بارش 48 ساعته باران پس از 10 سال خشکسالی، سیل بی سابقه در چهارمحال و بختیاری به راه انداخت و با بیشترین میزان بارش ها در کشور بدون قربانی پایان یافت.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما، مرکز چهارمحال و بختیاری، در بارندگی اخیر تنها در شهرستان کوهرنگ میزان بارش ها به 283 میلیمتر رسید.
به گفته فرماندار شهرستان کوهرنگ به دلیل ذوب برف ها، ارتفاع برف در شهر چلگرد از یک متر و30 سانتیمتر تا 75 سانتی متر، گردنه چری از پنج متر به سه متر و در گردنه شاه منصوری از چهار متر به دو متر رسید.
سحر تاجبخش، رئیس سازمان هواشناسی کشور در بخش خبر صبحگاهی هشت فروردین اعلام کرد: استان های چهارمحال و بختیاری، کهکیلویه و بویراحمد، گلستان، لرستان و مازندارن در دو هفته اخیر بیشترین بارش ها را داشتند.
سیل دو روزه استان چهارمحال و بختیاری با فعالیت 300 پایگاه متشکل از هفت هزار و 500 نفر به مدت چهار روز در استان بدون قربانی تمام شد؛ اما بر اساس پیش بینی کارشناسان حدود 300 تا 400 میلیارد تومان خسارت به حوزه های مختلف استان چهارمحال و بختیاری خسارت وارد کرد.
آغاز بارش ها و وقوع سیل
دومین روز از بهار بود که خبر ورود سامانه بارشی جدید و هشدار جاری شدن سیل منتشر شد و به دنبال انتشار این خبر نشست ستاد
22 پایگاه ثابت سیار و موقت متشکل از 110 امدادگر و نجاتگر جمعیت هلال احمر فعال و آماده خدمات رسانی شد.
روستاهای در خطر رانش زمین، سیل، طغیان رودخانه ها و ریزش کوه مانند افسرآباد، سیف آباد خان، دزک سرچشمه، صفا آباد و فخرآباد به همت مسئولان مربوطه تخلیه شدند.
ژنراتورهای تولید برق در مناطق عشایری آماده سازی، بیش از 35 درصد مصرف سوخت نفتی در مناطق برفگیر ذخیره سازی و زمینه برداشت 20 حلقه چاه اضطراری در صورت گل آلود شدن آب رودخانه ها و چشمه ها فراهم شد.
دو هزار و350 مدرسه چهارمحال و بختیاری برای اسکان اضطراری آماده شدند.
مدیرکل مدیریت ستاد بحران استان از حضور 620خانواده گردشگر با جمعیت دو هزار و 50 نفر در این استان خبر داد و گفت: از آنها خواسته شده در صورت امکان استان را ترک و از چادر زدن در فضاهای عمومی و بوستان ها خودداری کنند و یا در مکان های امن مستقر شوند.
تردد در محور شهرکرد، کوهرنگ به مسجد سلیمان و برعکس به دلیل بارش شدید باران و احتمال وقوع سیلاب و ریزش بهمن ممنوع شد و محور شهرکرد، بروجن، لردگان به خوزستان و برعکس به عنوان محور جایگزین تعیین شد.
گردنه های کوهستانی شهرستان کوهرنگ به ویژه محور "چری" در شهرستان کوهرنگ تا اطلاع ثانوی مسدود شد.
عصر سومین روز بهار بارش باران نم نم از سمت کوهرنگ آغاز شد و به تدریج استان را فرا گرفت.
با رکورد شکنی شهرستان کوهرنگ به عنوان مهمترین کانون بارشی کشور و آب حاصل از ذوب برف ها شرایط در شهرستان کوهرنگ حادتر از دیگر شهرستان ها بود.
در چهارمین روز از فروردین رودخانه بازفت طغیان کرد و ساکنان 16روستا در شهرستان کوهرنگ تخلیه و به مکان امن منتقل شدند.
ارتباط 53روستای دهستان موگویی، بخش بازفت و دوآب صمصامی با چلگرد مرکز شهرستان کوهرنگ قظع شد و تردد در راه های ارتباطی 100روستای دیگر این شهرستان هم به مشکل برخورد.
