عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی: دولت و سایر نهادها به جای کمکهای مالی به آسیب دیدگان ناشی از سیل، حواله خرید محصولات داخلی را به این افراد تقدیم کند
وی افزود: با مدیریت صحیح هیجانها باید تهدید را به فرصت تبدیل کرد و یکی از اتفاقاتی که مردم شریف چند استان را از ابتدای سال گرفتار کرد مسئله سیل و آبگرفتگی زمینهای کشاورزی، منازل مسکونی و اماکن شهری آنهاست.
جعفری گفت: اگرچه وسعت و عمق حادثه بسیار شدید بوده است، اما نباید فراموش کنیم که پیش بینی و پیشگیری مناسبی از موضوع نداشتیم.
این استاد دانشگاه مسئله جریحه دار شدن احساسات عمومی، کمکهای مردمی، نهادها و سازمانها را نشانه حس همبستگی ملی در شرایط اضطراری خواند و گفت: مردم نشان دادند، این حس بر همه تنوعات سلیقهای و قومی ارجحیت دارد و باید از آن به عنوان نعمتی قلمداد کرد که با وجود همه نگرانیهای صاحبنظران حوزه سلامت روانی و اجتماعی، جامعه ایران اسلامی در مواقع ضرورت، جامعهای منسجم و یکپارچه است و مردم ما ضرورتهای اجتماعی و ملی شان را به خوبی تشخیص میدهند.
جعفری افزود: در کنار این اثرات مثبت باید به تبعات منفی محتمل هم اشاره کرد و در بیشتر حوادث دنیا که مختص ایران هم نیست قاعده کلی این است که هنگام وقوع بحران و وجود تبعات ظاهری و قابل دید ناشی از بلایا، همه مسئولان و گروههای مردمی، تشکلهای خیریه و حتی رسانهها در کنار مردم بحران زده هستند، اما پس از مدتی کم کم آن اتفاق به تاریخ میپیوندد و شور و اشتیاق برای کمک فروکش میکند.
استاد دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی گفت: باید مراقب باشیم این اتفاق درباره بلای اخیر پیش نیاید و یادمان باشد اثرات روانی اجتماعی بلایا، اثراتی تاخیری، اما دیرپا و ماندگار هستند.
وی افزود: البته خوشبختانه در کشور ما چند سالی است که به این مسائل توجه ویژه میشود که از آن جمله میتوان به فعالیتهای سازمان بهزیستی کشور در قالب گروههای محب و حمایتهای روانی اجتماعی در بلایا اشاره کرد و همچنین وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی، سازمان نظام روانشناسی و حتی موسسات خیریه و غیر دولتی هم به این مسئله وقوف پیدا کرده اند.
جعفری گفت: فارغ از این موضوع یکی از مهمترین مسائل اولیهای که باید توجه کنیم حمایتهای اجتماعی و معیشتی این عزیزان است که پس از مرحله حاد بحران باید به دنبال رفع آن باشیم.
این استاد دانشگاه افزود: اکنون گروههای مختلفی از نهادهای دولتی و لشگری تا نهادهای امدادی مانند هلال احمر، کمیته امداد امام خمینی (ره) و خیریهها به دنبال رفع نیازهای معیشتی افراد مصیبت دیده هستند و یکی از این موارد اقلام، لوازم منزل و مصالح ساختمانی است و با توجه به اینکه عمدتا در این حوادث کمکهای نقدی بلاعوض و یا با پرداخت وامهایی با اقساط کوتاه مدت و طولانی مدت داده میشود پیشنهاد میکنم این بار به شکل جدیدی عمل کنیم تا نتایج مثبتی داشته باشد.
وی گفت: قطعا سرشماری درستی از خانوادههای سیل زده موجود است و وزارت صنعت معدن و تجارت باید با تولید کنندگان واقعی داخلی وارد مذاکره شوند و آن شرکتهایی که امکان تامین نیاز مردم را بدون سودجویی از شرایط دارند ورود کنند به شرطی که برای محصولاتشان خدمات پس از فروش و تضمینهای لازم رابدهند و اگر این امر محقق شود چرخه رقابت در تولیدات داخلی با توجه به حجم انبوه خریدی که شکل میگیرد ایجاد میشود.
جعفری افزود: قطعا مردمی که تحت تاثیر این بلایا قرار گرفته اند به جای اینکه بخواهند کمکهای نقدی و وامهای بلاعوض دریافت کنند اگر سبد متنوعی از کالاهای لوازم خانگی و مصالح ساختمانی پیش رویشان قرار بگیرد تا سقفی که برایشان تعیین میشود میتواند خودشان انتخاب کنند.
وی گفت: تولید کنندگان هم باید متعهد شوند در بازه زمانی تعهداتشان را عمل کنند و البته باید وزارت صمت بر حسن اجرای این تعهدات نظارت کند.
این استاد دانشگاه با اشاره به اینکه این کار قطعا برای دولت منافعی خواهد داشت، افزود: دولت وظیفه اش رونق تولید است و چندین سال دولت به دنبال این موضوع است و شعار امسال هم رونق تولید نامگذاری شده است.
وی گفت: دولت در این چند سال بخاطر مشکلات واحدهای تولیدی، دائم منابع مالی تزریق میکند و شاید برخی از این منابع هم که به صورت وام بوده است از طرف واحدهای تولیدی پرداخت نشده باشد و به همین علت مشکلات متعددی را شاهد بوده ایم و اکنون شرایط دولت بسیار سختتر از گذشته و دستش بستهتر است و براحتی نمیتواند نقدینگی واحدهای تولیدی را تامین کند.
جعفری افزود: اگر پیشنهاد دادن حواله و سبد کالاهای مورد نیاز مردم سیل زده عملی شود هماین کمکها به طرف رفع نیازهای مردم هدایت میشود و هم شاهد فعال شدن چرخه تولید خواهیم بود.
وی گفت: بر اساس این پیشنهاد مردم نیازهای خودشان را مدیریت میکنند و وقتی به آنها اجازه میدهیم که تا سقف تعیین شده کالاهای موجود در آن سبد را انتخاب کنند به سراغ اولویت هایشان میروند و دیگر مانند حوادث گذشته شاهد نخواهیم بود که مثلا در یک خانه دو تا سه مدل لوازم خانگی یکسان وجود داشته باشد و در مقابل برخی خانوارها از این اقلام محروم باشند.
این استاد دانشگاه افزود: اگر دولت بجای کمکهای نقدی و وامهای بلند مدت و کوتاه مدت به این شیوه عمل کند قطعا هم نیازهای مردم برآورده میشود و مطمئنا عدهای سودجو نخواهند توانست قیمت محصولات را بالاتر از حد معمول افزایش دهند و در این شرایط شاهد افزایش قیمتها و گرانی نخواهیم بود.
جعفری گفت: از طرف دیگر زمانی که مردم این مناطق بتوانند کالای داخلی را استفاده کنند به شرط این که کالاهای با کیفیتی باشد فرهنگ استفاده از این کالاها ترویج میشود و قطعا مردم سایر مناطق کشور هم به سمت استفاده از محصولات داخلی پیش میروند.
عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی و دکترای تخصصی روانشناسی سلامت افزود: البته تحقق این مسائل به این شرط است که وزارت صمت بر کیفیت این محصولات نظارت کند.