وزنه برداری در ایران از زمانی مورد توجه قرار گرفت که امان پادگورنی به ایران آمد و در شهر تبریز به تعلیم این رشته ورزشی در مدارس و ارتش پرداخت
به گزارش خبرنگار خبرگزاری صدا وسیما، پادگورنی از قطعات دیفرانسیل اتومبیل هالتری ساخت و آن را برای تمرین وزنه برداران به کار گرفت.
وی در سال ۱۳۱۰ به تهران آمد و در همان زمان نخستین هالتر صفحهای به سفارش وی در تهران ساخته شد و مورد استفاده دانشجویان دانشکده افسری قرار گرفت.
وزنه برداری ایران در گذر زمان:
فدراسیون وزنه برداری ایران در سال ۱۳۱۸ تأسیس و نخستین اردوی وزنه برداری درسال ۱۳۱۹ با حضور امیر شرفی، طباطبایی، حیات غیب، افشارطوس و نادری تشکیل شد.
ایران در سال ۱۹۴۶ به عضویت فدراسیون جهانی وزنه برداری پذیرفته شد و در بازیهای المپیک لندن (۱۹۴۸) تیم ملی وزنه برداری کشورمان با حضور جعفر سلماسی در دسته دوم (۶۰ کیلوگرم) در این رقابتها حضور یافت و با کسب یک مدال برنز در این رقابتها، نخستین مدال ایران در بازیهای المپیک را به دست آورد.
شادروان محمود نامجو، شاید استثناییترین ورزشکار تاریخ ایران باشد، که سه بار پیاپی قهرمان جهان شد و مدالهای نقره و برنز را در دو المپیک کسب کرد، از آن زمان تا کنون، وزنه برداری ایران در دورههای مختلف صاحب قهرمانان بزرگی بوده است که عناوین جهانی و المپیک را به دست آورده اند.
وزنه برداری ایران در سال ۹۷
وزنه برداری ایران در سال گذشته فعالیت چشمگیری نسبت به سالهای دیگر داشت، حضور در مسابقات جهانی و بازیهای آسیایی جاکارتا، میزبانی جام بین المللی فجر و حضور در مسابقات قهرمانی نوجوانان و جوانان آسیا و مسابقات گزینشی المپیک از مهمترین اتفاقاتی بود که درسال ۹۷ برای وزنه برداری ایران اتفاق افتاد.
رکوردهایی که خیلی انتظارات را برآورده نکرد
یکی از مهمترین نکاتی که در بررسی رکوردهای وزنه برداران به چشم میخورد، کاهش رکوردهای نمایندگان ایران در برخی اوزان در سال گذشته بوده است. تیم ملی وزنه برداری با ترکیبی متفاوت و البته ناقص در مسابقات قهرمانی جهان ۲۰۱۸ به جنگ تیمهایی رفت که با قدرت پا در میدان رقابت گذاشته بودند. تیم ملی وزنه برداری ایران، در مسیر آماده سازی اتفاقات ریز و درشتی را پشت سرگذاشت و در نهایت هم برخلاف انتظارات با لشکری ناقص به جنگ غولهای وزنه برداری جهان رفت.
بعد از بازیهای آسیایی، تیم ملی بلافاصله تمرینات خود را برای حضور در مسابقات قهرمانی جهان ۲۰۱۸ از سر گرفت از همان ابتدا عنوان شد تیم ایران قرار است با ترکیب کامل در مسابقات جهانی شرکت کند و به دنبال دفاع از عنوان قهرمانی سال گذشته خود است، اما نبودن برخی مهرههای اصلی تیم نگرانیهایی را ایجاد کرد.
بازنشستگی بهداد سلیمی، غیبت کیانوش و مصدومیت سعید علی حسینی موجب شد تا مربیان تیم ملی برای انتخاب نفرات منتخب دچار تردید شوند. خدا حافظی بهداد در بازیهای آسیایی با دنیای قهرمانی و اعلام علی مرادی رئیس فدارسیون وزنه برداری مبنی بر، شرکت نکردن کیانوش رستمی در مسابقات جهانی موجب شد ایران دو مهره اصلی در مسابقات جهانی ۲۰۱۸ نداشته باشند. از این رو برخواه سرمربی تیم ملی به سمت استفاده از برخی نفرات جوان رفت، اما در ادامه راه علی مکوندی از اردوی تیم ملی جدا شد و سعید علی حسینی هم به دلیل آسیب دیدگی تصمیم گرفت در مسابقات جهانی شرکت نکند تا معادله ترکیب تیم ملی ایران پیچیدهتر از قبل شود.