درزگه، بیراهگان، صالح کوتاه، چین، زرگ، دره توت، ایناز، سوه(با مرکز منطقه سرآقاسید و خویه)، روستاهای ترکی، تشنوی، هوشوت تیک، باغ کاری دربوران، تپا بالا و پایین، موچه، بزگ آباد، سه جو گاو شیر، تلخدان(بامرکز بخش بازفت) از جمله این روستاها بود.
سیلاب سه روستای "میان رودان"، "دهنو" و "نعل اشکنان" را فرا گرفت و با تلاش مدیریت بحران استان اهالی این روستاهای پرخطر به مناطق امن تر منتقل شدند.
فرماندار شهرستان کوهرنگ هم گفت: سیلاب در شهرستان کوهرنگ تلفات جانی نداشته، اما خسارت بسیاری به شهرستان وارد کرده است.
مرتضی زمانپور با بیان اینکه به ساکنان 16روستای در معرض خطر سیل در شهرستان کوهرنگ هشدارهای لازم داده شده است؛ گفت: ساکنان این روستاها حاضر به جابجایی نیستند.
به گفته وی با هدف جلوگیری از تجمع زیاد آب و جاری شدن سیل، دریچههای سد نصیر آباد شهرستان کوهرنگ باز شد.
رانش زمین در دره شیخ عالی بازفت
به دنبال فعالیت سامانه بارشی در کوهرنگ، دره شیخ عالی در بخش بازفت دچار پدیده رانش زمین شد و اکثر ساختمان های این روستا دچار شکاف شد.
با تلاش نیروهای امدادی شهرستان کوهرنگ 20خانوار این روستا در دبیرستان شهر بازفت اسکان داده شدند.
نشست شورای هماهنگی مدیریت بحران استان در بخش بازفت تشکیل شد و در این جلسه مصوب شد برای جابجایی ساکنان روستای دره شیخ عالی تسهیلات و کمک بلاعوض به روستائیان پرداخت شود و پس از بارش ها عملیات ساخت و ساز روستا در ضلع غربی دره شیخ عالی آغاز شود.
تخریب خطوط انتقال آب شهرستان کوهرنگ
بارش های سیل آسا خطوط انتقال آب روستای باغ چنار به طول یک کیلومتر، چشمه تبرک (تنگ کوه سفید) بر اثر ریزش کوه به طول 100 متر در مسیر صعب العبور، چشمه های دروک و مازه رشته دو دهنه و چشمه روستای لبد تخریب شد.
همچنین خطوط انتقال آب چشمه روستای سوه و صالح کوتاه و همچنین هزار متر از شبکه داخلی این روستاها، چاه قلعه تک و ریزش آن و قطع آب روستا، چشمه بزرگ دزداران، دزک سرچشمه و فخرآباد به طول 600متر و ساختمان های ایستگاه های پمپاژ نصیرآباد و احمد آباد تخریب شد.
هر ساله با بارش برف و باران راه ارتباطی روستاهای شهرستان کوهرنگ مسدود می شود.
فرماندار شهرستان کوهرنگ می گوید: جمعیت این شهرستان کم است ولی مشکلات موجود فراوان است.
به گفته مرتضی زمانپور اکثر روستا در مسیر روخانه ها و کوه ها ساخته شده اند.
وی افزود: اعتبارات شهرستانی و استانی پاسخگوی رفع مشکلات جاده ای در این شهرستان نیست و برای رفع این معضلات به اعتبارات کلان نیاز است.
طغیان رودخانه های چهارمحال و بختیاری
با بارش باران آرام آرام بیشتر رودخانه های استان طغیان کرد و در دیگر شهرستان هم سیل جاری شد و وضعیت رودخانه های کارون
استاندار چهارمحال و بختیاری، دبی آب رودخانه کارون را چهار هزار مترمکعب در ثانیه و رودخانه زاینده را صدمتر مکعب آب در ثانیه اعلام کرد.
اقبال عباسی افزود: بارش موجب ذوب شدن برف انباشته شده در کوهرنگ شده و باران و برف ذوب شده به رودخانه های استان سرازیر شده است.
شهرستان لردگان:
فرماندار شهرستان لردگان گفت: روستای حسین آباد در دامنه کوه قرار دارد و مسیر آب کشاورزی از وسط روستا عبور می کند که بر اثر بارش های زیاد، مسیر آب تغییر و به سمت منازل مسکونی حرکت کرد.
