنون جبهه جدیدی میان عراق، اردن، مصر و حتی سوریه و کویت در حال تشکیل است.
اکبری با اشاره به اینکه آمریکا حدود 40 هزار نیرو در منطقه خلیج فارس دارد، اضافه کرد: این اقدام انفعالی آمریکا اگر فراتر از اقدام سیاسی شود آمریکا در منطقه به شدت آسیب پذیرمی شود.
وی گفت: ترامپ در داخل آمریکا به حمایت اسرائیلی ها نیاز دارد بنابراین مجبور است به خواسته های آن ها حتی غیرمنطقی و خلاف منافع آمریکا پاسخ مثبت دهد.