حذف سه وزنه بردار ایران توسط فدراسیون جهانی
با توجه به قانون کمیته آنتی دوپینگ فدراسیون جهانی، ورزشکارانی که قصد داشتند در مسابقات جهانی شرکت کنند باید سه ماه قبل از حضور در این رقابتها به عنوان ورزشکار فعال معرفی میشدند تا در حوضچه آنتی دوپینگ قرار بگیرند، اما به دلیل کامل نشدن دوره سه ماهه، سه وزنه بردار ایران شانس حضور در این مسابقات جهانی را از دست دادند، علیرضا سلیمانی، محمد زارعی و همایون تیموری نفرات اصلی تیم ملی بودند که مجبور شدند به خانه برگردند. از این رو برخواه مجبور شد حسین سلطانی را وارد ترکیب اصلی تیم کند و با دو وزنه بردار کمتر یعنی ۸ نفر راهی مسابقات جهانی شود.
در این میان سوالات زیادی مطرح شد که چرا نام سه وزنه بردار ایران از سوی فدراسیون جهانی حذف شد؟
بیرانوند دبیر فدراسیون وزنه برداری در مورد این اتفاق گفت:: شماری از ملی پوشان ما به دلایل مختلفی مانند مصدومیت، بازنشستگی و ...، به یک باره از فهرست تیم ملی خارج شدند و ما نیز به سرعت نفراتی را جایگزین آنها و به فدراسیون بین المللی نیز اعلام کردیم.
وی افزود: متاسفانه سه نفر جدید در فهرست اعلامی به فدراسیون بین المللی، کمتر از یک هفته برای پرکردن دوره ۳ ماهه قرار گرفتن در حوضچه آنتی دوپینگ، زمان کم داشتند و نتوانستند به حد نصاب مورد نظر برسند؛ البته تمامی آنها مورد آزمایشهای دوپینگ در کشورمان قرار گرفته بودند که تمام مدارک آن نیز ارائه شد و بی تردید پاک اند و مشکلی در این زمینه ندارند.
البته توضیحات بیرانوند چندان قانع کننده نبود و این مسئله جای بحث داشت. چراکه در این میان تنها ضرر این ماجرا متوجه تیم ملی و البته ملی پوشانی است که چندین ماه تمرین کردند و در نهایت مجبور به بازگشت به خانه شدند.
چالشهای وزنه برداری
آسیب دیدگی سهراب مرادی از ناحیه کمر و غیبت سعید علی حسینی در اردویهای تیم ملی موجب سئوالاتی برای اهل فن و مردم شد، همچنین ساز نا کوک کیانوش رستمی و اصرار وی بر تمرین جدا گانه و با مربی اختصاصی خود (بخوانید برادر کیانوش) چالش دیگری برای فدراسیون وزنه برداری بود.
رستمی همچنین در اواخر سال با حضور در یک برنامه تلویزیونی فدراسیون وزنه برداری را به چالش کشید و با بیان اینکه هیچ مربی داخلی را برای اینکه در کنارش باشد، واجد شرایط نمیداند، عملا دانش و تجربه مربیان داخلی را زیر سئوال برد.
رستمی هرچند در سال گذشته در بازیهای اسیایی جاکارتا ناکام ماند و دستش به مدالی نرسید، اما همچنان حمایت رئیس فدراسیون را در پشت خود دارد، از طرفی قهرمانی در رقابتهای جام فجر و گزینشی المپیک باعث شده، وی همچنان یکی از امیدهای ایران برای شرکت در المپیک آینده و کسب مدال باشد. آسیب دیدگی سهراب مرادی، نیز موجب نگرانیهایی شده که حمایت از کیانوش سرستمی را منسجمتر کرده است، هرچند کادر فنی تیم ملی همچنان امیدوار به حضور سهراب مردای در رقابتهای مختلف بین المللی است.
وزنه برداری در سال ۹۸
محمدحسین برخواه سرمربی تیم ملی بزرگسالان در خصوص ترکیب نهایی تیم ملی بزرگسالان جهت شرکت مسابقات قهرمان (۲۰۱۹) آسیا در چین گفت:: به جمع بندی نهایی رسیدیم و در دسته ۸۹ کیلوگرم علی میری و مسعود چترایی انتخاب شدند. در دسته ۹۶ کیلوگرم، سهراب مرادی به دلیل مصدومیت نمیتواند در مسابقات قهرمانی آسیا شرکت کند و سیدایوب موسوی و کیانوش رستمی در این وزن حضور دارند.