برهان حسین پور افزود: برای لایروبی مسیل ها دستگاه های سنگین از جمله بیل مکانیکی و بُلدوزر به شهرستان اعزام شد؛ اما، بسیاری از محل های نگه داری دام تخریب و گوسفندان، احشام و حیوانات (اسطبل ها) از بین رفت.
شهرستان فارسان:
منازل مسکونی ۲۰ خانوار در روستاهای ده چشمه و چقاهست و شهر گوجان در پی احتمال وقوع سیلاب تخلیه و به محل های اسکان اضطراری در مدارس منتقل شدند.
رئیس شورای هماهنگی مدیریت بحران شهرستان فارسان گفت: به منظور کنترل روان آبها و جلوگیری از هر گونه خسارت احتمالی ناشی از بارندگی علاوه بر تجهیزات و ماشین آلات شهرداری ها، دهیاری ها و دستگاه های اجرایی این شهرستان 20دستگاه انواع ماشین آلات سنگین شامل بیل مکانیکی، لودر، گریدر، بولدوزر و تریلر نیز از بخش خصوصی اجاره و به کار گیری شد.
آقای طاهری افزود: تمامی خروجی مسیل ها، سیل بندها و بندهای تقسیم آب کشاورزی شهرستان فارسان بازگشایی شده تا سیل جاری نشود.
شهرستان سامان:
به دنبال گل آلودگی آب رودخانه زاینده رود آبرسانی سیار به ساکنان روستای چم عالی شهرستان سامان آغاز شد.
آقای اکبریان، فرماندار شهرستان سامان گفت: اکنون مخزن آب بقیه روستاهای شهرستان سامان ذخیره کافی برای تامین آب آشامیدنی مردم به مدت دو تا سه روز آینده را دارد و به محض رفع گل آلودی آب رودخانه زاینده رود، تامین آب آشامیدنی روستای چم عالی شهرستان سامان از محل این رودخانه از سر گرفته می شود.
یک باب منزل مسکونی در روستای سوادجان و دو منزل مسکونی دیگر در بافت تاریخی روستای یاسه چای از توابع بخش زاینده رود در سامان تخریب شد؛ خوشبختانه به علت خالی بودن این منازل هیچ گونه خسارت جانی به کسی وارد نشد.
تخریب پل ها و مسدود شدن جاده ها
حجم بالای آب ناشی از بارندگی، موجب تخریب بیش از 17دهنه پل شد.
مدیریت ستاد بحران معتقد است که این پُل ها برای بازده زمانی 100 ساله بنا شدند.
جاده هفشجان به طاقانک بر اثر سیلاب رودخانه هفشجان و به منظور جلوگیری از ورود سیلاب به روستاها مسدود شد.
مدیرکل راهداری و حمل و نقل جاده ای استان گفت: با تلاش راهداران 80نقطه از جاده های اصلی چهارمحال و بختیاری و در 500مرتبه از سنگ و گل و لای ناشی از بارندگی ریزش برداری شد.
احمد جمشیدی افزود: این ریزش ها در بارندگی سیل آسای اخیر بیشتر در محورهای ارتباطی شهرستان های کوهرنگ، لردگان و اردل اتفاق افتاده است.
به گفته وی: 70تیم عملیاتی با تجهیزات کامل ریزش برداری این مسیرها را به صورت شبانه روزی انجام می دهند.
سرریز سدها و احتمال تخریب
80درصد از 13سد خاکی در بخش کشاورزی این استان در بارندگی های اخیر آبگیری شد.
سرپرست اداره منابع آب شهرستان شهرکرد گفت: به دنبال بارندگی های اخیر میزان ورودی آب به سد چشمه زنه هفشجان به دو مترمکعب در ثانیه رسید.
با تصمیم شورای هماهنگی مدیریت بحران شهرستان شهرکرد دریچه های سد چشمه زنه هفشجان باز شد تا خسارتی به سد وارد نشود؛ اما خروج آب از این سد با سرریز همراه شد.
سدهای خاکی "دره باز" سورشجان و سد خاکی "درخت" بروجن حد فاصل منطقه "حلوایی سرریز شد.
