گردشگرانی قصد سفر از تهران به اصفهان دارند بعد از عبور از دلیجان به شهرستان شاهین شهر و میمه که شامل شهرهای میمه ، وزوان ، مورچه خورت و گز است عبور می کنند.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما ، مرکز اصفهان ؛ شهرستان شاهین شهر و میمه منطقه ای حاصل خیز و دارای قناتها بسیار بوده و کشاورزی در این منطقه رونق بسیاری داشته است.
نزدیکترین شهر شهرستان شاهین شهر و میمه به اصفهان ، شهر گز بُرخوار است. این شهر با قدمتی بیش از 3 هزار سال ، با 30 اثر تاریخی ثبت شده و با ارزش از دوران اشکانیان تا قاجاری در فاصله ی 10 کیلومتری شمال اصفهان در جنوب شهرستان قرار گرفته است.
آثار تاریخی بجا مانده این شهر شامل تپه باستانی اشکانی و ساسانی ، مسجد جامع عهد سلجوقی و آل بویه ، خانه های تاریخی صفوی و قاجار ، کاروانسرای عباسی گز ، فرهنگسرای ادیب برومند ، امامزاده شاه نعمت اله ، برج و باروی باستانی دور شهر و حمام قدیمی است.
صنایع دستی این شهرستان شامل قلم زنی، منبت کاری، معرق کاری و سفالگری است و بیشتر زنان و دختران این شهر به هنر قالی بافی مشغولند.
مسجد جامع گز بُرخوار
مسجد جامع گز در فاصله ی 10 کیلومتری شمال اصفهان و در مرکز شهرگز بُرخوار بر باقیمانده های آتشکده ی بهمن ابن اسفندیار ( عهد ساسانی ) ساخته شده است . این بنای تاریخی که متعلق به دوران آل بویه و سلجوقی است قدیمی ترین بنای آجری شهرستان شاهین شهر و میمه محسوب می شود .
موزه مردم شناسی گز و بُرخوار
موزه مردم شناسی گز و بُرخوار به عنوان اولین موزه خصوصی استان است که یکی از اهالی شهر گز با همکاری سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان اصفهان در سال 1383، در بخشی از فضای فرهنگسرای ادیب برومند گز تأسیس کرده است.
در این موزه بیش از 900 شیء شامل انواع لوازم کشت و زرع – توزین - نجاری – لوازم حمام – انواع دعا و نذر و قربانی – وسایل و چرخ سفالگری – پوشاک و لباس محلی – ادوات ریسندگی – کتب خطی و قباله – عکسهای قدیمی جمع آوری شده است.
کاروانسرای عباسی گز
کاروانسرای عباسی گز در غرب شهر گز بُرخوار و کنار مسیر اصفهان– تهران قرار گرفته است .
این کاروانسرا به صورت چهار ایوانی با طول و عرضی حدود 90 متر و سردری بلند به ارتفاع 10 متر کاشی کاری شده و برجکی مسقف در شمال شرقی خود است . کاروانسرای گز 36 اتاق در چهار طرف اضلاع و بالای سر در دارد. راهروهایی نیز برای نگهداری چهار پایان و بارها و چهار فضای سه اتاقی در گوشه های این کاروانسرا از نمونه های جالب کاروانسراهای اولیه حکومت صفوی می باشد .
شاهین شهر
شهر شاهین شهر در اواخر زمان پهلوی اول توسط آقا محمد خان برومند از ملاکhن معروف آن زمان به صورت مزرعه های مختلف و باغاهای انار – انگور – پسته – میوه و . . . بنا شده بود .
گرگاب
شهر گرگاب با جمعیتی در حدود 5 هزار نفر در شرق شاهین شهر ، دارای آثار تاریخی چون حمام قدیمی و مسجد جامع از دوران قاجار و سرباز خانه است.
حمام گرگاب : حمام گرگاب با وسعت 600 متر مربع همانند دیگر حمام های قدیمی دارای سه بخش سربینه( رختکن ) ، گرمینه ( گرمخانه ) میاندری ( راهرو بین سربینه و گرمینه ) و یک حمام کوچک است این حمام زیبای قاجاری در سال 1388 به همت سازمان میراث فرهنگی ، صنایع دستی و گردشگری و شهرداری گرگاب مرمت و بازسازی شد تا به عنوان رستوران سنتی و موزه مردم شناسی شهر گرگاب پذیرای گردشگران باشد.
