کارشناس کشتی: در آینده نزدیک صاحب تیمهای ملی بسیار خوبی در رده بزرگسالان خواهیم شد
وی گفت: بطور حتم با حضور نیروهای جوان در المپیک ۲۰۲۰ یا ۲۰۲۴ مشکلی نخواهیم داشت و میتوانیم با استناد به این نیروهای جوان به نتایج مورد نظر دست یافت. نکته قابل تأمل اینکه در سال ۹۷ ما جمعی از ستارههای کشتی مثل حسن رحیمی، کمیل قاسمی، رضا یزدانی، مسعود اسماعیل پور در آزاد و حمید سوریان، امید نوروزی، حبیب اخلاقی، قاسم رضایی و بشیر باباجان زاده را در اختیار نداشتیم. بطور حتم ما نیاز به دگردیسی داریم و این دگردیسی ۷۰ سال است که همزاد کشتی ایران است.
کاظمی افزود: هم اکنون ما با فراز و فرودهای زیادی مواجه هستیم و دوره انتقالی و دگردیسی را پشت سر میگذاریم. شکست تیمملی آزاد و فرنگی بزرگسالان به این معنی نیست که ما از اسب قدرت پائین آمدهایم. این تجربه در حال تکرار است و نمونه تاریخی آن به سالهای قبل باز میگردد.
وی ادامه داد: در سال ۱۹۶۱ ما قهرمان دنیا شدیم. اما در سالهای ۱۹۶۲، ۱۹۶۳ و ۱۹۶۴ سقوط کردیم، اما در سال ۱۹۶۵ به عنوان قهرمانی در دنیا دست یافتیم؛ بنابراین میتوان نتیجه گیری کرد که ما در حال پوست انداختن هستیم و نتایج اخیر را نباید ما را ناامید کند. نا امید کننده وقتی است که ما از گذشته درس نگیریم.
کاظمی گفت: واقعیت این است که در تغییر نسل نباید دچار فراز و نشیب شویم و باید گزینه جایگزین داشته باشیم. مشکلات مالی از ابتدا در کشتی وجود داشت. در دهه ۳۰ و ۵۰ میلادی بودجه کشتی ایران ماهی ۵ هزار تومان بود. در آن زمان هم همین انتقادات و کناره گیریها وجود داشت. امروز بودجه کشتی ۱۴ میلیارد رسمی و بیش از ۱۰۰ میلیارد تومان غیررسمی است و ما میبینیم که همین انتقادات و کناره گیریها وجود دارد.
وی درباره کناره گیری رسول خادم از سمت ریاست کشتی و حواشی ایجاد شده در این خصوص افزود: بعد از ۷۰ سال کشتی ایران یک ستاره را در این رشته ورزشی از دست داد. رسول خادم یک موهبت برای کشتی ایران بود. او کسی بود که توانست بیش از ۱۰۰ میلیارد تومان جذب منابع داشته باشد. کشتی چنین فرد توانمندی را در مدیریت از دست داد و از این بابت باید متأسف بود. در ۷۰ سال گذشته کشتی چنین فردی با این سطح از افتخارات و قدرت در برنامه ریزی و جذب منابع نداشته است.
وی گفت: بطور حتم اگر خانواده کشتی و همه نهادهای اقتصادی با این فدراسیون که در حال دگردیسی است همکاری نداشته باشند، کشتی به نتایج مورد نظر نخواهد رسید. کشتی به یک عزم همگانی نیاز دارد و با همکاری همه جانبه میتوان این دگردیسی را با سرعت بیشتری پشت سر گذاشت.