وی افزود: در دسته ۱۰۲ کیلوگرم نیز رضا بیرانوند و امیر حقوقی، اعزام میشوند که عملکرد قابل قبولی داشتند. در دسته ۱۰۹ کیلوگرم هم علی هاشمی و کیا قدمی دو نماینده کشورمان در جام فجر، که رکوردهای خوبی را ثبت کردند حضور دارند و در فوق سنگین نیز علی داوودی و سعید علی حسینی حضور خواهند داشت.
برخواه در مورد تغییرات صورت گرفته در ترکیب تیم برای حضور در رقابتهای قهرمانی آسیا، تاکید کرد: نسبت به لیست مقدماتی تغییرات مختصری داریم. در جلسه تاییدیه نهایی (کنگره مسابقات)، ۱۰ نفر از بین این ۱۲ نفر مشخص خواهند شد. تمرکز ما بر همین ۱۲ نفر است و از بین آنها دو نفر کنار میروند.
همچنین تیم ملی وزنه برداری بانوان کشورمان متشکل از شش وزنه بردار بزرگسال و یک وزنه بردار نوجوان قرار است در این مسابقات شرکت کند. برهمین اساس، الهام حسینی، ابریشم ارجمندخواه، پریسا جهانفکریان، پوپک بسامی، مریم زارع و مرضیه قنبری در رده سنی بزرگسالان و الناز باجلانی در رده سنی نوجوانان لیست نهایی اعزام را تشکیل میدهند. چهل و هشتمین دوره مسابقات وزنه برداری قهرمانی بزرگسالان آسیا از ۲۹ فروردین امسال و با رقابت وزنه برداران زن و مرد دسته ۵۵ کیلوگرم آغاز میشود. این پیکارها با رقابت شرکت کنندگان سنگین وزن، ۸ اردیبهشت به پایان میرسد.
وزنه برداران کشور در فاصله چند ماه مانده به مسابقات المپیک ۲۰۲۰ توکیو، امسال نیز خود را آماده کسب گزینشی المپیک میکنند. اما با توجه به محدودیت کمیته بین المللی المپیک برای وزنه برداری، کشورمان فقط میتواند در ۲ وزن برای کسب سهمیه المپیک تلاش کند.
کیانوش رستمی وزنه بردارکشورمان در دسته ۹۶ کیلو گرم تاکنون در دو مسابقه جام پادشاهی تایلند و جام فجر شرکت کرده و توانسته است امتیاز ات خوبی در این دو مسابقه که سهیمه المپیک در آن توزیع میشود کسب کند. وی باید در ۴ مسابقه دیگر که از سوی فدراسیون جهانی اعلام میشود شرکت کند تا پس از جمع بندی نهایی و با توجه به امتیازات ۶ مسابقه بتواند سهمیه المپیک را کسب کند. سهمیه دیگر وزنه برداری کشور با صلاحدید کادر فنی تیم ملی وزنه برداری مشخص میشود تا وزنه برداری که از آمادگی، شرایط کسب سهمیه را داشته باشد برای حضور در مسابقات پیش رو معرفی شود.
محمدرضا داورزنی معاون وزیر ورزش و جوانان با بیان اینکه محدودیت کمیته بین المللی برای وزنه برداران موجب شده تا رایزنیهایی برای اختصاص یک سهمیه از بانوان به وزنه برداران مرد با فدراسیون جهانی صورت بگیرد گفت:: تلاش میکنیم بتو انیم یک سهمیه از محل سهمیه بانوان برای وزنه برداری مردان و شرکت در المپیک ۲۰۲۰ توکیو بگیریم و در این باره مشغول رایزنی هستیم.
به هرحال وزنه برداری یکی از فدراسیونهای ورزشی مهم در ورزش کشور است و نتایج آن در کلیت ورزش کشور اثر گذار است، چرا که بسیاری از مدالهای با ارزش و افتخار آفرینیها در سطح جهانی، آسیایی و المپیک با تلاشهای وزنه برداران برای کشورمان رقم خورده است، پس بجاست مسئولان کشور برای حمایت از این ورزش و متولی آن (فدراسیون وزنه برداری) اقدامات مناسب تری از نظر پشتیبانیهای مالی و زیر ساختی انجام دهند تا وزنه برداری کشورمان همچنان در سطح بین المللی بدرخشد.