معاون میراث فرهنگی سازمان میراث فرهنگی گردشگری و صنایع دستی گفت: با همکاری گروهی از کارشناسان متخصص در زمینه خاک شناسی، مهندسی عمران و سازه و گروههای مرمت و باستان شناسی برنامه جامعی برای مقابله با افزایش خسارات سیل به بناهای تاریخی از جمله بنای تاریخی فلک الافلاک تدوین شده است.
معاون میراث فرهنگی سازمان میراث فرهنگی گردشگری و صنایع دستی افزود: در استان لرستان بیش از ۸۰ اثر تاریخی معادل ۷۰ میلیارد تومان خسارت دیده است.
طالبیان گفت: در سیل استان لرستان، خوزستان و گلستان پلهای تاریخی که سازهای یکپارچه داشتند و عبور و مرور در آنها انجام میشد در مقابل سیل مقاومت کردند، اما باید پس از فروکش کردن سیلاب اقدامات مرمت انجام شود.
وی افزود: متأسفانه پلهایی که سازههای کامل و یکپارچهای نداشتند مانند پلدختر در سیل فرو ریختند که به محض فروکش کردن سیلاب اقدامات لازم برای مرمت انجام میشود.
معاون میراث فرهنگی سازمان میراث فرهنگی گردشگری و صنایع دستی همچنین درباره بناهای تاریخی شوشتر و سازههای آبی و آسیبها در دزفول گفت: این مناطق همچنان در حوزه سیلاب است و فرسایش در تمام بخشهای این بناها وجود دارد، اما به علت اینکه سیل فروکش نکرده برآورد دقیقی از شرایط این بناهای تاریخی انجام نشده است.
طالبیان افزود: بنای تاریخی پل کشکان نیز در استان خوزستان آسیب دیده است.
وی گفت: از آنجا که عملیات لایروبی در کانالهای تخت جمشید انجام شده بود بنابراین سیلاب به راحتی از این کانالها عبور کرد و خسارتی در این سازههای تاریخی نداشتیم.
معاون میراث فرهنگی سازمان میراث فرهنگی گردشگری و صنایع دستی افزود: در استان گلستان در منطقه گمیشان بسیاری از بناهای تاریخی که در مسیر سیلاب بودند تخریب و آسیب دیدند.
طالبیان گفت: بنای گنبد قابوس دچار رطوبت شدید شده است و پس از فروکش کردن سیلاب اقدامات مرمتی و حفاظتی باید هرچه سریعتر انجام شود.
وی افزود: براساس برآوردهای انجام شده در سطح کشور بیش از ۷۳۰ اثر تاریخی معادل ۳۰۰ میلیارد تومان خسارت دیده است.
معاون میراث فرهنگی سازمان میراث فرهنگی گردشگری و صنایع دستی گفت: در حوزه گردشگری به علت هشدارهای وقوع سیل به طور میانگین شاهد کاهش ۲۱ درصدی گردشگری در استانهای کشور بودیم.
طالبیان افزود: در استان لرستان بیش از ۵۰۰ مورد کسب و کار خانگی و صنایع دستی آسیب دیده است.
در کارگاه آموزشی مشترک ایران و آلمان مطرح شد همکاری ایران و آلمان برای حفاظت از کاخ گلستان معاون میراث فرهنگی: برگزاری کارگاه مشترک ایران و آلمان نخستین مرحله برنامه همکاری دو کشور در زمینه حفاظت و نگهداری مجموعه میراث جهانی کاخ گلستان است.
محمد حسین طالبیان در کارگاه آموزشی مشترک ایران و آلمان که امروز در مجموعه میراث جهانی کاخ موزه گلستان برگزار شد با اشاره به ویژگیهای شاخص هنرمعماری در این مجموعه تاریخی، فرهنگی افزود: مجموعه میراث جهانی کاخ موزه گلستان علاوه بر ارزش و هنر معماری به علت رویدادهای مهم تاریخی مورد توجه میراث جهانی است و به همین دلیل قرار است با همکاری سازمانهای بین المللی در حفاظت و نگه داری بنا و اشیاء تاریخی آن از آخرین دستاوردهای فناوری استفاده شود.
وی ادامه داد: آلبوم خانه کاخ موزه گلستان دومین آلبوم خانه غنی در جهان است، بنابراین نگه داری از این مجموعه ارزشمند و نسخ خطی و نقاشیها به تخصص ویژهای نیاز دارد.
معاون میراث فرهنگی سازمان میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی تصریح کرد؛ گرچه همکاران در مجموعه کاخ موزه گلستان تمام تلاش خود را برای آرشیو و نگه داری اشیاء منقول به کار گرفتند، اما تجربیات جهانی در این زمینه رو به پیشرفت است و باید در سایه همکاری با مجامع جهانی از این تجربیات بهرهمند شویم.
طالبیان افزود: پارسال تفاهم نامه مشترکی با پژوهشگاه میراث تاریخی آلمان امضا شد که نخستین مرحله همکاریها برگزاری کارگاههای آموزشی مشترک است.
وی گفت: کارشناسان در این کارگاه آموزشی با جدیدترین روشهای امنیتی و آرشیوی در زمینه حفاظت و نگهداری از ابنیه و آثار تاریخی آشنا میشوند.
معاون میراث فرهنگی سازمان میراث فرهنگی گردشگری و صنایع دستی همچنین از ایجاد سامانه جدید برای آرشیو آثار تاریخی موجود در مجموعه کاخ موزه گلستان خبرداد و افزود: اطلاعات دقیق آثار و اشیاء این مجموعه به صورت لحظهای در اختیار پژوهشگران داخلی و خارجی قرار میگیرد.