مجموعه تاریخی بازار اراک به عنوان نگین درخشان معماری ایرانی و اسلامی در ایام نوروز میزبان مسافران و گردشگران نوروزی است.
به گزارش خبرگزاری صداوسیما مرکز اراک؛ مجموعه تاریخی بازار اراک در زمان فتحعلی شاه قاجار در بافت مرکزی شهر سلطان آباد به دست «یوسف خان گرجی» بنا شده و تلفیقی از معماری مدرن و سنتی ایران را در خود دارد.
این بنای با ارزش تاریخی که برای ساخت ان از آجر،گچ، اهک و خاک رس کمک گرفته شده تلفیقی از معماری مدرن و سنتی ایران را در چهار جهت و در 14 هکتار به نمایش گذاشته است.
این بازار دارای دو محور عمود بر هم میباشد که یکی محور شمالی جنوبی به طول 720 متر و دو ورودی یکی در شمال و یکی در جنوب و محور شرقی غربی به طول 200 متر و دارای 8 گذر و ورودی شرقی غربی است. گذرهای فرعی عمود بر دو گذر اصلی ساخته شدهاند و به علت معماری خاص بکار رفته در ساخت بنای بازار هوای داخل بازار در زمستان گرم و متبوع و در تابستان علیرغم سر پوشیده بودن بسیار خنک است.
طول بازار در جهت شمال به جنوب ۷۲۰متر و در جهت غرب به شرق حدود ۲۰۰متر است، این دو بازار در محلی که چهار سوق نامیده میشود به هم پیوند می خورند پیوندی که در حال از هم گسیختن است.
بازار اراک در ۱۰ آبان ۱۳۵۵ با شمارهٔ ثبت ۱۲۸۵ بهعنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسید.
بنای مجموعه بزرگ بازار اراک شامل حمام، مسجد، مدرسه، آب انبارها، گذرها و کاراوانسراها در زمان فتحعلی شاه قاجار و توسط یوسف خان گرجی در سال ۱۲۲۸ هجری قمری در بافت مرکزی سلطان آباد (نام قدیم اراک) بنیان گذاشته شد.
این بازار به مرکزیت چهارسوق، دارای دو مسیر شمالی، جنوبی و شرقی، غربی است که از ۴ جهت به دروازههای قدیم شهر متصل میشده است و به نوعی استراتژیکترین نقطه شهر در زمانهای گذشته بوده است.
بیش از 2 هزار جاذبه گردشگری در استان مرکزی شناسایی شده که 870 اثر تاکنون در فهرست آثار ملی کشور به ثبت رسیده است.