فرصت دمشق براي باز پس گيري جولان اشغالي
مخالفت دولت ها، سازمان ها و مجامع بين المللي با اعلاميه ترامپ مبني برمشروعيت دادن به اشغالگري رژيم صهيونيستي در جولان، به معناي حمايت از حق دمشق در باز پس گيري اين منطقه است.
52 سال از اشغال منطقه جولان سوريه مي گذرد و علي رغم صدور قطعنامه هاي شوراي امنيت از جمله قطعنامه 242 و 497 که بر سوري بودن اين منطقه تاکيد و رژيم صهيونيستي را ملزم مي کند که اين منطقه را به سوريه بازگرداند تاکنون هيچ يک از قطعناهاي شوراي امنيت اجرا نشده است.
رژيم صهيونيستي در ژوئن 1967 دو سوم از بلندي هاي جولان در استان قنيطره سوريه را اشغال کرد و همواره از طريق لابي با دولت هاي امريکا درصدد بود که واشنگتن حاکميت اين رژيم را بر اين منطقه قبول کند تا اينکه دونالد ترامپ رئيس جمهور امريکا که رابطه گسترده اي با اين رژيم دارد با امضاي اعلاميه اي، به اشغالگري رژيم اشغالگر قدس در اين منطقه مشروعيت داد.
اين اقدام ترامپ که بر خلاف قطعنامه هاي شوراي امنيت و حقوق بين الملل بود به سرعت با واکنش جامعه جهاني روبرو شد.
14 عضو دائم و غير دائم شوراي امنيت در جلسه اي فوق العاده اين اقدام ترامپ را محکوم و برسوري بودن جولان اشغالي بار ديگر تاکيد کردند. علاوه بر آن اتحاديه عرب و اتحاديه اروپا و همچنين دولت هاي جهان نيز با اقدام ترامپ مخالفت و برلزوم اجراي قطعنامه هاي سازمان ملل و شوراي امنيت اين سازمان مبني بر بازگرداندن اين منطقه به سوريه تاکيد کردند.
فدریکا موگرینی مسوول سياست خارجي اتحاديه اروپا در مصاحبه با خبرگزاری تونس (TAP) ضمن مخالفت با اين اقدام ترامپ گفت: اتحادیه اروپا و اعضای آن این موضع هماهنگ و یکسان را مطابق با حقوق بین الملل و قطعنامه های 242 و 497 شورای امنیت سازمان ملل متحد اتخاذ کرده اند.
بسياري از تحليلگران در روزهاي گذشته اين اقدام ترامپ را به منزله اقدامي انتخاباتي براي پيروزي نتانياهو در انتخابات پارلماني در سرزمين هاي اشغالي فلسطين ارزيابي کرده اند. همچنين برخي تحليلگران نيز اين اقدام را در چارچوب تلاش ترامپ براي به دست آوردن حمايت لابي صهيونيستي در انتخابات رياست جمهوري امريکا در سال 2020 ارزيابي کرده اند.
اين ارزيابي مطرح مي شود که ترامپ براي پيش بردن طرح معامله قرن به پيروزي نتانياهو در انتخابات نياز دارد اما به نظر مي رسد حتي اگر نتانياهو در انتخابات پارلماني پيروز نشود و ائتلاف آبي – سفيد متشکيل از سه تن از ژنرال هاي بلندپايه سابق ارتش رژيم صهيونيستي در انتخابات پيروز شوند باز هم تغييري در وضعيت جولان اشغالي ايجاد نشود و همچنان قطعنامه هاي شوراي امنيت در اين خصوص مسکوت بماند.
پيروزي حزب راستگراي ليکود در انتخابات نيز به معناي انتخاب مجدد نتانياهو در پست فعلي اش است که اين به معناي پيشبرد طرح معامله قرن و دنبال کردن هدف مرزهاي توراتي رژيم اسراييل توسط اين حزب راستگراست.
بر اساس گزارش روز يکشنبه 11 فروردين روزنامه رای الیوم، تشکیل اسرائیل داخل مرزهای توراتی، در صدر برنامه های بنیامین نتانیاهو قرار دارد که این امر بر اساس نقشه های رسمی، به معنی اشغال سراسر لبنان، فلسطین و اردن، نيمي از سوریه، یک سوم عربستان سعودی، دو سوم عراق و نیمی از صحرای سینا است.
حال سوال اينجاست در حاليکه در طول 52 سال گذشته با وجود قطعنامه هاي شوراي امنيت، جولان همچنان تحت اشغال رژيم صهيونيستي باقي مانده است آيا مي توان اميدوار بود که چه نتانياهو با هدف هاي توراتي در انتخابات پيروز شود چه شکست بخورد، جولان اشغالي به سوريه باز گردانده شود؟
آيا در چنين مقطعي از زمان که جامعه جهاني فقط حاکميت سوريه را بر جولان اشغالي به رسميت مي شناسد اين فرصت براي دمشق فراهم نشده است که براي بازگرداندن اين منطقه به خاک سوريه عليه اشغالگران صهيونيست وارد عمل شود؟
-----------------------------
رضا محمدمراد