افزایش دبی رودخانه دز فنس (حصار) اطراف محل نگهداری گوزن زرد در میانرود دزفول را تخریب کرده و اطلاعی از وضعیت گوزن ها در دست نیست.
به گزارش خبرگزاری صدا وسیما مرکز خوزستان ، مدیرکل حفاظت محیط زیست خوزستان با اشاره به آبگرفتگی محل نگهداری «گوزن زرد» در میانرود دزفول، گفت: سایت تکثیر و نگهداری گونه حفاظت شده «گوزن زرد» در پارک ملی دز (میانرود دزفول) از مدتی پیش زیر آب رفته و بخشی از فنس ( حصار ) این سایت تخریب شده است، بر همین اساس احتمال می رود گوزن ها از سایت خارج شده باشند.
لاهیجان زاده افزود: برای بررسی جنگل و کسب اطلاع از وضعیت گوزن های زرد، امروز یک پهپاد به منطقه اعزام می شود.
وی شرایط گوزن ها را نگران کننده ندانست و افزود: در جریان سیل و طغیان رودخانه دز در سال 1395 با وجود دبی شدیدتر رودخانه، گوزن ها توانستند خود را نجات دهند ، زیرا گوزن ها شناگران ماهری هستند.
مدیرکل حفاظت محیط زیست خوزستان اضافه کرد: پس از سیل سه سال پیش ، خاکریز مرتفعی در محل نگهداری گوزن ها ساخته شد تا در شرایط طغیان رودخانه محل امنی برای گوزن ها باشد که احتمال می رود در سیل کنونی نیز روی تپه بروند و یا به جنگل های دز پناه ببرند.
لاهیجان زاده با تاکید بر اینکه تاکنون هیچ گزارشی از تلفات این گونه حفاظت شده ارایه نشده است، گفت: هم اکنون به دلیل زیرآب رفتن جنگل و سایت نگهداری گوزن زرد،امکان ورود به آن وجود ندارد، و بررسی میدانی تنها پس از فروکش کردن سیل امکانپذیر خواهد بود.
به گفته وی بر اساس آخرین سرشماری حیات وحش، 20 تا 30 راس گوزن زرد در سایت میانرود دزفول وجود دارد.
گوزن زرد ایرانی (نام علمی Dama mesopotamica) گونه ای است که در خطر انقراض قرار داشت ، ولی با اجرای طرح تکثیر، از خطر انقراض در ایران نجات یافت. این گونه در منطقه جزیره اشک احیا و سپس با افزایش جمعیت تعدادی از آنها به زیستگاه تاریخی خود در جنگل های دز و کرخه منتقل شدند.
در سیل فروردین 95 خسارت زیادی به سایت گوزن زرد دزفول وارد شد که بر اثر آن 70 درصد سایت و فنس آن تخریب و 35 راس گوزن زرد آن مفقود شده بودند. در آن سال یک راس گوزن زرد تلف شده بود.
پارک ملی دز زیستگاه اصلی گونه گوزن زرد با طول 150 کیلومتر در 2 طرف رودخانه دز تنها بازمانده جنگل های گرمسیری دنیاست که حفظ و نگهداری آن اهمیت زیادی دارد.