معاون آب و خاک و امور اراضی جهاد کشاورزی استان از ظرفیت بیش از 400هزار مترمکعب سد "درخت" شهرستان بروجن خبر داد و گفت: سد خاکی روستای تومانک هم که بر اثر خشکسالی های چند سال گذشته خشکیده بود دوباره سرریز شد.
با افزایش حجم آب پشت سد روستای گنج خبر از احتمال تخریب سد منتشر شد و کریمی بخشدار فلارد از مردم به ویژه ساکنان روستای گنج و روستاهای در مسیر مسیل خواست از تردد در این مسیر خودداری کنند.
هشدار در خصوص نزدیک شدن به پل ها
فرمانده انتظامی شهرستان بن، در خصوص نزدیک شدن یا تجمع در پل آزادگان هشدار داد.
سرهنگ پورفراش به مسافران و گردشگران نوروزی توصیه کرد با توجه به طغیان رودخانه زاینده رود از حضور در عرشه پل و نزدیک شدن به رودخانه و گرفتن عکس سلفی و همچنین فیلمبرداری به شدت خودداری کنند و مراقب کودکان و فرزندان خود باشند.
در مسیر پل سوده جان واقع در محور ارتباطی شهرکرد به کوهرنگ و استان اصفهان و همچنین جاده هفشجان به طاقانک ممنوعیت تردد با افزایش سطح آب و پیشگیری از بروز حوادث احتمالی اعمال شد.
مدیر بحران شهرستان شهرکرد هم گفت: کسانی که قصد عزیمت به چلگرد مرکز شهرستان کوهرنگ دارند؛ می توانند از محور شهرکرد به فارسان و چلگرد بروند و افرادی که قصد عزیمت به اصفهان را دارند می توانند از مسیر شهرکرد به بن و داران استفاده کنند.
بیشترین خسارت وارده به دلیل دستکاری حریم رودخانه:
مخاطراتی که به دنبال سیل دو روزه در استان چهارمحال و بختیاری رخ داد و با فروکش کردن سامانه بارشی عملیات ترمیم راه های
آقای فرهادی بیشترین خسارت را در بخش کشاورزی و جاده ها اعلام کرد و گفت: شبکه های توزیع آب و برق، کانال ها، مزارع پرورش ماهی و فیبر نوری و... هم دُچار خسارت شده است.
وی گفت: در مجموع به دو هزار و500 تا سه هزار واحد مسکونی بیش 30 تا 100 درصد خسارت وارد شده است.
این در حالیست که مدیرکل ستاد بحران معتقد است با توجه به بی سابقه بودن سیل اخیر امکان جلوگیری از وقوع سیل نیست و از طرفی چون استان چهارمحال و بختیاری حوزه آبریز است؛ آبهای حاصل از سریز شدن سیلاب به سمت استان های پایین دست جاری و زمینه فراهم شدن مشکلات برای آنها می شود.
با این وجود سوال اینجاست: آیا واقعاً می توان سیل را مهار کرد تا از وجود چنین خسارت های سنگین در بخش های مختلف جلوگیری کرد؟
کارشناس منابع آب، شرکت آب منطقه ای استان گفت: بارش اخیر در استان خیلی زیاد بود و نمی توان همه آن را مهار کرد؛ اما با احداث طرح های تغذیه های مصنوعی می توان بسیاری از این اب ها را کنترل و آب سفره های زیرزمینی را تقویت کرد.
هاشم فاطمی از اجرای طرح های تغذیه مصنوعی با وقوع سیل اخیر در دشت شهرکرد، خانمیرزا، کیار و بروجن خبر داد و افزود: این طرح ها از قبل برای اجرای برنامه ریزی شده بودند که به دلیل نبود اعتبارت کافی اجرایی نشدند.
وی دستکاری بستر و حریم رودخانه ها را مهمترین علت خسارت در حوزه های مختلف در استان اعلام کرد.
چهارمحال و بختیاری سرچشمه رودخانه های زاینده رود، کارون و بخشی از دز است.
در حالی که که کمتر از دو روز از جاری شدن سیل در استان چهارمحال و بختیاری گذشته است ، هواشناسی چهارمحال و بختیاری از ورود موج جدید بارشی برای هفته دوم فروردین و اعمال تمهیدات لازم در خصوص پیشگیری از وقوع سیل به استان خبر داده است.