روستای مورچه خورت
در فاصله 50 کیلومتری شمال اصفهان به طرف تهران روستای مورچه خورت ( اتوبان اصفهان – تهران) واقع است .
این روستا دارای آثار تاریخی قابل توجهی از جمله اَرگ خِشتی و کاروانسرای عباسی است . کاروانسرای عباسی در غرب جاده اصلی واقع است . ارگ خشتی مورچه خورت که قدمت آن حداقل به قبل از دوران صفویه می رسد در شرق جاده و در مرکز روستا قراردارد.
این بنا پس از ارگ بم بزرگترین و کاملترین بنای خشنی است و ابعاد آن حدود 120×120 گام دارد ، در هر ضلع این بنا سه برج دیده بانی قرار دارد که جمعاً هشت برج در چهار ضلع بنا واقع است. در داخل این مجموعه حمام ، مسجد ، امامزاده ، خانه های اربابی بزرگ ، راسته بازار و . . . وجود دارد.
کاروانسرای مادر شاه
کاروانسرای مادرشاه به عنوان دومین منزلگاه درشمال اصفهان در مسیر تهران واقع شده است . این کاروانسرا با مساحتی حدود 6500 متر از نمونه های زیبای کاروانسراهای ایران است و شروع ساخت این کاروانسرا در زمان شاه سلیمان صفوی و در زمان شاه عباس دوم صفوی پایان یافت .
این بنا در سالهای گذشته توسط سازمان میراث فرهنگی،صنایع دستی وگردشگری مرمت و به هتل و اقامتگاه تبدیل شده است .
ارگ خشتی مورچه خورت
ارگ قدیمی مورچه خورت در فاصله ی 50 کیلومتری شمال اصفهان به صورت یک قلعه ی خشتی بزرگ با برج و باروهای بلند فضایی در حدود 15000 متر مربع را به خود اختصاص داده است . این بنا دارای بنا هایی چون امامزاده – مسجد – حمام – راسته بازار – خانه های قدیمی و . . . است .
روستای کلهرود
روستای کلهرود یا همان کله یا کُلاه رود از توابع بخش مرکزی شهرستان در فاصله 90 کیلومتری شمال اصفهان در مسیر انحرافی از جاده قدیم اصفهان - کاشان ( بعد از مورچه خورت به طرف نطنز ) واقع شده است .
این روستا دارای آثار تاریخی و گردشگری چون غار آهکی ، خانه های تاریخی برومند، مظاهری، مسجد حاجی و مسجد سربیشه است.
روستای سُه
از دیگر روستاهای هدف گردشگری استان اصفهان در شهرستان شاهین شهر و میمه روستای تاریخی سُه می باشد. این روستا دردل کوه و در فاصله 30 کیلومتری شرق جاده اصلی اصفهان– تهران بعد از مورچه خورت (100کیلومتر بعد از اصفهان ) واقع است . از آثار تاریخی روستا می توان امامزاده یوسف و چشمه زیر امامزاده ، کاروانسرای عباسی سُه و حمام قدیمی و خانه های تاریخی را نام برد.
بخش میمه
بخش میمه شامل سه شهر میمه – وزوان و لای بید و 13 روستا در دو دهستان ونداده و زرکان در فاصله 70 کیلومتری مرکز شهرستان و 90 کیلومتری شمال اصفهان واقع شده است . از مناطق زیبا و جالب و حفاظت شده ی میمه حیات وحش موته با مناظر زیبای کوهستانی چون سخره سرخی ، تخته محمد جعفر و گله های آهو و حیواناتی چون پلنگ است .
مسجد جامع میمه
مسجد جامع میمه در مرکز شهر میمه و در کنار حمام قدیمی شهر قرار گرفته است و بیانگر وجود بافت تاریخی و راسته بازار در این شهر می باشد . مسجد جامع میمه متعلق به دوران زندیه است.
حمام میمه
حمام میمه که فضایی بیش از 500 متر مربع را در مجاورت مسجد جامع به خود اختصاص داده بنایی است از اواخر دوران قاجار که در فهرست آثار ملی به ثبت رسید.
این بنا همانند دیگر حمام های قدیمی دارای سه بخش سربینه (رختکن) ، میاندری (فضای بین سربینه و گرمینه) و گرمینه(گرمخانه) است .